Gümrük borcunu yapılandırmada son günleri kullanan kazanır
Gümrük vergi ve para cezaları için getirilen kolaylıkları daha önceki makalelerimde belirtmiştim. 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin "Alacakların Yeniden Yapılandırılması" konulu 1. sayılı tebliğ ile nasıl davranmaları gerektiği detayları ile açıklanmış bulunuyor.
Bilindiği üzere, borç ve ceza ödeme için getirilen kolaylıklardan yararlanma için müracaat süresi bir ay uzatılmış bulunuyor. Bu durumda son hamle ile bu tür sorunlardan kurtulmak için son günler yaklaşmış bulunuyor.
Gümrük Müsteşarlığı'nın belirtilen düzenlemesinin yanı sıra konuya açıklık getirmek bakımından Kontrol Genel Müdürlüğü'nün duyurusunu da atılacak adımlar açısından göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Buna göre uygulama detaylarının şöyle olacağı anlaşılıyor:
1- Borçluların, müracaat süresi sonuna kadar ilgili gümrük idaresine 1 sayılı tebliğ eki form ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
2- Her idare kendi alacakları ile ilgili başvuruları kabul edecektir.
3-Yükümlülerin yazılı başvurularını iadeli taahhütlü posta yoluyla yapmaları halinde başvuru belgelerinin postaya verildiği tarih esas alınacaktır.
4- Ödenecek tutarların ilk taksidinin belirlenmiş bulunan tarihte başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi icap etmektedir.
5- Başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir.
6- Başvuruda bulunanlardan dava açmamaları veya açılan davalardan vazgeçmeleri gereken borçluların, Kanun hükümlerinden yararlanabilmeleri için ilgili maddelerde belirlenen sürelerinde, yazılı olarak bu iradelerini belirtmeleri gerekmektedir.
7- Davadan vazgeçme dilekçeleri tebliğ ekinde yer alan form ile ilgili gümrük idaresine verilecek veya iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilecektir. Bu dilekçelerin gümrük idarelerine verildiği tarih veya başvurularını iadeli taahhütlü posta yoluyla yapmaları halinde başvuru belgelerinin postaya verildiği tarih ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilecektir.
8- Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği; 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranları, 01/01/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranları esas alınacaktır.
9- 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dâhil) önce 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve 6111 Sayılı Kanun'un yayım tarihi olan 25/2/2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) yükümlüsüne tebliğ edilen alacaklar söz konusu Kanun kapsamına girmektedir.
10- Gümrük idarelerince takip edilmekte olan ve vadesi 31/12/2010 tarihinden önce olduğu halde 25/02/2011 tarihine kadar ödenmemiş olan ve 6183 Sayılı Kanun kapsamında gümrük idarelerince takibi gereken her bir alacağın türü, yükümlülüğü, asılları ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle;
a) Tutarı 50 lirayı aşmayan asli alacakların,
b) 65 lirayı aşmayan idari para cezalarının,
c) Tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı fer'i alacakların, aslı ödenmiş fer'i alacaklarda toplamı 100 lirayı aşmayanların, tahsilinden vazgeçilecektir.
11- 6111 Sayılı Kanun'un 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü uygulanan idari para cezalarına ayrıca, 30/3/2005 tarihli ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17'nci maddesinde yer alan peşin ödeme indirimi uygulanmayacaktır.
12- Yapılandırma talepleri ilgili gümrük idaresince değerlendirilip, sonuçlandırılacaktır.
13- Kanun hükümleri kapsamında yapılandırılan alacaklara karşılık teminat istenmeyecektir.
Dış ticaretle meşgul şirketlerin önlerini görebilmeleri ve geçmişe yönelik enerji harcamamaları için bu uygulamadan yararlanmanın son günlerinin kaçırılmaması gerekiyor.
Çeşitli dönemlerde bu tür yasal düzenlemeler yapıla geldiği bilinmekle beraber bir sonraki düzenlemenin ne zaman yapılacağını kestirmek güçtür. Ancak; 2012 yılında devreye girecek olan yeni Ticaret Kanunu'nun uygulanabilmesi ve uygulamada doğacak sorunların çözülebilmesi için yeni düzenlemelerin yapılacağı anlaşılıyor. Bu anlamda gümrük alanına ilişkin düzenlemelerin yapılması da kaçınılmaz olacaktır.
Bu açıdan bakıldığında; gelecekte yapılacak düzenlemelere bel bağlamaktansa mevcut durumdan yararlanmak en iyi yol olarak gözüküyor.