Gümrük alacaklarının yapılandırılmasındaki tereddütler giderildi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili gümrük uygulamalarına önemli açıklıklar getirildi. Bakanlık 27/10/2016 tarihli açıklaması ile taşra idarelerindeki tereddütleri gidermeye çalışıyor. Buna göre;

1) 19/08/2016 tarihinden önce (bu tarih dâhil) Gümrük İdaresi’nce karar alma süreci tamamlanmış tahakkukların, gümrük yükümlülüğünün doğmuş olması ve bu tahakkuklara karşı itiraz süresinin geçmemiş bulunması nedeniyle, 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılması mümkün bulunuyor.

2) İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemlere konu gümrük alacaklarının 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmada uzlaşmaya dair hükümlerinden yararlanılamıyor.

3) Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca verilen idari para cezaları yapılandırılamıyor.

4) Vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen idari para cezalarının kendiliğinden beyan kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmuyor.

5) Yükümlülerce, kanun kapsamında kendiliğinden beyan edilen vergilerin Kanunda öngörülen süre ve şekilde tamamen ödenmemesi hâlinde, söz konusu madde ihlal edilmiş sayılacak ve Gümrük Kanunu ve 6183 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerekiyor.

6) 19/08/2016 tarihi itibarı ile idari itiraz süresi geçmemiş veya idari itiraz mercilerine intikal etmiş, dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş bulunan idari para cezaları hakkında, 6736 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentleri uygulanabilimesi belirtiliyor.

7) 19.08.2016 tarihinden önce uzlaşma sağlanmış olan alacaklar kesinleşmiş alacaklar olup bu kapsamda bahse konu alacakların 6736 sayılı Kanun’un kesinleşmiş alacaklara ilişkin hükümlerinden faydalanması mümkün bulunuyor.

8) Uzlaşılan alacaklar kesinleşmiş alacaklar olup söz konusu kanun kapsamında yapılandırılamıyor.

9) Uzlaşma sonucu düzeltme gerektiren hallerde kararı iptal etmek yerine, orijinal karar sayı ve tarihi kullanılarak yükümlüye bildirimde bulunulmak ve karar düzenlenmesi suretiyle tebligat tarihlerinden kaynaklanan sorunun aşılması gerekiyor.

10) Gümrük Kanunu’nun 235/1-c maddesi kapsamında alınan para cezası kararının yasa kapsamında yapılandırılmasında, aynı eşyaya ilişkin 235/4'üncü madde kapsamında alınan Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesine İlişkin Karara karşı açılan davadan, para cezasına ilişkin açılan bir dava olmaması, ayri hukuki işlemler olması ve 6736 sayılı Kanun’da mülkiyetin kamuya geçirilmesi ile ilgili düzenleme bulunmaması sebebiyle feragat edilmesi gerekiyor.

11) 6736 sayılı Kanun’un 11'inci maddesi üçüncü fıkrası gereğince 50 TL'nin altında bulunan vergi alacağı için terkin kararı alınması ve ortada vergi aslı kalmadığından buna bağlı para cezasınında terkin edilmesi ve bu işlemlerin idarelerce resen yapılması gerekiyor.

12) Geçici önlem nedeniyle ilave gümrük vergileri teminata bağlanarak işlemleri ikmal edilen eşyadan kaynaklanan vergilerin katiye çevrilmesi durumunda, vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bir alacaktan söz edilemeyeceğinden, konu edilen husus mezkur Kanun kapsamına girmiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar