Gülten Dayıoğlu Vakfı 10 yaşında
“Benim elimden kitap düşmez. Çünkü, aşım, ekmeğim o benim. Yetişirken de çok kitap okudum ben. Bir şey diyeyim mi Faruk Bey soruyorlar bazı röportajlarda ‘hangi kitapları okudunuz?’ Gülten Dayıoğlu’nu oluşturan binlerce kitap veya belge var. Ben hangini söyleyeyim? ‘Bu yaşa kadar hangi yemekleri yediniz bu bünyeyi oluşturmak için?’ diye sorar gibi geliyor bana… Homeros’u mu söyleyeyim, Server Tanilli’yi mi, bütün klasikleri mi? Hangi birini?”
Böyle demişti Gülten Dayıoğlu kendisiyle yaptığım bir söyleşide… Seksen küsur yılın büyük birikiminin harika bir özetiydi…
Üç kuşağın kitaplarını okuduğu Dayıoğlu, bugün de hep okuyor, 60 yıla yakın bir süredir ara vermeksizin yazıyor, okullara gidiyor, konuşmalar yapıyor, çocuk okurlarıyla sık sık çeşitli ortamlarda buluşuyor, çocuk ve genç okurlarının neler düşündüğünü öğreniyor. Onlarla soluk alıp soluk veriyor…
O, bir usta, bir klasik… Çocuk ve gençlik edebiyatının kardeleni; TÜYAP Onur Yazarı olduğunda kendisi için hazırladığım kitaba verdiğimiz adla “Bir Yaşamış, Bir Yazmış” biri…
Yaşı kadar kitabı var…
Gülten Dayıoğlu ismi, kitaplarının yanı sıra nitelikli çocuk kitaplarının oluşmasına katkı sağlamak amacıyla kendi adına kurduğu vakıf ile de yaşayacak. Bakın bana nasıl anlatmıştı vakfın kuruluş öyküsünü:
“Hep böyle bir hayalim vardı, ama bir gün hani derler ya bıçak kemiğe dayandı, ailemi topladım, dedim ki ‘ben bu vakfı istiyorum ve telâştayım, yıllar geçti. Çocuk ve gençlik edebiyatı eski hallerden arınıp durunarak pırıl pırıl ortaya çıkacağı yerde giderek ne oldu biliyor musunuz, bu tür kitaplara ilgi artınca, bunu bir kâr metaı olarak algılamaya başladılar ve çeşidi artırma, birbirlerini aşma telâşına düştüler.
İşte böyle bir durumda vakfın tam zamanı geldiğine inandım. Bu furyanın içinde ne yapabiliriz? Nitelikli çocuk kitabı yazmaya destek verelim, görüşüyle vakfı kurduk. Önemli isimlerden oluşan bir seçici kurulumuz var. Bu kurulun ödüle katılan adaylar arasından birinciyi seçmek için 5.5 saat tartıştığını bilirim.”
Çocuk kitapları üzerine incelemeler, çocuk romanları, öyküleri, şiirleri yazılıyor. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı, bu alanda çalışanları destekliyor, ödüller veriyor. Çocuk ve gençlik edebiyatına nitelikli yeni eserler kazandırıyor.
Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı, geçtiğimiz günlerde 10. yaşını kutladı!
Törenin açılış konuşmasını yapan Sunay Akın “Fransa’nın Jules Verne gibi bir değeri varsa bizim de Gülten Dayıoğlu gibi bir değerimiz var. Çocuk ve kadının aşağılandığı bir toplumda çocuğun dünyasından söz edilemez, Dayıoğlu dünyada çocukların değerini en iyi anlatan aydındır.” dedi.
Akın’ın konuşmasından sonra Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Mustafa Ruhi Şirin ve Doç. Dr. Tuğba Çelik’in katılımıyla düzenlenen panelde Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı'nın edebiyata katkıları konuşuldu.
Panelin ardından teşekkür konuşmasını yapan Gülten Dayıoğlu, “Bir öğretmen ve yazar olarak beni bugünlere getiren kuşaklara ve yarınlara borcum var, diyerek 2007 yılında ailemle birlikte Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı'nı kurduk. Ben kolumun altında kitapla yayıncı yayıncı gezdim, nitelikli eser yazanlar gezmesin isterim. Bu sebeple bu vakfı kurduk, dilerim bizden sonra da yarınlara sahip çıkılır.” dedi.
2016 Yılı İlk Gençlik Romanı Ödülü’ne değer görülen Gamze Pat Beğenilmiş ise kendisine kitap okumayı sevdiren yazar Gülten Dayıoğlu’nun elinden ödül almanın sonsuz gurur, onur olduğunu dile getirdi.
Gülten Hanım’a nice sağlıklı yaşlar, yeni yeni kitaplar; vakfa nice 10 yıllar diliyorum…