Güle oynaya çalışmak

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Bir anı

Bir komşumuzun kızı konservatuarın halk oyunları bölümüne girmişti. Girdiği andan itibaren de para kazanmaya başlamıştı. Bir halk oyunları grubunda çalışıyordu. Değişik yerlerde gösterilere
çıkıyorlardı. Bir gün baba ile sokakta karşılaştık. Her zamanki sorumu sordum “Kızımız ne yapıyor?” Baba “Çok mutlu, grubu ile bir gemi seferinde şimdi. Geziyor, oynuyor, para kazanıyor.” Ben de şöyle dedim; “Kızınla benim ortak yönümüz nedir biliyor musun? İkimiz de güle oynaya para kazanıyoruz.” Gülüştük... Yaşam çok kısa. Ve bu kısa yaşamın en uzun bölümlerinden birisi çalışmada geçiyor. Bu nedenle, çalıştığımız işten zevk almalıyız. Yaptığımız işi sevmeliyiz. Becerilerimiz ile yaptığımız işin gerekleri uyuşmalı. Ancak güle oynaya çalışmanızı sağlayan diğer koşullar nelerdir?

İşin para boyutu

Yaşamak için paraya ihtiyacımız vardır. Çalışmak, bizim bu ihtiyacımızı karşılar. Ama iş eşittir para denklemi yeterli bir açıklama değildir.

Para, bizi işyerinde tutan bir neden olabilir, ama çok motive bir biçimde çalışmamızı sağlayan bir faktör değildir.Araştırmalar bunu desteklemektedir.

Amaç

Çalıştığınız işin amacı, kişisel değerlerinizle örtüşüyorsa o zaman yaptığınız işten zevk alırsınız. “Ah bu paranın gözü kör olsun” deyip amacına inanmadığınız bir işte çalışırsanız, başarınız kısıtlı olur. Şirketlerde misyon kavramı bu nedenle önemlidir.

Özerklik

Kendi işlerini yapan insanlar neden işe dört elle sarılırlar? “Her kazandıkları, kendi ceplerine girecektir de ondan” cevabı, yeterli değildir. En önemli neden, özgürlük meselesidir. İşin sahipleri karar vermede, eylemlerinde bağımsızdırlar. Eğer birisinin, işe kendi işi gibi sarılmasını
istiyorsanız, ona bir özgürlük alanı sağlamalısınız, gerekli yetkileri tanımalısınız.

Gelişme fırsatı

Beşeri sermaye de, fiziksel sermaye gibi zaman içinde değer kaybeder. Öyle bir iş düşünün ki kişinin beşeri sermayesi sürekli erozyona uğruyor ve yerine yeni bir şey konmuyor. O şirket içinde hâlâ yüksek bir ücret alsa bile, işgücü pazarında değeri her geçen gün düşer. Bunun farkında olan kişi de mutsuz olur. Çalışanlarınıza yatırım yapınız ki beşeri sermayeleri daha güçlü olsun, onlar da bu güçle daha bir güçlü çalışsınlar.

Sosyal ortam

İnsan, sosyal bir varlıktır. İşyerinde tek başına çalışan kişiler yok denecek kadar azdır. Hep birileri ile temas halindesinizdir. İşyerindeki sosyal ortam, ilişkilerdeki iklim, kişilerin sabah işe gülerek veya somurtarak gelmelerini sağlayacaktır. Dostça, sıcak bir şirket kültürü yaratmak,
bunu teşvik etmek ve işe alımlarda şirket kültürüne uyumu göz önüne almak önemlidir.

Takım ruhu

Acaba işyerinde çalışanlar aynı gemide olduklarını biliyor mu? “Gemisini kurtaran, kaptan” mantığı mı, yoksa “Hepimiz, birimiz için; birimiz, hepimiz için” ilkesi mi geçerli? Yapılan araştırmalar takım ruhunun yaşadığı işyerlerinde daha verimli çalışıldığını göstermektedir.

Son soru

İşinizde güle oynaya mı çalışıyorsunuz?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019