Gülden ve Yılmaz Yılmaz yılın girişimcisi yarışında Türkiye'yi tem
Her yıl mayıs ayının son günlerinde Monte Carlo'da dünya genelinde bir yarışmada yılın girişimcisi belirleniyor.
Türkiye de altı yıldır bu yarışa katılıyor. Milliyet Gazetesi ile Ernest & Young Türkiye grubunun 2009 yılının yılın girişimcisi olarak belirledikleri Koton giyim firmasının kurucu ve yöneticileri Yılmaz Yılmaz ile eşi Gülden Yılmaz bu yıl yarışta Türkiye'yi temsil ediyor.
Yılmaz'lar dünyanın elli ülkesinden gelen yılın girişimcileriyle yarışacak..
Dokuz yıldır her yıl tekrarlanan bu yarışta ülkelerden gelen yılın girişimcilerini uluslararası bir jüri dinliyor, değerlendiriyor.
Ve de birini "Dünyada Yılın Girişimcisi" olarak seçiyor. Uluslararası jüride geçmiş yıllarda Hanzade Doğan Boyner ve Lüsyen Arkas da üye olarak bulunmuştu.
Diğer ülkelerin işadamlarından oluşan uluslararası jüri üç gün boyunca ülkelerin yılın işadamlarını dinliyor. Üç gün boyunca, Monte Carlo'daki ünlü Hotel de Paris'de ve Hotel Hermitage'da değişik ülkelerden işadamları bir araya geliyor.
Bu bakımdan organizsayon değişik ülkelerin önde gelen işadamlarının birbirlerini tanımaları için bir fırsat yaratıyor.
Son gece programa katılan beş yüzü aşkın işadamı ve davetliler Monte Carlo'nun ünlü Sporting Club'ının Yıldızlı Salonu'nda bir araya geliyor. Önce ülkelerin seçtiği yılın işadamları ve neler yaptıkları katılanlara anlatılıyor.
Sonunda da jüri o yıl için dünyanın işadamı olarak belirlenen işadamını açıklıyor.
Başarı nasıl değerlendiriliyor?
Girişimcilerin başarıları değerlendirilirken şu noktalara bakılıyor: (1) Ne kadar üretiyor, ne kadar katma değer yaratıyor? (2) Yenilikçi mi? (3) Risk alabiliyor mu? (4) Hızlı ve sağlam büyüyor mu? (5) Kurumsallaşabiliyor mu? Takım kurmuş mu? Takımdakilerin kalitesi ne? Profesyonel kadrolarda devamlılık var mı? (6) Sadece kendini ve ailesini mi düşünüyor? Sosyal sorumluluğa ne kadar zaman ve para ayırıyor? (7) Küresel olabilecek mi? Dünya pazarına çıkmış mı? (8) Cirosu ne büyüklükte?
Bu yıl Türkiye'de yılın işadamı ve kadını olarak belirlenen ve Monte Carlo'da Türkiye'yi temsil edecek olan Gülden ve Yılmaz Yılmaz'ın başarılarının arkasında kurup büyüttükleri Koton firması var.
Koton, bir Türk giyim markası. Türkiye'de 130, yurtdışında 20 ülkede 52 mağazanın kapısında "Koton" yazıyor. Sayıları 100'ü aşan tasarım ekibi ve tüm mağazalarında 4 bin çalışanı var. Dünyadaki tüm Koton mağazalarında her gün 45 yeni ürün vitrine çıkarılıyor. Her yıl 15 bin yeni modelde üretim gerçekleştiriyor.
Dünyada 300'den fazla noktada yılda 15 milyon parça hazır giyim eşyası satıyor.
Gülden Yılmaz (1966) öğretmen. Yılmaz Yılmaz (1962) Deniz Harp Okulu mezunu bir subay. Evliler, iki çocukları var. Gülden Yılmaz 1988'de İstanbul'da yaz tatilinde Kuzguncuk'ta 25 metrekare bir mağazayı kiralayarak ihraç malı giyim eşyalarını satmış. Bu işin para getirdiğini görünce öğretmenlikten ayrılmış. İşi büyütünce eşi de görevinden ayrılmış. 1991'de Beşiktaş'ta ikinci mağazalarını açmışlar. Başarılı olunca imalata, toptan ticarete ve ihracata başlamışlar. Atölyelerini kurmuşlar.
Müşterinin "bol çeşit" beklediğini görünce Koton markası altında üretip Koton mağazalarında satmaya başlamışlar. Koton'un özelliği farklı müşteri kesiminin bekleyişi doğrultusunda, hızlı tasarıma (her gün 45 yeni modelde üretim) dayalı, yüksek katma değerli ürünleri makul fiyatla satabilmek olarak belirlenmiş. Böylece rakipleriyle (Uzakdoğulu ve Çinli) rekabette üstünlük kazanıyor.