GTA V’in içinde Kaybolmak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

 

137 milyon dolarınız olsa, muhtemelen en son yapacağınız şey eğlence sektörüne girmek olurdu. Hele oyun yapmayı aklınızdan ucundan bile geçirmezdiniz. İyi işleyen birkaç tesis yapmak, biraz gayrimenkul ile işi sağlama almak en akıllıcası gibi geliyor. Ancak yapım süreci 137 milyon dolara mal olan GTA V oyunu daha ilk 24 saat içerisinde 800 milyon dolarlık bir gelir elde etmeyi başardı. Üstelik yalnızca PlayStation 3 ve Xbox 360 oyun konsolları için. Eğer PC versiyonu da çıkmış olsa idi, muhtemelen bu rakam %50 civarında artmış olacaktı.

Ancak GTA V, 137 milyon dolarlık bütçesi ile en pahalı oyun olmayı başaramadı hatta yakınına bile yaklaşamadı. 400 milyon dolarlık toplam bütçesi ile 2011 yılı yapımı TERA Online halen liderliği elinde tutmaya devam ediyor.  Aynı anda 200 binden fazla kişinin oynadığı TERA Online’ın yıllık kazancı 100 milyon doların biraz üzerinde. Kullanıcılar her 49 dolarlık oyun ücretinin yanısıra her ay oynayabilmek için 15 dolar abonelik ücreti ödüyorlar.

Örnekler çoğaltılabilir. Facebook’da esen çiftlik yönetiminden, kuşları havaya fırlattığımız Angry Birds’e kadar birçok örnek, başarılı iş modelleri ve yüksek karlılık ile dolu.

Ve biliyor musunuz bu tarz örnekleri Türkiye’de geliştiren, elinden geldiğince de bunu dünyaya pazarlama çalışan gruplar veya gençler var. Çoğunun ihtiyaç duyduğu şey milyonlarca dolarlık bütçe de değil. Düzgün bir iş ortamı, sağlam çalışan bir ekip ve kurumsal bir yapının gücü ile Türkiye’deki oyun geliştirici gençlerin de dünya çapında ses getirecek oyunlara ve uygulamalara imza atacaklarından kuşkumuz yok. Tek ihtiyaç duyulan şey, belki başka sektörlerden elde ettiği gücün çok çok az kısmını yeni nesil fırsatlara kaynak olarak aktarabilecek yerel yatırım sermayeleri.

Grand Theft Auto V veya gençlerin şu aralar sıklıkla oynadıkları DOTA, League of Legends gibi online oyunlar, dünya pazarlarında ciddi bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış durumda. Hemen hemen her pazardaki ve yeni endüstrideki fırsatları çok geç keşfeden ve çoğu zaman treni kaçıran bir ülkeyiz. Dijital trene ise neresinden atlasak kardır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019