GSYH hedeflemesi

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
 
Küresel merkez bankalarının, bizim nominal GSYH hedeflemesi adını verdiğimiz amaçlarından kısa dönemde vazgeçmeleri düşük bir olasılık olarak görünüyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi başta FED olmak üzere entelektüel merkez bankalarının Profesör Michael Woodford'un "Accommodation at the Interest-Rate Lower Bound" isimli makalesinden etkilendiği anlaşılıyor.
 
Halihazırda Kanada Merkez Bankası Başkanı olan ve İngiliz Merkez Bankası'na yeni atanan Mark Carney, bu akımın önemli entelektüel öncülerinden biri. Kendisinin yüzde iki oranında olan enflasyon hedefinin askıya alınmasını ve yerine nominal GSYH hedeflenmesini hayata geçirmeyi önerdiğini not ediyoruz. 
 
Buna benzer yorumların FED ve Japon Merkez Bankası içinde de destek bulduğunu görüyoruz. Esasında Neo-Keynes'çiliğin, merkez bankaları içinde gittikçe daha fazla destek bulduğunu söylemek mümkün.
 
Hegel'in fikirlerine aşina olanlar açısından yaşananların fazla sürpriz olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Milton Friedman'ın entelektüel altyapısını oluşturduğu monetarist akımının yerini Neo-Keynes'çiliğin aldığını görmek de şaşırtıcı olmamalı. 
 
Bu bir paradigma değişikliği olsa da, tarihte çok az şey gerçekten yeni. Bu anlamda bu "yeni" merkez bankası paradigmasının 1970'lerde yaşanmış olanlara benzerlik taşıdığını söylemek mümkün. 
 
Bu açıdan bakıldığında, FED içinde belirmeye başlayan görüş ayrılıklarının piyasalar açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz. Plosser ve Bullard gibi bazı FED yetkililerinin izlenen politikaların yan etkilerinden daha fazla rahatsız olduğu anlaşılıyor. FED'in düşük faiz politikası konusunda belirsizliğinin artması, özellikle bu düşük faiz ortamı içinde ciddi getiriler elde etmiş piyasalar açısından izlenmesi gereken gelişmeler. 
 
Avrupa tarafına baktığımızda ise, birkaç aydır gündemden düşen bazı ülkelerin tekrar gündeme gelme ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Yunanistan'daki sorunlu borçlardaki artış haberleri ve Berlusconi'nin İtalya'da "Kuzey Ligi" ile bir anlaşma varmış olması da izlenmesi gereken gelişmeler gibi görünüyor. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017