GS Genç Takımı'nın eski kalecisi “soykırım” golünü engelledi
Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Ermeni soykırımı” bildirisi hazırlanmasını önledi. Başkan Yardımcısı Mario Nalbantyan’ın 2014’ten bu yana hazırlayıp Konsey gündemine alınmasına çalıştığı “soykırım” içerikli bildiri hazırlanması girişimini iki kez erteletti. Son olarak ta temmuz toplantısında uzun müzakereler sonrasında Başkan George Papandreu ve Genel Sekreter Luis Ayala’nın araya girmesiyle konunun tarihçi, bilim adamı ve akademisyenlerce Nalbantyan ve Oran’ın katılacağı bir toplantının ardından gerçekleştirilecek olan yıl sonu Konsey toplantısında tekrar ele alınıp tartışılması karara bağlandı.
20 civarında ülke, kendi parlamentosunda 1915 olaylarını 100. yılında “soykırım” olarak tanımlarken, Papa ve Avrupa Parlamentosu da bu konuda destekleyen açıklamalarda bulundular. Bunun üzerine Nalbantyan, konuyu Sosyalist Enternasyonal'de gündeme getirip “Soykırım” nitelemesi içeren bir bildiri hazırlanmasını istedi. 7 Haziran öncesi bu talep “seçim döneminde gündeme alınmasının sakıncalı olacağı” düşüncesiyle temmuz toplantısına ertelendi. 6-7 Temmuz’daki Konsey toplantısında konu tartışılırken Umut Oran, “soykırım” tanımının 1948’de Birleşmiş Milletler'ce tanımlanırken mahkeme kararı gerektiğini belirttiğini, bu olayla ilgili böyle bir kararın söz konusu olmadığını açıkladı. Bu konuda açılan iki mahkeme olduğunu, ilk mahkeme kararının 1916’da Malta’da açılan davada Osmanlı İmparatorluğu lehine sonuçlandığı bilgisini verdi. İkinci mahkemenin ise sürmekte olan İsviçre’deki Doğu Perinçek davasının yıl sonunda sonuçlanabileceğini, bu durumda, 1948 BM Konvansiyonu'na dayanarak sonucun beklenmesi gerektiğini ortaya koydu. Ermenilerin bugüne kadar dava açarak hukuki yola başvurmadıklarının da altını çizdi. Böylece, konunun SE Konsey toplantısında ele alınması iki kez ertelendi.
Oran ayrıca , konunun muhatabının siyasiler değil, tarihçiler ve akademisyenler olduğunu ve değerlendirmeyi onların yapması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine, konunun böyle bir kurulda ele alınması da karara bağlandı. Bu kurulun Konsey'in yıl sonundaki toplantısından önce bir araya getirilmesi kararlaştırıldı. Cenevre’de yapılacak bu toplantıda iki başkan yardımcısı Nalbantyan ve Oran’ın da tarihçi ve akademisyenlerle birlikte yer alması kabul edildi. Bu şekilde o toplantı sonuçlarının da konunun Konsey gündeminde ele alınmadan ortaya çıkacağı belirlenmiş oldu.
Böylece, Nalbantyan tarafından iki kez konsey toplantısına getirilip, Sosyalist Enternasyonal'in “soykırım” sözcüğü içerikli bildiri yayınlatmak isteği yıl sonu toplantısına ertelenmiş oldu. Ve o toplantı öncesi bir bilimsel değerlendirme yapacak tarihçi ve akademisyenlerin bir araya getirilmesi de karar altına alındı.
Böylece, Ermenistan’ın Sosyalist Enternasyonel'e “soykırım” içerikli bildiri yayınlatmak isteği, Umut Oran’ın girişimi ve çok yönlü savunmasıyla sonuç veremedi. Bilimsel çalışma sonrasında konunun Konsey toplantısında yeniden tartışılması karara bağlandı. Böylece, Galatasaray’ın eski genç takım kalecisi Umut Oran, Nalbantyan’ın “soykorım” golünü Sosyalist Enternasyonal'de iki kez kurtarmış oldu. Şimdi tarihçilerin ve akadmisyenlerin hakemliğindeki üçüncü raundu bekleyeceğiz...