Gözler yine Avrupa'da

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Temel anlamda piyasa ortamının riskli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Yine de geçen haftaki yazımızın başlığında olduğu gibi, duruma"Daha Olumlu" yaklaşıyoruz. Sorunların ciddiyetinin Avrupalı liderler tarafından nihayet biraz anlaşılması ile nispeten daha olumlu tedbirlerin alınmaya başlanabileceğini düşündüğümüzü de yine geçen hafta olduğu gibi belirtmek isteriz..

Nitekim geçen hafta piyasalar açısından, son zamanlarda gördüğümüz en pozitif hafta oldu. Hem Avrupa Birliği'nden gelen haberler hem de büyük Merkez Bankaları'nın koordineli bir şekilde dolar fonlama maliyetlerini düşürmesi, piyasaları son derece olumlu etkiledi.

Türkiye piyasaları da küresel ortamın bu pozitif halinden olumlu etkilendi. İMKB, yüzde 7,24 yükselirken, döviz kuru sepet bazında 2,14'e, dolar bazında ise 1,83'e geriledi. Faizlerde gerileme, enflasyon verisi öncesi sınırlı kaldı ancak burada da yüzde 11 sınırının aşılmayıp yüzde 10'a doğru gerilemesi olumlu idi.

Ayrıca dün Kasım ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜFE Kasım'da aylık bazda yüzde 1,73 arttı. Piyasa beklentisi CNBC-e'ye göre yüzde 1,21 civarındayken Bloomberg'e göre yüzde 1,25… Yıllık bazda TÜFE 2011 yılı Kasım ayında yüzde 9,48 artmış oldu, yani on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,13 artış söz konusu. ÜFE'deki artış ise beklentilerin altında kaldı.

TÜFE'nin beklentileri aşmasının ana sebebi gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yüzde 3,27 artış. Detaylara baktığımızda, ana harcama grupları itibariyle bir ay öncesine göre en yüksek artışın yüzde 5,59 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleştiğini görüyoruz. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3,69, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,27 seviyesinde düşüşler yaşandı. Bunların yanında çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,69, ev eşyasında yüzde 1,15, haberleşmede yüzde 0,90, restoran ve otellerde yüzde 0,62, konutta yüzde 0,61, sağlıkta yüzde 0,23, eğitimde yüzde 0,07, eğlence ve kültürde yüzde 0,01 artış, ulaştırmada yüzde 0,55 düşüş gerçekleşti.

TCMB'nin enflasyonun işlenmemiş gıda fiyatları nedeniyle artış göstereceğini ısrarlı bir şekilde vurguladığını hesaba katarsak, açıklanan enflasyonun piyasa üzerinde çok önemli olumsuz bir etki yaratmasını beklemiyoruz. TCMB'nin de para politikasında duruşunu bu veriye dayanarak değiştirmesi pek olası görünmüyor.

Avrupa konusunda ise uzun süredir aynı görüşteyiz. Önümüzdeki Cuma günü Avrupa Birliği liderlerinin yapacağı kritik toplantı öncesinde piyasalar "bekle gör" ilkesiyle hareket edebilir. Bu kritik toplantı ile ilgili en iyimser tahminlerin gerçekleşmesi durumunda bile, oluşan olumsuz trendleri geri çevirmeye yetmeyeceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017