Gözler FOMC tutanaklarında
Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin güvercince ifadeler içeren açıklamaları ön plandayken, ABD’de başta istihdam rakamları ile birlikte makro verileri takip ettik. ABD’de açıklanan veriler genel itibariyle toparlanma işaretleri içerse de Cuma günü açıklanan ve piyasa beklentilerinin altında kalan tarım dışı istihdam rakamı sonrasında ABD bono faizlerinde geri çekilmeler gördük. ABD bono faizleri 19 Mart’taki FOMC toplantısı sonrasında yükseliş eğilimindeydi. Yeni rekor seviyelerini test eden hisse senetlerinde ise kâr satışları etkili olurken, küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500, Cuma günü yüzde 1,25 geriledi. Olumlu ayrışan gelişmekte olan piyasalarda ise sınırlı kâr satışları görüldü.
Ancak ABD’den gelen ekonomik süprizlerin olumsuz olduğu son dönemde dahi fazla gerilemeyen ABD faizleri ve doların, önümüzdeki dönemde açıklanacak verilerin güçlü gelmesi durumunda önemli bir yükseliş gösterebileceğini belirtelim. Böyle bir durumda geçmişe nazaran daha yüksekte taban yapıyor izlenimi veren hisse senedi ve bono piyasalarında volatilite artışı görebiliriz.
Piyasa faiz artırımının zamanı için ipucları arıyor
Bu doğrutluda 19 Mart Çarşamba günü açıklanacak FED’in FOMC tutanakları haftanın odak noktasında yer alıyor. Başkan Yellen’in basın toplantısında ifade ettiği “considerable period” (önemli periyod) vurgusu doğrultusunda, varlık alım programının sona ermesi ile ilk faiz artışına başlanması arasındaki süreye yönelik ipuçlarını arıyoruz. Diğer taraftan BOE (Bank of England) ve BOJ (Bank of Japan) toplantıları ile birlikte ABD’de Michigan tüketici güven endeksi ve ÜFE rakamı, Fransa HICP enfl asyonu, Çin’de dış ticaret ve enfl asyon rakamları bu hafta takip edilecek önemli makro veriler. Yurtiçinde ise sanayi üretimi ve cari açık rakamı açıklanıyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Türkiye’nin kredi notunda değişikliğe gitmeyen Fitch’in ardından gözler 11 Nisan’da açıklanacak Moody’s’in Türkiye gözden geçirme raporunda olacak.