Gözler FED'de
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Yılbaşından bu yana izlediğimiz, piyasaların merkez bankaları kararları ile yükselmesi geçen hafta da tekrarlandı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü yapılacak politika toplantısı merakla bekleniyor. Öncesinde piyasada beklentiler yükselmiş olmasına rağmen, açıklamadan sonra da küresel riskli varlıklardaki ralli devam etti. ECB yeni bir müdahale (OMT) mekanizması açıkladı ve bu programla, daha önce sızan bilgileri teyit eder şekilde, üç yıla kadar uzanan vadelerde ülke bonoları alınabileceğini belirtti. Enflasyonist baskıları engellemek için bu alımlar "sterilize" olacak ve ECB özel kredi alıcıları üzerinde kıdem iddia etmeyecek. Ancak bu kural sadece yeni alımlar için geçerli olacak. Ayrıca burada, ECB alımlarının şartlara bağlı olduğu İspanya gibi bazı ülkelerin, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından bütçe reform gözetimi dahil, birtakım koşullara ne kadar sıcak bakacağı gibi soru işaretleri önümüzdeki dönem piyasaların gündeminde daha fazla yer alabilir.
Geçen Cuma günü ABD'de açıklanan zayıf Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi ve Temmuz ayı rakamının 163.000'den 141.000'e revize edilmesi, bu haftaki FED toplantısı öncesi yeni parasal gevşeme beklentilerini güçlendirdi. Nitekim çoğu büyük yatırım bankası FED'den yeni bilanço büyütme adımı bekliyor. Böyle bir adımın olasılığı artmakla birlikte, özellikle S&P 500 endeksinin son 2,5 senenin zirvesinde olduğu, petrol ve başka önemli emtia fiyatlarının yükseldiği bir zaman diliminde, FED'in, bilanço büyütmesinin, ileriye yönelik faizleri düşük tutma amaçlı olduğu ihtimal de bizce küçümsenmemeli.
Bu haftaki önemli olaylardan biri de 12 Eylül'de Almanya Anayasa Mahkemesi'nin ESM (Avrupa İstikrar Mekanizması) ile ilgili kararı olacak. Genel beklenti mahkemenin ESM'i reddetmemesi yönünde. Ancak bu kararın da şartlı olması olasılık dahilinde. Örneğin karar, ESM'den doğan yükümlülüklerin belli bir seviyenin ötesine geçerek Almanya'nın mali esnekliğini azaltmaması gerektiği şeklinde çıkabilir. Ayrıca Hollanda'da da 12 Eylül'de genel seçimler yapılacak. Son anketlere göre, piyasaları rahatsız edecek bir seçim sonucu ihtimalinin azaldığı ifade ediliyor.
Yurtiçinde ise TÜİK, hem Temmuz sanayi üretimi hem de 2. çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Temmuz ayında sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 arttı. GSYH ise 2012 yılının ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 arttı. Bu verilerin TCMB'nin duruşu üzerinde önemli etki yaratmasını beklemiyoruz.