Gözler ECB ve ABD istihdam verilerinde

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim SARIŞEN

Geçen hafta kurlardaki rahatlama ile birlikte gelişen piyasaların gelişmiş piyasalardan olumlu ayrıştığını gördük. S&P 500 Endeksi haftayı %0,48 düşüşle tamamlarken, MSCI Gelişmekte Olan Ülke Piyasa Endeksi % 4,23 artıdaydı. 

Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklar kararı ve seçim öncesi olumlu algılamanın döviz, bono, hisse senedi piyasalarına olumlu yansımaları oldu. MSCI Türkiye haftayı dolar bazında %0,25 yükselişle kapattı. Yurtiçi piyasalar seçim sonuçları ile birlikte seçimden önce başlayan olumlu performansına devam edebilir. Ancak bu olumlu performansın ne kadar uzun soluklu olacağı ise gelişen ülkelerdeki konjonktüre bağlı. 

Seçim sonrası kısa bir olumlu ayrışmadan sonra Türkiye piyasalarının diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel hareket etmeye başlaması olası. Bu hafta ECB toplantısı, ISM imalat ve hizmet endeksleri, ADP istihdam ve tarım dışı istihdam rakamları piyasaların odağında olacak. Çok güçlü yönde sinyaller içerebilecek rakamlar ABD bono faizlerinde yükselişe neden olabilir. Ancak tarım dışı istihdam verisi öncesinde açıklanan son bazı verilere bakacak olursak karışık yönde sinyaller görüyoruz. Örneğin zayıf sinyaller içeren dayanıklı mal siparişleri ve pozitif sinyaller ve ren haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri. 

Bu nedenle ADP istihdam ve ISM endeksleri de öncü sinyaller içermesi açısından önemli. Kısacası, önceki birkaç ayda gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi olarak yorumlanabilecek makro veriler, şahince ifadeler içeren Yellen konuşması sonrasında daha fazla dikkat çekebilir. Bu doğrultuda da ABD bono faizlerindeki ve dolardaki seyrin diğer varlıklar için de belirleyici olabileceğini hatırlatıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017