Gözler ECB toplantısında

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

YeşimSarışen / Yapı Kredi Yatırım

FED Başkanı Yellen’ın Jackson Hole konuşması yeterince güvercin sinyaller içermese de ECB ve BOJ’dan ek likidite adımları olacağına dair beklentiler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarındaki yükselişte etkili oldu. Kısacası ECB Başkanı Draghi’nin Jackson Hole konuşması sonrası piyasalar FED’den ziyade ECB politikalarına; 4 Eylül’deki ECB toplantısına odaklanmış durumda. Draghi’nin Jackson Hole toplantısındaki açıklamalarının parasal genişleme sinyali olarak algılanması ile birlikte,  Mayıs ayında ECB’den yeni likidite paketine yönelik açıklamalarla zayıflamaya başlayan euroda, değer kaybının güçlendiğini gördük. 

Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta dolar endeksi güçlenmeye devam etti, diğer taraftan daha yüksek getirili ve güvenli liman görülen, başta ABD bonoları olmak üzere gelişmiş ülke bono faizleri geriledi.  ABD hisse senetleri ise görece olarak Avrupa hisse senetlerine karşı daha güçlü performe ederken, S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta 2.000’lerin üzerine çıkarak yeni rekor seviyeleri gördü. 
Gelişmekte olan ülke piyasalarına baktığmızda ise ECB beklentileri ile birlikte düşük volatilite piyasalara destek olmaya devam ediyor. MSCI Endeksi geçtiğimiz haftayı dolar bazında yüzde 0,44 yükselişle tamamladı. Her ne kadar piyasalar4 Eylül’deki ECB toplantısına odaklanmış olsa da Ukrayna kaynaklı risklerin döviz volatilitesi için tetikleyici olmaya devam edebileceğini belirtelim.  
Bu hafta Perşembe günü ECB toplantısında Draghi’nin vereceği mesajlar ve Cuma günü açıklanacak  ABD tarım dışı istihdam verisi piyasaların odak noktasında olacak. Şahin  tonlamalar içeren FOMC tutanakları sonrasında Ağustos ayı istihdam verisinin öneminin daha da arttığını belirtelim. Bu veri dolardaki güçlenmeyi test edecek en önemli veri olabilir. Makro tarafta 17 Eylül FOMC öncesinde açıklanacak birçok önemli veri ile birlikte büyümenin hızına yönelik sinyaller aramaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda ABD’de aşırı ısınma sinyali üretmeyecek makro veriler, ECB’den ek gevşeme adımı bekleyen piyasalara destek olmaya devam edebilir. Tersi durumda ise FED’in faiz artırımı zamanlamasına yönelik soru işaretleri ön plana geçebilir. Diğer taraftan Ukrayna- Rusya öncülüğündeki jeopolitik risklerin ön planda kalmaya ve soru işareti yaratmaya devam ettiğini not edelim. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017