Gözler, 18 Mart’taki FOMC toplantısında

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

ABD Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nin (FOMC) 17-18 Mart’taki toplantısı öncesinde Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi global piyasaların odak noktasındaydı. Güçlü sinyaller üreten veri, sözel yönlendirmede FED’in 18 Mart’taki toplantısında değişikliğe gidilebileceğine dair beklentileri güçlendirdi. Dolayısıyla veri ile birlikte ABD tahvil faizlerinde sert yükselişler yaşandı, dolar endeksindeki yükseliş eğilimi ise güçlendi. Aşırı alım bölgesinden kar satışları ile geri çekilen global hisse senetlerinde ise satış baskısının arttığını gördük. 

Bu görünüm bir diğer riskli varlık olan gelişmekte olan piyasalara da olumsuz yansıdı. Özellikle kırılgan olan ülke döviz kurlarındaki satış baskısı ön plandaydı. Kur volatilitelerindeki ve CDS spreadlerindeki yükselişler öncülüğünde hisse senetlerinde satış baskısı etkiliydi. Bu doğrultuda da TL’deki satış baskısı öncülüğünde, TL varlıklar da olumsuz etkileniyor. 

Büyük resimde Euro Bölgesi’nde toparlanma sinyali üreten makro verilerin yanı sıra ABD verilerinde FED’in politika değişikliğine yönelik öncü sinyaller aramaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda da güçlü istihdam verileri ardından önümüzdeki dönemde 18 Mart FOMC kararları piyasaların odak noktasında bulunuyor. Buna bağlı olarak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, kur ve faize duyarlı, kırılgan gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarındaki eğilim ön planda olmaya devam edebilir. 

Bu hafta Yunanistan konusu kısa vadeli risk unsuru olmayı sürdürebilir. Eurogroup toplantısı ile yurtiçinde cari açık ve enflasyon beklentilerine yönelik sinyallerin izleneceği TCMB beklenti anketi de bu hafta takip edilecek konular arasında. Yurtdışında ise daha sakin geçecek haftada ABD perakende satışlar, tüketici güven endeksi, ÜFE verisi ve Çin’de açıklanacak makro veriler takip ediliyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017