Görünümlerde şimdilik değişiklik yok

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Alper Koç / Yatırım Finansman

Büyük resimde küresel hisse senetleri piyasaların bir kısmında Mayıs- Ekim ayları arasında, bir kısmında ise Mayıs- Ağustos ayları arasında  yaşanan ilk itkisel satış dalgalarının ardından zigzag kalıpta gelişmesini beklediğimiz yukarı yönlü geri alış çabaları devam ediyor.

Geri alış çabasının arka planında geçtiğimiz haftalarda büyük çalkantılar yaşayan Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde politik aktörler değişti, ülkelerin tahvil faizleri yukarı gittikçe çalan alarm zillerinin ardından Avrupa kurtarma fonu ve Avrupa Merkez Bankası, IMF gibi otoriteler devreye girdi ve umut dalgası sürdürülmeye çalışıldı. Umutlar sürdürülmeye çalışırken ve otoritelerin müdahaleleriyle uzayarak devam ederken duygusal arka planda ülkeler, toplumlar, politika elitleri ve ekonomik elitler arasındaki güvensizlik, hoşnutsuzluk, görüş ayrılıkları, çözülmeler de devam etti.

Bu süreçte şimdilik dikkat çeken endeksler, gelişmiş piyasalar içerisinde göreceli daha güçlü performans gösteren ve hala 2009 diplerine çok uzak olan Amerikan hisse senetleri endeksleri, Alman DAX ve İngiltere FTSE 100 endeksi oldu. Bunların karşısında ise göreceli daha olumsuz performans gösterenler ise gelişmekte olan piyasalar içerisinde Çin SHCOMP, Hindistan SENSEX, Rusya RTSI, Avustralya All Ordinaries, IMKB 100, Brezilya BOVESPA endeksleri oldu. Sonuç olarak son dönemde en çok göze çarpan şey; gelişmekte olan piyasaların hisse senetleri endekslerinde ve para birimlerinde yaşanan göreceli belirgin zayıflamalardı.

Şimdilik yukarıda saydığımız gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların tamamında, Eylül- Ekim'den beri yaşanan yükselişlerin geri alış çabası olduğunu ve yeni yılın ilk aylarından itibaren, momentumunu kaybeden geri alış çabasının yerini derin, yıpratıcı ve uzun bir düşüş dalgasına bırakacağını düşünmeye devam ediyoruz. Bir sonraki satış dalgasında ise gelişmekte olan piyasaların daha büyük darbe yiyeceğinin sinyallerini alıyoruz. Buna paralel, yeni yılın başlamasıyla birlikte son dönemde ABD 10 yıllık- 30 yıllık tahvil faizlerinde ve Dolar Endeksi'nde süren dip oluşumu çabasının, yerini yükseliş çabasına bırakmasını bekliyoruz. Dolar Endeksi'nde ilk etapta 81.00- 82.00 bölgesi kısa vadeli, 86.00- 88.00 aralığı ise orta-uzun vadeli direnç işlevi görecektir. Bu seviyelerin yukarı yönde geçilmesi, sırasıyla kısa vadede ve orta-uzun vadede tüm dünyada bir dolarizasyon dalgasını tetikleyebilir.

2012 yılının ilk çeyreğinde DAX, FTSE 100, S&P 500, Dow Jones Sanayi, Dow Jones Transport, Nasdaq gibi büyük piyasalarda yaşanan geri alış çabalarının devamında bu endekslerin Mayıs 2010 zirvelerine yaklaştığını görürsek, bu durumda Mayıs zirvelerini de geçecek yeni bir küresel iyimserlik dalgasının başlaması sözkonusu olacak. Bu alternatifte, yukarıdaki senaryomuzu yılın üçüncü çeyreğine kadar erteleyeceğiz.

Şimdilik görünümlerde dikkat çekici bir değişiklik olmadığı için bu görüşümüzü devam ettiriyoruz.

Yeni yılın tüm okuyucularımıza mutluluk ve sağlık getirmesi dileğiyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017