Google Arama Trendleri

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]

Önceki gün itibariyle Google'ın internet aramalarındaki bölgesel ve tarihsel trendleri herkesin öğrenmesine olanak sağlamak üzere geliştirdiği Google Arama Trendleri (Insights for Search) sonunda Türkçe olarak hizmet vermeye başladı.

Bu insanlık için belki küçük bir adım, ama Türkiye'de iş yapan pazarlamacılar için büyük bir gelişme olduğunu kabul etmeliyiz. Nitekim Arama Trendleri'ni geliştiren Google İsrail Ar-Ge Merkezi Direktörü Yossi Matias, arama trendlerinin, "Değişen zamanın ruhuna göz atabilmeyi mümkün kılan araç" olduğunu belirterek, "Değişen trendleri doğru anlamak ve analiz etmek tüm insanlara, özellikle de reklamcı ve pazarlamacılara dünyamız hakkında çok geniş bir bilgi kaynağı sunmaktadır." diyor.

Gerçekten de kullanmayı bilenler için Google Arama Trendleri paha biçilmez hazineler sunuyor. Arama terimine göre, coğrafi bölgelere göre ve zamana göre insanların neyi, ne zaman ne kadar aradığını karşılaştırmalı olarak görebileceğiniz bir araç, üstelik de tamamen ücretsiz. Google arama sayfasının bir anket formu olduğunu düşünün; her an milyonlarca kişi bu anket formuna merak ettiği bir şeyi yazıyor; O anda neyi arıyorsa, neyi merak ediyorsa, nereye gitmek istiyorsa, neyi satın almak istiyorsa Google'a girip arıyor. İşte Google Arama Trendleri de bütün bu aramaları kullanılabilir veri olarak derleyip önümüze getiriyor. Tabii bunu kullanmak için öncelikle bir Google Adwords hesabınızın olması gerekiyor. Zaten Google bu tür hizmetlerini genellikle Adwords müşterileri için geliştiriyor. Ancak arama trendlerinden elde edeceğiniz veriler yalnız Adwords reklamları için değil, tüm pazarlama faaliyetleri için önemli bir kaynak oluşturuyor.

Bu aracı kullanarak kendi markanızı ve ürününüzü rakipleriyle karşılaştırabilir, hangi bölgeden ürününüze yönelik daha fazla ilgi olduğunu görebilir, insanların dönemsel olarak ürününüzle ne kadar ilgili olduğunu belirleyebilirsiniz.

Örnek olarak otomobil markalarını ele alalım. Türkiye'de eskiden beri üretim yapan Ford, Fiat ve Renault markalarını yazıp son 12 ayda hangi markanın Google'da daha fazla arandığını görebiliyorsunuz. Bu analizde Ford daha fazla aranan marka olarak öne çıkarken, biraz altta Renault, onun çok az altında da Fiat aramalarını görebiliyorsunuz. Geçtiğimiz mart ayında ÖTV indirimi nedeniyle tüm marka aramaların iki katına sıçradığını da yine aynı grafikten görebildiğiniz gibi, şirketlerin ayrı ayrı düzenledikleri kampanyaların etkilerini de gözlemleyebiliyorsunuz. Bunun yanında söz konusu aramaların ağırlıklı olarak Türkiye'nin hangi illerinden yapıldığı da size talebin coğrafi dağılımı hakkında fikir veriyor. Dahası, haritanın altındaki butonu ileri geri hareket ettirerek haritadaki değişimleri ay ay gözlemleyebiliyorsunuz. Sayfanın biraz daha altına indiğinizde ise ölçtüğünüz terimlere bağlı alt aramalara ulaşıyorsunuz. Örneğin Ford için Ford Fiesta ve Ford Focus'un, Fiat için Doblo ve Florino'nun, Renault için Megane ve Clio'nun en fazla aranan modeller olduğunu görebiliyorsunuz.

Bir başka denemeyi de turizmle ilgili yapalım. İstanbul, Londra (London), Paris, Roma ve New York aramalarını Google Arama Trendleri yardımıyla analiz edelim. Tüm dünyada yapılan aramalarda bu beş şehir içinde Londra birinci, Paris ve New York ikinci, Roma üçüncü İstanbul ise dördüncü sırada geliyor. Tabii burada her ülkenin kendi aramaları da hesaba katıldığı için internet erişiminin ve kullanılan dilin de önemi var. İstanbul, Türkiye dışında en çok Azerbaycan, Gürcistan ve Lübnan'dan aranıyor. Paris Gabon, Madagaskar ve Mali'den, Londra Gambiya, Nijerya ve İrlanda'dan, New York ise Haiti, İrlanda ve Kanada'dan aranıyor. Şimdi aranan kelimelere bakalım; yalnız burada Paris'le ilgili bir küçük yanıltmacaya dikkat etmek gerekiyor. İstanbul'da en fazla istanbul.net, İstanbul Üniversitesi ve Hotel İstanbul aranıyor. Paris'te ise, evet tahmin edebileceğiniz gibi en fazla aranan kelime Paris Hilton. Bunu göz ardı edersek ardından Paris Hotels, Paris France ve Disneyland Paris gibi aramalar karşımıza çıkıyor. Londra'da ise yağmur herkesi canından bezdirmiş olmalı en fazla aranan kelimeler weather ve London weather (Hava durumu).

Siyasetteki isimlere de kısaca bir göz atalım isterseniz; en popüler isim tahmin edebileceğiniz gibi Tayyip Erdoğan. Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Gül isimleri Erdoğan'ın yarısı kadar aranıyor. Devlet Bahçeli ise bu üç ismin yarısı kadar aranan bir isim. Tabii zaman grafiği bize çok şey anlatıyor. Tayyip Erdoğan'ın "one minute" çıkışı "Tayyip Erdoğan Davos" aramalarını inanılmaz ölçüde artırırken, Kemal Kılıçdaroğlu'nun popülerliğini Melih Gökçek kapışması ve yerel seçim dönemindeki çıkışlarının artırdığı görülüyor.

Örnekler uzatılabilir, ama yerimiz kısıtlı. Size tavsiyem Google Arama Trendleri'ne bir an önce girip nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz. Böylece kendi pazarınızla ilgili gelişmeleri ve trendleri Google aramaları üzerinden izleyebilirsiniz. Bu elbette kendi pazarınız için yapacağınız özel bir pazarlama araştırmasının yerini tutmaz. Ama emin olun ki, bu kadar bir veri bile elinizde hiç bir şey olmamasından çok daha iyidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018