Goldman Sachs, Avrupa'da da ekonomileri yönetmeye başlıyor
Şu günlerde Avrupa'da Yunanistan'da, İtalya'da ve AB'nin önemli kuruluşlarında iş başında olanların bir özelliği var. Bunların çoğu daha önce Goldman Sachs'ta çalışmışlar. Ve çoğunun Goldman Sachs ile ilgisi devam ediyor.
Bakınız kimlerin Goldman Sachs ile ne ilgisi-ilişkisi var?
- Mario Draghi, ECB Başkanı
2002-2005 arasında bankanın Avrupa CEO Yardımcılığı'nı yürüttü. Ortak statüsü elde etti.
- Peter Sutherland, İrlanda'yı kurtaran adam
2009 yılına kadar İrlanda'nın kurtarılmasını örgütleyen Sutherland, bankanın eski üst yöneticilerinden.
- Lucas Papademos, Yunanistan Başbakanı
1994-2002 arasında Merkez Bankası Başkanı iken Goldman Sachs'ın danışmanlığındaki borcu gizleme operasyonunu yaptı.
- Mario Monti, İtalya Başbakanı
2005 yılından beri bankanın uluslararası konularda danışmanlığını yapıyor.
- Petros Hristodulos
Goldman Sachs tarafından Yunanistan'da borç gizleme operasyonu için çıkarılan swap'ler Yunan Ulusal Bankası'na satılırken bu bankanın genel müdürü.
- Otmar Issing
Eski Bundesbank Başkanı ve eski ECB üyesi. ECB'nin para politikası kararlarında iki sütun yaklaşımını geliştirdi. Goldman Sachs danışmanı.
- Jim O'neill
Yüksek potansiyele sahip gelişmekte olan piyasalar için BRICS kavramını icat etti. Bankanın küresel ekonomi bölümünün başı.
- Paul Deighton
Goldman Sachs'a 22 yıl boyunca hizmet eden Deighton, 2012 Londra
Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi.
Goldman Sachs'ın eski çalışanı olmak kötü bir şey mi? Değil ama… Aması var.
Üç yıl önceye dönelim. 15 Eylül 2008 Amerika'nın ünlü yatırım bankalarından Lehman Brothers'ın batırıldığı ve kriz havuzuna 613 milyar dolar riskin daha eklendiği gündür.
Kriz nedeniyle birçok finans kuruluşu kurtarılırken, Alman Yahudisi 3 kardeşin 1850'lerde kurduğu bu yatırım bankasına destek verilmedi. Göz göre göre batırıldı. Lehman Brothers'a destek verilmemesi kararını tetikleyenin, Amerika'nın Dev Balon Makinesi'nin olduğuna inananlar çoğunluktadır...
Dev Balon Makinesi diye adlandırılan kuruluş Goldman Sachs'tır. Kriz öncesi yatırım bankası statüsüyle iş yapıyordu. Sonra banka statüsüne kavuştu. Gücü ve dokunulmazlığı arttı.
Bu kuruluş sadece paraya değil, emtiaya da (altına, petrole, kahveye, demire, bakıra, kömüre de) takla attırır. Emtiada takla şöyle attırılıyor. Örneğin petrol, topraktan çıktıktan sonra, otomobilin deposuna girinceye kadar en az 27 defa el değiştiriyor. Her el değiştirişte fiyatı yeniden belirleniyor.
Gelelim Amerikan'ın Dev Balon Makinesi Goldman Sachs'ın hikayesine. Bu hikayeyi Rolling Stone dergisinde (Temmuz 2009) yayımlanan Matt Taibbi'nin araştırmasından özetliyorum.
Goldman Sachs bir Alman Yahudisi olan Marcus Goldman kurdu. 1882'de gene Alman Yahudisi olan damadı Samuel Sachs ortak olunca şirketin adı Goldman Sachs oldu. Alman Yahudisi Lehman kardeşler emtia ticareti yaparken, Goldman Sachs para ticaretine başladı.
Goldman Sachs 1929 Buhranı'na, hisse senedini kullanarak kurduğu saadet zinciriyle katkıda bulundu. 100 dolarlık hisse senedini satın alan, bağlı ve farklı şirketlerden 1.000 dolar getiri alıyordu. Açık anlatımıyla, "100 dolar ver, 1.000 dolar al" vaadiyle para topluyordu.
Goldman Sachs o dönem kanun değişikliklerinden yararlanarak buhranı yıkılmadan atlattı. Son krize neden olan her türlü balonu yaratmada Goldman Sachs önde koşmuştu. Yaptığı işte ve karşılaştığı riskte Lehman Brothers'dan farkı yoktu ama çok önemli bir avantaja sahipti. Her yerde adamı vardı. ABD yönetiminde, hazinesinde, merkez bankasında, borsada, finans kuruluşlarında etkinliği olanların çoğu eski Goldman'lı çalışanıydı.
Kimin kurtarılacağına kimin batırılacağına karar veren Hazine Bakanı Paulson, Goldman'lı idi. Başka finans kuruluşları gibi desteklenmesi halinde ayakta kalabilecek olan Lehman Brothers batırıldı. Goldman Sachs yatırım bankası statüsünden banka holdingi statüsüne geçirilerek korumaya alındı.
AIG'ye kurtarılması için verilen fonlar Goldman'a aktarıldı.
Goldman Sachs'ın eski çalışanlarının çoğu ABD'deki finans kuruluşlarını kontrol ediyordu.
Görülüyor ki Goldman Sachs'ın şimdilerde eli Avrupa'ya da uzanmış durumda. AB ülkelerinin kaderini Goldman Sachs çalışanları belirleyecek.