Godot'ya dönen teşvik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Samuel Beckett'in 63 yıl önce kaleme aldığı kendisine 1969 yılında Nobel edebiyat ödülü getiren oyunu Godot'u Beklerken, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de geçen kalan, sonuç alınamayan olaylar karşısındaki durumu simgeleyen bir deyim oldu. Son iki aydır süren yeni teşvik tartışmaları Bakanların ve ekonomi yöneticilerinin açıklamaları bu simgesel deyimi bir kez daha  hatırlamama yol açtı…

Samuel Beckett'in 1949 yılında yazdığı 1954 yılında Paris'te sahnelenen oyunun iki karateri Vladimir ve Estragon oyun boyunca bir yardan Godot'u beklerlerken, bir yandan da sıkıntılarını ve bunalımlarını ortaya koyarlar. Seyirciye bu beklemeden doğan sıkıntı ve bunalım aktarılır. Seyirci de oyun boyu Godot'u beklemeye başlar. Ve beklenmedik anda iki karakterden Vladimir- "Eeee gidelim mi?" diye sorar. Estragon "-Evet gidelim." diye yanıtlar. Ve bu diyaloğun ardından oyun son bulur, perde kapanır…

Beckett'in oyunu Türkiye dahil birçok ülkede sahnelenir Becket'in 1969'da Nodbel Edebiyat ödülünü alması sonucunu getirir.  Ve "Godot'u beklemek" bütün dünyada geç kalan, sonuç alınmayan bekleyişler için hemen her ülkede çok sık kullanılan bir "deyim" halini alır. Türkçede de bu deyim 40-50 yıldır bu amaçla kullanılır…

Yeni Teşvik Yasasıyla ilgili Bakanların ve ekonomi yöneticilerinin son iki aydır yaptıkları açıklamalar da artık Godot'u Beklerken'e dönüştü.

Geçenlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İthalatın yapısı ve önlemleri" konusunda açıklamalar yaparken bir soru üçerine Yeni Teşvik Yasasının çalışmalarının tamamlandığını, çok kısa süre sonra Başbakan tarafından açıklanacağını söyledi. Ondan önce ve sonra da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, benzeri açıklamalarda bulunmuştu. Bakanlar yeni Teşvik sistemiyle ilgili sorulara yanıt vermelerine, yeni sistemin hazır olduğunu belirtmelerine karşın, açıklayacak olanın Başbakan olduğunu belirtip, fazla detaya girmiyorlardı.

Dün de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Birleşmiş Milletlerin "Küresel Sürdürülebilirlik" raporuyla ilgili düzenlenen toplantıda yeni Teşvik Sistemiyle ilgili açıklamalarda da bulunuyor.. Babacan, tüm teşviklerin yeni teşvik sisteminde yer almayacağını, belirtip, "Yeni Teşvik sistemi bir yatırım teşvik sistemi" açıklamasını yapıyor.  Ardından aşırı beklentilere fren olacak, "Teşvik gelecek, tüm devlet destekleri bunun içinde olacak, böyle bir şey yok. Mevcut destekler sadece yatırımlarla ilgili teşvikler. Cari açıkla ilgili teşvikler gelecek, cari açık bitecek böyle bir şey de yok… Tüm bunlar gördüğümüz resmin bir stratejinin sadece uygulama alanları" değerlendirmesini ortaya koyuyor. 

Babacan, yeni sistemin içeriğiyle ilgili bazı açıklamalarda da bulunurken, "Yeni yatırım teşvik programında yenilebilir enerji ile ilgili makine techizat üretimi yapan firmalara teşvik yer alacak. Termal enerjiden istifade eden tesislere de teşvik söz konusu olabilecek. Enerji Bakanlığıyla enerjinin verimli kullanımı için bir 'Strateji Belgesi' üzerinde çalışıyoruz" bilgisini de veriyor.

Babacan'ın açıklamaları bende Yeni Teşvik Sistemi'nin hem daha bütün yönleriyle tam hazır olmadığı izlenimini uyandırdı. Hem de Başbakan'ın yakın gelecekte bi açıklama yaparsa bunun bütünü kapsamayacağı düşüncesine yol açtı.yapacağı söylenen açıklamada aynı anda bütünüyle açıklanmayacağı, bazı bölümleri üzerinde çalışmaların sürdüğü düşüncesine neden oldu.

Bunun yanı sıra teşvik taleplerini ortaya koyma yönünde çeşitli illerde de çalışmalar sürüyor. Gerice yörelerde yeterli Teşvik alamadığına inanan iller çalışmalar yapıyor. Bir süre önce Diyarbakır STK'ların talep belirleme yönünde çalışmalar yaptığını belirtmiştim. O çalışma da henüz tamamlanmadı.

Bütün bunlar Godot'u Beklerken'e dönem Yeni Teşvik sistemini biraz daha bekleyeceğimizi gösteriyor. Başbakan bir açıklama yapsa da bu bütünü değil, bazı bölümleri kapsayacak, daha sonra zaman içinde sanırım yeni açıklamalarla bunun arkası gelecek…      

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar