Global piyasalar kritik eşiklerde yön arıyor
Global piyasalarda ABD tahvil faizlerinin yükselişi ile başlayan ve ABD borsalarında yaşanan derin düzeltme süreci ve ardından gelen tepki ile kendine yön arayan süreç kritik bir dönemece gelmiş bulunuyor.
ABD 10 yıllıklar % 2.65 eşiğini aştıktan sonra beklediğimiz gibi % 2.80-3.20 aralığına doğru ilerleyip o seviyelerde kalıcı olmaya başlamış durumda. Enflasyon beklentilerinin bir parça değişmesiyle daha agresif tonda ve şahin olması beklenilen FED algısı ile özellikle olası yeni faiz artış adımlarına birincil refleks olarak daha hassas 2 yıllıklarda % 2.25-2.30 aralığına kadar gelinmiş olması ayrıca önemli.
Piyasalarda Korku Endeksi olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’nde oluşan Volatilite ve oynaklığı gösteren VİX anomali şeklinde 10.00 ‘lardan 50.00’lere hızla çıktıktan sonra mevcut durumda 20.00’ler üzerinde hala son birkaç yılın stres değerlerinin üzerinde bulunuyor.
Bir tek Dolar Endeksi bu sürece şimdilik cevap vermezken , piyasalar tarafından sebepleri noktasında kafaları karıştıracak şekilde son 3-4 yılın dip seviyeleri olan ve kabaca 10 yıllık ortalama değeri olarak ifade edilebilecek 88.00-91.00 bandına geri çekilmiş durumda. Global piyasaların ve özellikle gelişen piyasaların daha güçlü hissedebileceği faiz-kur baskısını şimdilik frenleyen dolar Endeksi’nin bu seyri olmakta.
FED ve ECB tutanakları sonrası bu iki Majör Merkez Bankası’nın önümüzdeki süreçte atacağı olası adımları anlama adına detaylar netleştikçe oluşacak birincil piyasa refleksi ve sonrasında oluşacak fiyatlamalar ve haftalık kapanışlar oldukça önemli olacaktır.
Şubat ayı itibari ile ABD 10 yıllıklar tarafında hissedilir şekilde kritik eşiklere doğru ilerleyen faiz artışını fiyatlayan ve ABD borsaları adına takip ettiğimiz global borsaların Amiral gemisi S&P 500 Endeksi aşağıda 200 günlük üssel ortalamarı da içinde barındıran kritik destek bölgesi olan 2.500-2.600 aralığına hızla çekildikten sonra oralardan gelen hızlı tepki ile 2.700-2.800 bandına ulaşmış bulunuyor.2009 Mart ayında 600-700 aralığına dibini yaptıktan sonra parabolik trend içine giren ve ara ara gelen düzeltme süreçlerini ‘’ V ‘’ şeklinde sert geri dönüşlerle tamamlayıp tekrar yükselen trende geri dönerek 2.870’lere kadar ulaşabilen Endeks’in yine aynı hareketi yapıp yapamacağı hem endeks için hemde paralelinde global borsalar için oldukça önemli olacaktır.Mevcut durumda teknik olarak hala düzeltme sürecinde bulunan ve kalıcı yükseliş sürecine henüz dönemeyen Endeks’in 2.700-2.800 direnç eşiğini geçerek tekrar 2.850 ve sonrasında yeni rekorlar görebilme adına 3.000-3.100 aralığına doğru ilerleme gücü gösterebilmesi oldukça önemli olacak.
Bu olmadıkça ve tekrar 2.500-2.600 aralığına hatta buraların altına gelme riski korundukça Global piyasaların ve özellikle gelişen piyasaların bu riskten daha sert etkilenme olasılığıda masada kalmaya devam edecektir.