G.Kıbrıs çözümünde kilit "ülkenin euroda kalması"

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

AB  çevrelerinden gelen  haberlere göre, "G.Kıbrıs'ın sorunlarının çözümü konusunda anlaşma  sağlandı.
- Kıbrıs "Euro Bölgesi"nde kalıyor.
- Bankacılık sitemi yeniden yapılandırılıyor. 
Lagarde'ın "aşırı ve sürekli artan" talepleri karşısında bir ara istifa ve referanduma gitme tehdidinde bulunan Anastasiadis'in AB liderlerinden de destek göremeyince geri adım attığını ve şartları kabul ettiği belirtiliyor.
Maliye Bakanı  Sarris, Eurogroup toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, uluslararası kreditörlerle varılan anlaşma sonrasında ülkesinin iflasa gitmesi olasılığının ortadan kalktığını  söyledi.
100 bin Euronun altındaki mevduatlara dokunulmayacak. 100 bin Euronun üzerindeki mevduatlar için  farklı uygulamalara gidilecek.
Zordaki Laiki Bank parçalanarak kapatılacak.
100 bin Euronun üzerindeki mevduatlardan kesinti miktarının yüzde 40'ı aşmayacağı belirtiliyor.
Euro Bölgesi ve IMF'nin 10 milyar Euroluk kredisine ilaveten mevduat sahiplerinden toplanacak yaklaşık 7 milyar Euroyla Rum kesiminin 17 milyar Euroluk finansman ihtiyacı karşılanmış olacak. 
Yardımın çeyrek dönemler halinde verileceği, bankalar için kurtarma fonlarının bono, tahvil, bütçe  için nakit şeklinde olacağı söyleniyor.
Bu açıklamalara göre durum şudur:
- Yunanistan gibi  G.Kıbrıs'da Euro'dan çıkmayı göze alamadı. Çünkü milli paraya tekrar dönüş kolay değil. Kaldı ki bu operasyon sırasında AB'nin desteği tamamen yok olacağından   ülke batar.
-AB Otoriteleri Yunanistan gibi, G.Kıbrıs'ı da Euro'dan çıkarmayı göze alamadı. Çünkü bu durumda  Euro bütünlüğü yaralanacak ve Euro'nun değeri düşecek.
- Ülkelerin cari açığa dayalı olarak oluşan Kamu Borçları'nın milli gelire oranı önemli ama tek başına ülkenin durumunu yansıtmıyor. Çünkü ülkede özel kesim-bankalar da dışarıdan sermaye çekiyor, borçlanıyor. Bu nedenle bankaların ödeme güçlüğü ile karşılaşmaları  ekonominin  krize girmesine yol açıyor.
-  G.Kıbrıs'ta  milli gelir (ekonominin büyüklüğü) 17.5-20.0 milyar Euro iken bankaların topladığı mevduat 70 milyar Euroya, kullandırdıkları krediler 75 milyar  Euroya yakın. Bunun anlamı bankaların yurt dışından mevduat toplamaları, yurt dışına kredi vermeleridir.
- Bankaların kredileri yurt dışında kimlere verdikleri belli değil. Anlaşılan kredilerin ve fonların büyük ölçüde Yunanistan'da kullanıldığıdır. Yunan ekonomisi batınca, Yunan tahvilleri traş edilince bankaların alacaklarının da büyük ölçüde battığı anlaşılıyor.
- Bankalardaki mevduattan 7.5-8.0 milyar TL. kesinti yapıldığında, bankaların  mevduat yükümlüğü 60 milyar Euroya inecek ama, bankaların bu yükümlüğü karşılayacak ölçüde sağlam alacaklarının  var olup olmadığı bilinmiyor.
Büyük olasılıkla bankalardan çekilecek mevduatı, bankaların hangi kaynaklarından karşılayacakları meçhul.
Açık anlatımıyla sorun kağıt üzerinde çözülmüş görülse de, uygulamada daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilecek. Daha da kötüsü, G.Kıbrıs'taki  karışıklığın  İspanya, Portekiz, İtalya gibi ülkelerde de bankacılık sisteminde güven bunalımına kapı açması.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018