Gizli silah

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Timucin GÖKDEMİR / Polipark Inc. / Toronto - Kanada

Ticari hayatta ilk hedef başarıdır. Başarının en belirgin tanımlaması ise kazanç ile doğrudan bağlantılı olarak yapılır, yani ne kadar çok kazandıysanız o kadar başarılı sayılırsınız. KOBİ diye tanımladığımız küçük veya orta büyüklükteki işletmeler sınıfında özellikle girişimci olarak ticari hayata yeni atılanların kafalarında yer alan en önemli sorulardan bir tanesi ise bu hedefe ulaşmak konusunda nelerin yapılacağı konusudur.
Doğru zamanda doğru ürün gurubu ile pazara girmek, hizmet kalitesini her zaman en yüksek seviyede korumak, reklam, akılcı pazarlama stratejileri geliştirmek gibi mevzular ilk akla gelen aktivitelerdir hiç kuşkusuz.
Ancak tüm bunların yanında bir de gizli silahınız olması gerekmez mi? Bizi başarıya götürecek, tüm bu bahsettiklerimin ortak bileşkesinde bulunacak ve başarımıza yadsınamayacak bir katkı sağlayacak gizli bir silahımız olmasını hangimiz istemez ki.
Birçok kimse için bu gizli silah kavramı başka şeyleri ifade ediyor olabilir, ancak benim gözümde başarıya ulaşmanın tek gizli silahı 'ilişki'dir. İlişki derken hepsi ayrı bir uğraş ve beceri gerektiren üç ayrı katmanda değerlendirebileceğimiz ilişki katmanları desek sanırım daha doğru olacak.
Bu katmanlardan ilki tedarikçiniz ile olan ilişkidir. Tedarikçileriniz ile kuracağınız sağlam ilişki karşılıklı dayanışmayı pekiştireceği gibi, ortak hedeflerin netleşmesine ciddi manada yardımcı olur ve karşılıklı saygıyı da inşa eder. Bu şekilde kurulmuş sağlıklı ilişki, tedarikçinizin size karşı daha esnek olmasını sağlayacağı gibi, daha efektif teslimat zamanlaması ve ürün desteği olanakları verir ki; bu, özellikle yoğun talep anlarında işletmenize ek avantaj sağlayacak bir ortamı kendiliğinden oluşturmuş olmak demektir.
Bir başka katman ise müşteriniz ile olan ilişkinizdir. Müşterileriniz ile inşa edeceğiniz sağlam ilişki işletmenize olan sadakati arttırır ve bu sadakat size ticari hayatta içerisinde süreklilik getirir. Sağlıklı müşteri ilişkisinin çoğu kez ürün veya hizmet fiyat kriterlerini dahi yenilgiye uğratacak kazanımları beraberinde getirdiğini kesinlikle unutmamak gerekir. Satın aldığı hammadde için anlaştığı fiyattan daha düşük bir fatura ile karşılaşan müşteriniz, sizin maliyetlerinizdeki fiyat düşüşünü kendisine yansıttığınızı öğrendikten sonra firmanızı hammadde fiyatındaki küçük bir fark için rakibiniz olan başka bir firma ile değişir mi sizce?
Başarılı işletmelerdeki üçüncü ve belki de en önemli ilişki katmanı ise kendi çalışanlarınız ile kuracağınız sağlıklı ilişkilerdir. Çalışanlarınız ile oluşturduğunuz bu sağlıklı ilişki daha az eleman değişimi anlamına gelecektir kuşkusuz. Ayrıca işvereni ile sağlıklı ilişki içerisinde olan çalışan hem daha istekli hem de daha yüksek performans ile çalışır. Bu tip bir çalışan profiline sahipseniz, başarıya giden yollar sizin için kesinlikle daha kısa demektir. Bir yakınımın toplam 6 personel ile işletilen bir perakende satış mağazasındaki üç yıllık mağaza müdürlüğü görevi süresince sırf patronun iyi ilişkiler oluşturamaması nedeniyle 80 'e yakın kişinin bu işyerine girip, çok kısa sürelerde ayrılmış olmasının başka bir izahı olabilir mi?
Aslında hayatın her noktasında ciddi önemi bulunan sağlıklı ilişki kurmak gerekliliğini işine başarılı seviyede yansıtmış her girişimci hem daha keyifli bir iş hayatına kavuşacak, hem de bu başarılı ilişkilerin kazancına etkisini çok kısa bir zamanda belirgin şekilde görecektir. İş hayatınızla birlikte yaşamınızın tüm noktalarında sağlıklı ve sağlam ilişkiler içerisinde bulunmanız dileğiyle..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017