Girişimcimizin azmi üç OSB yarattı
Uzun süredir gezmeyi planladığım ancak bir türlü zaman bulup ta gidemediğim , İMES, Makinacılar ve Kimyacılar Organize Sanayi Bölgelerini yöreyi iyi bilen inşaat mühendisi Tevfik Davut ile birlikte gezme fırsatını buldum.
Tevfik Bey 40 yılı aşan iş yaşamında bugüne kadar Türkiye'nin birçok yerindeki (çoğunlukla Gebze ve İkitelli civarında) OSB'lerde en çok fabrika inşaatı yapan şirketlerden birinin yönetim kurulu başkanı.
Bir başka tanımla bu alanın duayenlerinden.
Önce geçen yıl İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla temeli atılan, kendi şirketine ait 26 bin m2'lik inşaat alanlı fabrikanın inşaatını gezdik.
Ülkemizde son yıllarda fabrika inşaatlarındaki mimari anlayış çok gelişti.
Gerek bu üç bölgede yapılan ve inşaat halindeki binalarda gerekse daha önceleri gezdiğim, gördüğüm OSB'lerde klasik fabrika binaları yerine çağdaş kullanım amaçlı tasarım ve estetiğin ön plana çıktığı mimari anlayışı görmek insana farklı bir keyif veriyor.
Benim de üyesi bulunduğum TBMM Sanayi ve Tekonoloji Komisyonu'nda 1996 yılında Sanayi Bakanı Yalım Erez, "Sanayici arkadaşlar Gebze bölgesinde OSB kurmak için adeta birbirleriyle yarış ediyorlar“ sözleriyle burada OSB'lerin kurulacağını öğrenmiştim.
Sanayiciler arasında uzlaşı sağlanarak bakanlık üç kuruluşa tahsis edilmek üzere 10 bin dönümlük bir alanı OSB alanı olarak ilan etmişti.
Daha sonraki zamanlarda da İMES OSB Kurucu Başkanı Süheyl Erboz, Makinacılar OSB Kurucu Başkanı Sedat Silahtaroğlu ve Kimyacılar OSB Kurucu Başkanı Refik Baydur’dan projelerini daha detaylı öğrenme fırsatı ve çalışmaları yakından izleme olanağını bulmuştum.
Tevfik Beyle yola koyulduk, TEM otoyolunun Dilovası çıkışından bölgeye doğru yol almaya başladık...
Balçık, Mollafenari, Demirciler, Çerkeşli, Denizli, Köseler... OSB'ye gidiş ve dönüşde görebildiğim şirin yerleşim yerlerinden aklımda kalanlardı.
Köylerin arasından geçerek Ballıkayalar Tabiat Parkı'nın yanından bölgeye ulaşınca inanın çok şaşırıyorsunuz, adeta "saklı OSB'ler" denilecek konumdalar.
Çalışmalara başlayalı yaklaşık 17 yıl olmuş. İnsanımızın müteşebbis ruhunun karşılaştığı tüm zorlukları aşarak olumlu sonuca ulaşabileceğinin somut örneği buradaki OSB'ler.
Altyapı işlerinin çoğunlukla bitirildiği üç bölgede de çok sayıda fabrikada üretime başlanmış.
Sanırım sıra OSB'lerle ilgili kısa bilgi vermeye geldi.
İMES OSB: 3 bin dönüm alan üzerinde 262 parselden oluşan OSB’de ihtisas alanının ’makine’ olması sebebiyle ağırlıklı ilk 5 sektör sırasıyla;
Makine imalat sanayi, otomotiv yedek parça ve yan sanayi, inşaat makineleri ve yan sanayi, elektrik elektronik sanayi, ambalaj makineleri ve ambalaj ürünleri sanayi olarak belirlenmiş.
Ağırlıkla KOBİ'lerin konuşlanacağı bölgede halen 5 fabrika üretim faaliyetine başlamış durumda.
Makinacılar OSB: Toplam alanı 3 milyon 361 bin 991.5 m²'den oluşan bölgede büyüklüğü 9 bin m2'den başlayıp 441 bin m2'ye kadar farklı büyüklükteki 98 adet parselden oluşmakta.
Yüksek teknoloji gerektiren makine imalat ve sanayicileri ile makine yan sanayi, elektrik, elektronik sanayindeki büyük boy işletmeleri burada toplayıp katma değerli ürünler üreterek yılda ilk aşamada 2 milyar dolarlık ihracat hedeflenmiş.
ENKA Vakfı tarafından yapımı gerçekleştirilerek 2010-2011 yılında eğitime başlayan Meslek Lisesi üç bölgenin de endüstriyel otomasyon, makine teknolojileri ve kimya teknolojileri alanında ara eleman ihtiyacını gidermiş olacak.
Kimyacılar OSB: Türkiye'nin kimya işkolunda kurulan ilk İhtisas OSB’si. 2 bin 447 dönümlük arazide kurulmuş 66 parselden oluşmakta.
Refik Beyin bir açıklamasından "Diler Demir Çelik, Polisan, Mutlu Akü, Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri, Alemdar Kimya, Pulcra Kimya ve İzocam'ın da aralarında bulunduğu 20'nin üzerinde büyük kuruluş bölgede yatırım yapmak için arsa satın aldğı” bilgisini öğrendim..
Dilovası'ndaki kimya tesislerinin bölgeye taşınmasıyla hava ve çevre kirliliğinin en yoğun yaşandığı bu yörede ikamet eden yurttaşlarımız daha yaşanabilir bir kente kavuşmuş olacaklar.
Binlerce insanımızın istihdam edileceği katma değerli üretim yapacak işletmelerimize mekan yaratan OSB lerin kurulmasında emeği geçen herkesi kutlamak gerekiyor..
Yıllar sonra gidebildiğim girişimcilerin azmi sonucu yaratılan üç OSB'yi sizlere kısaca tanıtmaya çalıştım.
İlgi duyanlara umarım katkısı olur.