Girişimcilik sınıfta kalmasın

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Melek yatırım, risk sermayesi ya da can suyu... Adını ne koyarsanız koyun, parlak fikirlerin desteğe ihtiyaçları var. Ve maalesef ülkemizde bu fikirler yeni yeni olgunlaşmaya başladı. 2000 yılında İsrail Teknoloji bakanlığının davetlisi olarak Tel Aviv, Haifa ve Kudüs’de birçok teknoloji şirketini ziyaret etmiş, kuruluş öykülerini ve yaptıkları çalışmaları dinlemiştim. Teknoparklar, kuluçka merkezleri, işletme üniversite işbirlikleri ve öğrencilerin kendi şirketlerini kurmaya teşvik edilmesinin ilk canlı örneklerini o zaman görme şansım olmuştu. O şirketlerden bazıları halen sosyal yaşantımız içerisinde kullandığımız birçok ürüne hizmet, servis veya yazılım geliştiriyor. 

Geçtiğimiz günlerde Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Türkiye’de girişimcilik alanındaki faaliyetlerini anlatan bir organizasyon düzenledi. Her yıl düzenlenmekte olan Intel Global Challenge turnuvasına bu sene Türkiye’den de proje gidecek. Bu sene Türkiye’de ilk defa düzenlenen bu elemeye 60’dan fazla proje katılmış ve aralarından 1 tanesi final için Silikon vadisine giderken bir başka projenin sahibi de gözlemci statüsünde katılacak. 

Toplantıda geliştirilen ancak finale kalamayan birkaç proje sahibi ile daha görüşme ve fikirlerin dinleme şansımız oldu. Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta 137 milyon dolarınız olsa ne yapardınız diye sormuş, bu maliyetle üretilen GTA V isimli oyunun ilk gün 800 milyon dolarlık gelire ulaştığından bahsetmiştim. Gençlerin en büyük yakınması, kendilerine değil 137 milyon dolar, 137 dolar dahi destek verecek birilerinin bulunamıyor olması. Şu bir gerçek ki, üniversite çağında en parlak düşünceleri geliştirecek olan bu gençlere destek olacak, onların yanında olup projelerini dünyaya duyurmalarını sağlayacak yatırımcılar maalesef halen inşaat, enerji, gıda, gayrimenkul gibi daha sağlam(!) yatırımlara yönelmeye devam ediyorlar. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın örnek verdiği gibi 17 yaşında veya ortadoğuda yaşayan genç insanların ürettikleri enteresan projeler 30 milyon dolardan milyar dolarlara kadar farklı büyüklüklerde destek bulmuşlar ve günümüzde Yahoo, Microsoft, Google ve Intel gibi şirketler bu parlak fikirlere sınırsızca yatırım yapıyor. 

Ülkemizde girişimciliğin daha da teşvik edilmesi, bu gençlerin yeni projelerini geliştirip kendi şirketleri ile ayakta durabilmelerinin sağlanması için yalnızca maddi yardım elbette yeterli değil ve sohbetimizde de bunları etraflıca konuştuk. Pazarlama, küresel ve yalın düşünme, kendini rahat ifade edebilme gibi kültürel değişiklikler de dahil olmak üzere birçok değişim yaşamamız gerekiyor. Bunun için de ilköğretimden başlamak üzere eğitim sistemimizde köklü bir içeriksel değişim yapıp, kendine güvenen, yenilikçi ve girişimci gençler yetiştirmemiz lazım. Ancak yine de sermaye sahiplerinin şu anki girişimcilere destek olmak ellerinde çok fırsat var ve bu gerçekleşir ise Türkiye’de de dünya devi olmuş, dijital ürünler, servisler veya yazılımlar görebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019