Girişimciliğe dair..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Girişimcilik Türkiye’de son 25 yıldır her geçen gün yükselen trend ile hem devletin hem de sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün odak noktasına yerleşti.

Ülkemizde girişimcilik, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1 Temmuz 2015’de yürürlüğe giren “Türkiye Girişim Stratejisi ve Eylem Planı (GİSEP) 2015-2018 Belgesi” ile ayrıntılı ve profesyonel girişimci tanımı ile yeni bir boyut kazandı..

Belge ile girişimciliğin geliştirilmesine yönelik 6 adet stratejik hedef belirtiliyor.

Bu stratejik hedeflere ulaşmak için 64 eylem planı saptanıyor.

Bir başka ifade ile ayrıntılı olarak girişimciliğin yol haritası çıkarılmış durumda..

Kamu, özel ve sivil kesimden her kesime ve her kuruma ciddi görevler ve sorumluluklar düştüğünü unutmamak gerekiyor.

Eğitim yapımızı, düşünce tarzımızı, iş yapma şeklimizi değiştirerek eski alışkanlıklarımızı terk ederek girişimciliğin önündeki tüm engelleri bir bir kaldırmalıyız.. 

Girişimcilerimizin, akademisyenlerimizin, bu konulara ilgi duyanların “Türkiye Girişim Stratejisi ve Eylem Plan Belgesi”ni mutlaka derinlemesine incelemeliler.

Bugünkü yazım için belgeyi incelerken e-posta ile bilgi bağlamında gönderilen bir araştırmada Türkiye’deki girişimci profiline ilişkin çarpıcı bilgilere rastlayınca özellikle genç girişimcilere bu alanda çalışma yapanlara katkısı olacağı düşüncesiyle araştırmayı paylaşmak istedim..

Ülkemiz internet sektörünün yabancı melek yatırımcısı şirketlerinden BIC Angel Investments tarafından, Türkiye’deki girişimcileri tanıma ve tanıtma amaçlı online yöntemiyle 300 girişimcinin katılımı ile araştırma gerçekleştirilmiş.

Araştırmada kendi işini kurmak için en az yarı zamanlı olarak projesine vakit harcayan veya kendi kurduğu işte tam zamanlı olarak çalışan, bu işten para kazanan veya kazanmayı hedefleyen kişiler girişimci olarak tanımlanmış.

Bir girişimin fikir aşamasından hayata geçiş süresi ortalamada bir yıla yaklaşırken, girişimcilerin kendilerine yaptıkları yatırım tutarı da yüzde 54’lük bir oran ile 50 bin TL’nin altında yer alıyor. Girişimlerin yüzde 95’i beş kişinin altında kurucu ortağa sahipken iki kurucu ortağa sahip girişimler yüzde 44 ile en yüksek orana sahip.

Araştırmaya katılan 300 girişimcinin yüzde 88’i erkek, yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor. 

Girişimciler, yüzde 56’lık bir oranla, ağırlıklı olarak iş anlamında daha tecrübeli ve cesur kararlar alabildikleri 25-35 yaş aralığında girişimlerini kuruyorlar. 

Tecrübe arttıkça gelir de artıyor 

Girişimcilerin yüzde 63’ü lisans düzeyinde eğitim alırken yüksek lisans ve doktora yapanların oranı yüzde 27’ye ulaşıyor.

Araştırmaya katılan girişimcilerin yüzde 54’ü mühendislik, yüzde 21’i ise idari bilimler eğitimi almışlar.

Mühendisler girişimciliği daha çok düşünüyorlar..

Girişimcilerin yüzde 33’ü henüz ciro rakamına ulaşmadığını ifade ederken, ortalama ciro yapanların oranı yüzde 68’e ulaşıyor. 

Aylık 30 bin ve üzeri ciro yapan girişimcilerin oranı yüzde 30’un üzerinde yer alıyor.

Tecrübeli girişimcilerin arasında ciro yapan girişimlerin oranı ise yüzde 79’a ulaşıyor. 

25-35 yaş arası en fazla girişimcinin yer aldığı yaş aralığı olurken girişimcilerin üçte biri 30 bin ve üzeri ciro rakamına ulaşıyor.

Girişimciler belli bir iş deneyimi edindikten sonra girişimciliği tercih ediyorlar. 

Yapılan araştırma ile ilgili, BIC Angel Investments kurucusu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Joachim Behrendt “Yeni fikirler ile iş deneyimini bir araya getiren girişimcilerin daha başarılı olmalarının önemli bir gösterge olduğunun altını çizmek isterim.

Türkiye’de teknolojiye yakın genç nüfusun aldığı iyi eğitimle yaratıcılığını ve cesaretini bir araya getirdiğinde başarılı işlere imza attığını belirterek, bir hedef doğrultusunda planlı ve düzenli çalışmanın başarıyı getirdiğini unutmamak gerekiyor“ sözleriyle değerlendirmede bulunmuş.

GİSEP Strateji Belgesi ve Türkiye’de Girişimci Profili araştırmasından aktarmaya çalıştığım girişimciliğe ilişkin özet bilgiler umarım ilgilenenlere yararlı olur. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar