Girişimcilerin çalıştayı

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

 

Geçtiğimiz hafta sonu  Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) Abant'ta bir otelde birlikte düzenledikleri ''Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayı''na katıldım. Girişimcilik Konseyi geçen yılın ocak ayında kurulmuştu. Konseyi oluşturan, 32 kamu ve sivil toplum kuruluşu Girişimcilik Konseyi'nin manifestosu olarak; ''Ülkemizin çalışkan ve dürüst girişimcileri için, 32 kuruluş, aynı çatı altında toplanarak güçlerimizi birleştirdik. Bu güç birliği ile ülkemiz girişimcilerine daha hızlı bir işleyiş, daha etkin bir iş ortamı yaratmayı amaçladık. 
 
Türkiye'yi sadece kendi coğrafyasının değil, dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri yapmak idealiyle bir araya geldik. 
 
Girişimci dostu bir ekosistem için yeni stratejilerin belirlenmesini sağlayacağız. 
Girişimcilik kültürünü yaygınlaştıracağız. 
 
Girişimci adaylarının bilgi ve finans kaynaklarına erişimini kolaylaştırmak için çalışacağız. 
 
Girişimcilere yönelik iletişim ağlarının geliştirilmesini destekleyeceğiz. 
Eko girişimcilik, sosyal girişimcilik, inovatif girişimcilik, genç girişimcilik ve kadın girişimciliği gibi tematik alanlarda girişimciliği destekleyeceğiz" ifadelerinin yer aldığı metni törenle imzalamışlardı.
 
Bir yıl içinde yapılanları KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan şöyle sıraladı;
''Girişimcilik Destek Programı'nın geri ödemesiz kısmını 27 binden 30 bin liraya çıkardık, aynı zamanda destek unsurlarını yeniledik, dağılımını değiştirdik.
 
Girişimcilik eğitimini 60 saatten 70 saate çıkardık. Üniversitelerde örgün eğitim gören girişimci adayı öğrencilerinden başarılı olanların sertifika almasını sağladık. Tüm bu çalışmalarımız esnasında Girişimcilik Konseyi'nin görev alanlarını akılda tutarak, konsey stratejisine katkıda bulunacak konuları da not aldık.
 
Geleceğimiz noktada konseyin girişimcilik konusunda yapacağı çalışmaları daha sistemli hale getirmek için yol haritasına ihtiyaç vardı. Çalıştay işte bu yol haritasını, girişimcilik stratejisini hazırlama konusunda çok önemli bir başlangıç noktasıdır" sözleriyle bir yılı değerlendirdi.
 
Strateji Çalıştayı'nda,
- Girişimci dostu düzenleyici çerçevenin geliştirilmesi, 
- Girişimcilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir bir şekilde artırılması, 
- "Girişimci Dostu" bir ekosistem için, tematik (Kadın Girişimcilik, Genç Girişimcilik, Eko Girişimcilik, Sosyal Girişimcilik, Yenilikçi Girişimcilik ve Küresel Girişimcilik öncelikli olmak üzere) ve genel alanlarda sürdürülebilir bir destek sisteminin geliştirilmesi ve uygulanması, 
-Örgün ve yaygın eğitim düzeyinde girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve girişimcilere yönelik danışmanlık sisteminin geliştirilmesi,
-Ülkemizde girişimciyi ve girişimciliği benimsemiş bir kültürün geliştirilmesi
-Girişimcilik Konseyi'nin daha etkin hale getirilmesi 
konularında çalışma grupları oluşturuldu.
 
Altı çalışma grubunun yaptığı çalışmayı Konsey bileşenlerinden oluşacak bir çalışma grubu değerlendirecek. 
 
Saptanan başlıklar ve uygulama konularında kurumların sorumluluk alanları belirlenecek. 
 
Bu başlıklardan yola çıkarak Konsey'in stratejisinin belirlenmesi amacıyla yol haritası çıkartılmış olacak. 
 
Çalıştay'da konuşan Bakan Nihat Ergün'ün "Çok daha ileri noktalara gitmemiz lazım. Bunu yapabilmemiz için girişimcilikten başka yolumuz yok. Bunu bize sağlayacak olan girişimcilerdir" sözleri ile; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, "Türkiye, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefinde. ABD, bu hedefe 44 yılda, Japonya 19 yılda gelmiş. Bizim 10 yılımız var.
 
Bu mucizeyi el birliğiyle yapabilmemiz için girişimcilere büyük destek veriyor ve önlerini açıyor olmamız lazım'' ifadelerindeki kararlılık, Konsey'in çalışmalarının başarıya ulaşacağının bir göstergesi olarak değerlendirilmeli.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar