Girişim sermayesinde başarı öyküsü bu kez Meksika'dan

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

 

Girişim sermayesinin yatırımı ile başarılı olmuş şirket örneğine bu kez Meksika'dan bir örnek vereceğim.
Örnek olarak almamdaki temel neden sadece yatırımda piyasa değeri açısından bugün geldiği nokta değil sosyal sorumluluk alanında da inanılmaz projeleri desteklemesiyle de dikkati çekmesi.
Mexico City merkezi Meksikalı bir ilaç firmasıdır.
Şirket counter (OTC) ilaçlar, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri üzerinde çeşitli üretim, dağıtım ve satışında uzmanlaşmıştır.
Bugün Güney ve Kuzey Amerika kıtası başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Gemmoma Lab olarak bilinen firma, Meksika 'da 1996'da Producciones Infovision adıyla 3 yakın arkadaşın oluşturduğu bir grup tarafından televizyon bilgi-ticarete odaklı tüketici pazarlama firması olarak kurulmuş.
Operasyona başladıktan çok kısa bir süre sonra, Producciones Infovision güzellik bakım ürünleri bilgi-ticaretini yapmak için kendi televizyon ürün kapasitesini geliştirmiş.
Kurucu takım kendi ürün gruplarını geliştirmek ve pazarlamak için bir fırsat keşfetti ve 1999'da firma dikey entegre ürün gelişimi ve pazarlama platformunda tanınmış oldu.
İsmini Gennoma Lab olarak değiştirerek, firma bir distribütörler ve toplu perakendeciler ağı oluşturmaya başladı.
Birkaç yıl sonra Gennoma Lab, ürün portfolyosunu serbest (borsa dışı) farmatikalleri içermek için genişletti ve ilaç toptancılarına yöneldi.
Yönetici takım sadece rağbet gören bir yatırımcı değil aynı zamanda Genomma Laboratuvarı'nın finansal ilişkisini güçlendirecek ve yönetim kapasitesini inşa edecek bir kuruluş arayışına girdi. Stratejik bir alıcıya satışı değerlendirdikten sonra, takım 2004 yılında Mexicofocused özel girişim sermayesi şirketi Nexxus Capital ile ortaklıkta anlaştı.
Nexxus Capital ile bu ilişkilerinin sonucunda firma organizasyonel yapısını gözden geçirdi ve 2005'te diğer farmatik ve kişiye özel bakım ürünleri firmalarından dönemsel profesyonellerle yönetim takımını genişletti.
Böylece Genomma Lab reklam, piyasaya sürdüğü yeni marka, ürün grubu genişlemesi ve marka ortaklıklarıyla girişken bir bazda büyümeye başladı.
Nexxus Capital, Genomma Lab'ın yönetim kültürünü profesyonelleştirmesine yardımcı oldu.
Bu, üst düzey yöneticilerin kilit atamaları için işe alımları, yönetim komitesinin kurumsallaşması, kuruluş kaynak planlamasının uygulanması, müşteri ilişkileri ve yönetimi ve ticari bilgi toplama ve raporlama sistemleri için müşterek idarede yönetimin rolünü de kapsıyordu.
Tüm bu çalışmalar Genomma Lab'i bir aile şirketinden, kurumsallaşmış ve kamusal bir firmaya dönüştürdü.
Nexus Capital aynı zamanda Genomma Lab'ın esas iş alanının stratejisinde de merkezi bir rol oynuyordu: Farmatikaller ve güzellik ürünleri. Stratejisiyle firmaya yardım etmeye ek olarak, bir yatırımın yeni açılımları için analiz sürecini, firmayı sadece sezgiyle değil analizle hareket eden bir yönetim modeline taşımak anlamında da destekledi.
Nexxus Capital'in bakış açısından, Genomma Lab kuruluşun yatırım odağına tam olarak uyuyordu: bölünmüş bir pazarda operasyon ortakları özellikle Meksika'nın orta sınıfına hizmet eden orta ölçekli bir firmayı yönetiyor, ve bu da hem organik hem de inorganik büyümeden avantaj getirebilirdi. Genomma Lab'da, Nexxus Capital bu özellikleri keşfetti ancak aynı zamanda faaliyet modeli esnek ve aktif değerde ışık da gördü.
Dahası, o zamanda BMV'de listelenmiş farmatikal firma yoktu, takım Genomma Lab için "takviye platformu" olarak hizmet edebileceği ve Meksika'da endistüri lideri potansyeline sahip olduğunu farketti.
Firmada yatırımcı olarak geçen 7 senede Nexxus Capital Genomma Lab'a 20den fazla alanın kazanımda yol göstermiştir.
Sonuç itibariyle bir yatırımcı olan Nexxus Capital ile birlikte, Genomma Lab'ın satışları %37 genişlemiştir ve firma Kuzey ve Güney Amerika'da baştan başa 12 ülkeye yayılmıştır.
2008 yılında Meksika Borsası'nda kote ilk Meksikalı ilaç şirketi olma yolunda Nexxus Sermaye destekli Genomma Lab, halka arzından bu yana Genomma Lab hisseleri %350 değer kazanmış durumda.
Genomma Lab'ın IPO'su (halka arz) 2.4 milyar MXN(Meksika Pezosu) (233.7 milyon Amerikan Doları) firma özsermayesi 8.8 milyar Meksika Pezosu (834.6 milyon Amerikan Doları) olarak değer buldu.

Sosyal sorumluluk projeleri
Nexxus Sermaye ile Genomma Lab sosyal sorumluluk ve kapsayıcılık için fon oluşturarak bu farklı alanda da çalışmaların öncüsü oldu.
Meksika ve Latin Amerika'da doğal afetler meydana geldiği zaman şirket de yardım fonları ve kaynakları aktif bir donör oldu.
Başka bir sosyal sorumluluk anlayışı ile Genomma Lab doğal çevreyi korumak ilkesini benimsemiş.
2007 yılında, örneğin, Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile bir anlaşma yaparak "çevre için bir milyon eylemi" olarak adlandırılan projeyle doğal çevrenin korunması ve sürdürülmesi amaçlanmakta.
Bu eylem çerçevesinde bir milyon ağaç dikilmesi hedeflemiş.
Şirket aynı zamanda düşük gelirli ailelere ve tüm doğal afet mağdurlarına yardım ederek, sosyal sorumluluk ilkesini de uygulamaya koyar.
Premier üniversitelere çok sayıda öğrenciye burs sponsorluğu yapmakta.
Meksika'da spor teşvik etmek amacıyla her yıl sportif faaliyetlerine 14 milyon peso harcıyor. Atletizm Federasyonunu , tenis, kürek, Tae Kwon-do ve spor federasyonları gibi spor organizasyonları ile güçlü bir bağ kurmuş.
Arjantin, Brezilya, İspanya, Kosta Rika, Kolombiya ve ABD gibi birçok uluslararası yerleşimleri içinde farklı işlevlere sahip olan işletmeler arasında tanınırlığını sürdürmekte.
Bir şirketin gerek ulusal gerekse uluslararası piyasalarda değer kazanmasının ötesinde sosyal sorumlulukları da özümseyerek uygulayan bir şirket olması gerçekten takdir edilmesi ve bu bağlamda da örnek gösterilmesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar