Girişim sermayesi'nin katkılarıyla başarıyı yakalamış bir örnek

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün özellikle bir girişimcinin neden ve hangi koşullarda Girişim Sermayesi'ne ihtiyaç duyduğunun bir örneğini paylaşmak istiyorum.

Bir aile şirketi olarak kurulmuş olan NetSafe temelde kurucu Cüneyt Kalpakoğlu'nun ülkemizde ve yurtdışındaki yıllara dayalı çok başarılı teknik birikimi ve sektördeki öncülüğü, eşi Melike Kalpakoğlu'nun özverili işletmeciliği ve yönetim becerisi ve oğulları sistem mühendisi Cenk Kalpakoğlu'nun bilgi güvenliği alanındaki başarılı yaratıcı çalışmalarının sinerjisi ile filizlendi. Kısa sürede bilgi güvenliğinin ülkemizde ve dünyadaki stratejik öneminin anlaşılması şirketin hızlı büyüme sürecinde ailenin mütevazı birikimlerinin ötesinde ciddi bir finans kapital desteğine ihtiyaç gösterdi.

Bu noktada RHEA Girişim Sermayesi ile yapılan ortaklık şirketin önünü açarak kurumsallaşma sürecini tetikledi. Bu bağlamda özellikle şirketin kurumsallaşmasını sağlamaya yönelik olarak Girişim Sermayesi desteği ile şunlar sağlandı:
1. Şirket amaçlarıyla uyumlu büyüme odaklı bir örgüt yapısı hedeflendi.
2. Çalışanların iş ve görev tanımları yapılarak ileriye yönelik yazılı kurallar oluşturuldu.
4. Aileden olan / olmayan tüm çalışanlar için yönetim geliştirme sistemi ve eğitimler sağlandı.
5. Aile bireylerinden 2'nci nesil gençler şirketin sürekliliğinin sağlanması için sorumluluk alarak devreye girdiler.
6. Güçlü bir işletme kimliği oluşturuldu.
7. Sürekli olarak araştırma yapılarak, teknolojik yenilikler takip edildi ve değişim olumlu yönde teşvik edildi. Uluslararası açılımlar ve sertifikasyonlar sağlandı. TÜBİTAK ve TTGV ile işbirlikleri yapıldı.
8. Şirket kurumsal bir finans ve raporlama düzenine kavuştu.
Girişim Sermayesi'nin bir girişimciye yararları özetle bunlar.

Bu girişimcilerin yarattığı katma değerin yüksek olduğu bu ürün ile ilgili kısaca da olsa Cüneyt Kalpakoğlu'ndan edindiğim bilgileri sizlere aktarmakta yarar görüyorum.

Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelen internet; kullanımda sağladığı büyük yararlarla birlikte iyi niyet taşımayan kişi ve grupların yaratmakta olduğu ciddi riskler sebebiyle "bilgisayar güvenliği" kavramını her zamankinden daha çok önemle ve öncelikli olarak gündemde tutmaktadır.

Önceleri virüs, trojan, spam şeklinde başlayan riskler artık kötü niyetli uzmanların "organize" olarak geliştirdiği dijital saldırılarla kurum ve kişilere çok ciddi zararlar vermektedir.                    
İnternetin gerek bireysel kullanımının yaygınlaşması gerekse kurumsal kullanımın özel sektörle birlikte kamuya da taşınarak artması söz konusu ağların asıl amaçları dışında kötü niyetli kullanımlarını da çoğaltmaktadır.

Küçük büyük bütün ağlar için gerek dışarıdan gelen saldırıları gerekse içerden gelen "casus saldırıları" engelleyebilmek için "Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri" artık zorunlu bir haldedir.
Geliştirilen ağgeçidi, sadece saldırılara karşı koruyan geleneksel güvenlik duvarı hizmetini değil, aynı zamanda çoklu sistemler tarafından kullanılan içerik filtreleme, spam mail filtreleme, saldırı tespit sistemi ve ağ geçitlerinde antivirüs fonksiyonlarını da eş zamanlı gerçekleştiren gelişmiş entegre bir çözümdür.

Özellikle kablosuz internet erişimi ve paylaşımı ortamlarında NetSafe'e özgü "Kullanıcı Kimlik Doğrulamalı" ve "Kopyalanamayan" Parola sistemli erişim yöntemi piyasada büyük üstünlük sağlamaktadır. Sistem eş zamanda dünyaca ünlü Micros, Fidelio "konuk ağırlama ve otelcilik önbüro sistemleri" ile %100 entegre çalışmakta (Uluslararası Boyutta Entegrasyon için Micros firması ile arayüz geliştirilmiştir. Bu konuda çözüm geliştirmiş olan NetSafe, Türkiye'de ilk, dünyada ise sektördeki üç şirketten biri olmuştur. )

Sistemler eşzamanda tümleşik yönetim, kontrol, log tutabilme ve dashboard ile online izleme ve merkezi yönetim servislerini Hotspot bütünleşik sms destekli olarak 5651 Yasası'na uygun olarak TÜBİTAK Kriptoloji Enstitüsü'nden Zaman Damgası servisi alarak sağlamaktadır.
NetSafe ürünleri'nin ülkemizde "Milli Ürün" olarak endüstrileşmesi 'ulusal bilgi güvenliği' açısından bu gibi ürünlerin Türkiye'de imal edilmesi 'siber güvenlik' doğrultusunda TÜBİTAK UEKAE Ulusal Bilgi Güvenliği Kapısı kriterleri açısından da kritik bir önem arz etmektedir. Geliştirilen sistemle her gün çıkabilecek yeni teknolojik gelişmelere, üçüncü parti yazılım entegrasyonlarına, güvenlik problemlerine adaptasyon, ağ tiplerindeki değişimlerle orantılı doğan ihtiyaçlara cevap verebilmek için her türlü yeni çalışmaya ve gelişime açık yeni projeler üretmeye imkân sağlamaktadır.

Değerli okurlar, ülkemizde özlemini duyduğumuzu ve çoğalmasını arzu ettiğimiz katma değerli ürünleri geliştiren tüm girişimcilerimize sahip çıkmak ve destek olmamız inancı ile bu örneği sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar