Girişim sermayesi başarı örnekleri (III)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Vakıf Risk Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ, Vakıfbank iştiraki olarak 1996 yılında ülkemizde girişim sermayesi alanında model oluşturması amacıyla kuruldu. 2000 yılında borsaya kote olan Vakıf Risk Sermayesi bu bağlamda da ilk örnek olmuştu.

2009 yılında ise kontrol hisselerinin satışı ile VakıfBank bünyesinden çıkarak ismi Rhea Girişim olarak değişmiş gelişen süreçte İMKB 100 içerisinde yer alması şirketin performansını gösteren olumlu bir sonuç olarak algılanmalı..

Onur Takmak'ın lider sermayedarlığındaki Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ sektörün ilk  şirketi olmasının verdiği sorumluluk ve avantajlar ile bu bağlamda alanında öncü şirketlerinden biri konumunda.

Satın alındığında içinde sadece 4.5 milyon TL nakit barındıran bir şirket iken, bugün nominal bazda 54 milyon TL girişim sermayesi yatırımı bulunmakta.

Bugüne kadar ki, yatırım stratejisi yıllık cirosu 2 ile 20 milyon dolar arasında olan, ürün veya hizmet yaratımını tamamlamış, müşteri ilişkileri geliştirmiş, bölgesel ve global pazarda büyümeye hazırlanan şirketlere yatırım yapmak olmuş.

En büyük sermayesi olarak profesyonel ve uzman kadrosu ile, teknolojideki, sağlık sektöründeki açıkları fırsata döndürmeyi amaçlamış.

Rhea Girişim, sadece bununla kalmamış, bu sene 45. yılını kutlayacak olan ve kuruluşundan bu yana Türkiye ve içinde bulunduğu bölgede telekomünikasyon altyapılarının geliştirilmesi ve kurulumunda kilit bir rol oynayan Netaş'a kancayı takmış..

Üstelik genç profesyoneller bunu daha Rhea Girişim'i devralmadan önce yapmış ve dünyanın en büyük yatırım bankası JP Morgan'ı da büyük hissedar olarak ortak olmaya ikna etmiş.

Birlikte Hollanda'da OEP RHEA Turkey Tech BV yi (SPV) kurarak, Netaş'n %53.13'ünü satın almışlar ve hem de bu yatırım JP Morgan'ın Türkiye'deki ilk girişim sermayesi (Private equity) yatırımı olmuş.

Rhea Girişim, yatırım fikrinin mimarı ve yerel ortağı olarak, başlangıçta %1 ortağı olduğu SPV'de payını %20'ye çıkarma opsiyonu almış ve 2011 yılı sonuna gelmeden de bu opsiyonunu kullanmış. 2010 Aralık'ında pay başına masraflar hariç 19 ABD Doları maliyetle satın alınan Netaş'ın bugünkü piyasa değeri uzmanların değerlendirmesine göre 850 milyon ABD Doları'na ulaşmış.

Rhea Girişim gerçekten iyi bir iş çıkarmış görünüyor.. Rhea'nın vizyonu burada da bitmemiş, Rhea Netaş'ın, Probil Bilgi İşlem Destek ve Danışmanlık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Probil) hisselerinin tamamını satın almasına da önemli rol üstlenmiş ve bu sayede Netaş Türkiye'deki en büyük sistem entegratörü konumuna gelmiş.

Netaş'a baktığımızda, başarılı çözüm ortaklığı ve Ar-Ge merkezi faaliyetleri ile elde ettiği çok kıymetli bilgi birikimini temel alarak Teknoloji Servisleri, Sistem Entegrasyonu ve Savunma İletişimi'nde büyüme hedefiyle yeni nesil şebekelerin gelişimini yönlendirmek üzere kendini oldukça iyi konumlandırmış durumda.

Müşterilerine uçtan uca çözüm vaad eden Netaş, 2011 yılsonu itibariyle 31 milyar ABD Doları hacime ulaşan ve 2009 - 2014 arası dönemde Avrupa'nın en hızlı büyüyen bilişim pazarı olması beklenen Türkiye pazarından önemli bir pay almayı hedeflemiş..

Rhea Girişim Netaş'ın satın alım süreci tamamlanmadan hemen önce 2010 yılının Kasım ayında, Türkiye'nin ilk Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olan Dentistanbul'u da bünyesine katmış.

2001 yılında kurulmuş olan hastane, 2007 yılının Mart ayında Amerikalı bir yatırım ortaklığı olan Global Environment Fund 'un (GEF) sahipliği ile yola devam etmiş, ancak GEF'in ciddi yatırımlarına rağmen, yerel bir ortağın sağlayabileceği sahiplik sinerjisinden yoksun kalmış.

GEF'in tam bu işten vazgeçtiği anda, Rhea profesyonelleri uzun zamandır takip ettikleri Dentistanbul'a ve Dentistanbul'da saklı kalmış fırsatlara sahip çıkmış. Birkaç personel davaları dışında kimsenin inanamadığı bir fiyata 250 bin TL'ye satın alınmış.

Dentistanbul bugün 13 milyon TL'yi aşan cirosu ile Yıldız'daki hastane binası dışında yeni açtığı Kozyatağı, Bağdat Caddesi ve Bakırköy lokasyonlarında üç ayrı poliklinikte hizmet vermekte.
Bir yandan da 10'dan fazla yeni lokasyon açabilmek için finansman paketi çalışmasına başlanmış. Dentistanbul, alanında üst ihtisas yapmış uzman doktorların tedavisine ihtiyaç duyan, ya da sağlık hizmeti alırken kurumsal bir güvence arayan hastaların ihtiyaçlarına cevap vererek, sektöründe büyümek için çok doğru bir noktada konumlanmış durumda görünüyor.

Diğer ülkelerle kıyaslandığında hem fiyatı hem de kalitesiyle de sağlık turizmi konusunda ki fırsatları da yakalamış ve 2011 yılında ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre ve Arap ülkelerinden hastalara hizmet vermiş..

Rhea Girişim, "Girişim Sermayesi"nin başarılı uygulamalarına bir başka örnek oluşturmakta.
Değerli okurlarımız ülkemizde henüz fidan konumunda olan girişim sermayesinin başarılı uygulamalarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar