Giresun’da az da olsa sanayi var
Giresun’a her gittiğimde SEKA tesislerinin başına gelenleri hatırlarım. SEKA, Giresun’da devletin tek önemli yatırımı idi.
SEKA’nın Giresun tesislerinde 2003 yılında 66 bin ton odun hamuru, 83 bin ton gazete kağıdı üretiliyordu. 500 Çalışanı vardı.
Tesis o yıllardaki gazete kağıdı ihtiyacını karşılayabiliyordu. Tesis Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. SEKA fabrikasını 5 milyon liraya satın alan Milli Gazete’nin yan kuruluşu Milda, daha sonra makineleri 11 milyon liraya, araziyi 68 milyon liraya sattı. Yıkılan fabrikanın yerine TOKİ konut yapıyor.
Giresun SEKA Aksu Kağıt Fabrikası özelleştirme programı çerçevesinde 12 Eylül 2003’te Milda’ya 5 milyon liraya satıldı.
Hazırlanan değer tespit raporunda 60 milyon lira değer biçilen fabrikaya sahip olan Ankara merkezli şirket, fabrikayı 5 yıl çalıştırılma zorunluluğuyla almasına rağmen, kısa bir süre üretim yaptıktan sonra TEDAŞ, SSK, Maliye, belediye, vergi dairesi ve işçilere toplam 40 milyon lira borçlanarak fabrikayı kapattı.
Özelleştirme İdaresi, sözleşme şartlarına uyulmadığı için fabrikayı geri almadı.
2010 yılında şirket, 5 milyon liraya aldığı Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikası’nın makinelerini 11 milyon liraya hurdacıya sattı.
2013 yılında hükümetin talimatı ile Giresun İl Özel İdaresi, Seka Kağıt Fabrikası’nın 684 dönümlük fabrika arazisini 68 milyon liraya Milda’dan satın aldı.
Arazi daha sonra proje yapması için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredildi.
Milda, özelleştirmeden 5 milyon liraya aldığı Giresun SEKA Aksu Kağıt Fabrikası’ndan toplam 79 milyon lira gelir elde etmiş oldu.
TOKİ’nin SEKA tesislerinin yerine 1.500 konut, stadyum, hastane inşa ediyor.
Sadece Giresun’daki SEKA’yı kapatmadık. Tüm SEKA’yı yok ettik.
Şimdilerde yılda kağıt ve karton ithalatına 3.5 milyar dolar ödüyoruz.
Giresun’da SEKA’nın arazisi TOKİ’ye verildikten sonra yeni sanayi yatırımı yapmak isteyenler, dağlara tırmanmaya mecbur kaldı. Geçen gün, biz de Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislere ulaşmak için dağa tırmandık. Giresun’da Organize sanayi bölgesinde faal 27 tesis var. Bir zamanlar İstanbullu sanayicilerin Karadeniz’e gitmeleri için teşvikler verilmişti. Giresun’a ilk giden Orka Grubu oldu. Süleyman Orakçıoğlu’nun Orka’sı 2005 yılında günde 4500 gömlek üreten Giysun fabrikasını kurdu. 2015 yılında yanına Giyteks eklendi. Giyteks’te günde 1.300 ceket, 1.300 pantolon üretiliyor. İki tesiste bin kişi çalışıyor. Türkiye genelinde firmanın Damat markası ile pazarladıkları üst giyim eşyalarının yüzde 70’i Giresun’da üretiliyor.
İstanbul’dan Giresun’a giden ikinci yatırımcı Fatih Yarkın’ın Akın Çorap’ı oldu. Giresun’daki Akın Çorap’ta 400 kişi çalışıyor. Tamamı ihracat için ayda 5 milyon çorap üretiliyor.
Organize Sanayi Bölgesi’ndeki diğer önemli tesisler Yeşil Tekstil ile Alfa Tekstil’in tesisleri ve kalorifer malzemeleri üreten Gismak ile makine aksamı üreten Aytekin Aksoy’un tesisleri.
Giresun’un fındığının özelliği lezzeti. Fiskobirlik fındık işleme tesisi geçen yıl 10 bin ton fındık işlemiş. Bu yıl hedefleri 20 bin ton. Birinci kalite kavrulmuş fındık kilosu 50 TL’den, pikkola (mini) fındık 70 TL’den satılıyor.
Fındık işleme tesisinde 500 kişi çalışıyor. Üreticiden kabuklu olarak 12-13 TL’den alınan fındığın iyi kalitesi ayrılıyor, nemi alınıyor, paketleniyor. Fiskobirlik fındık işleme tesisiyle aynı kapasiteye sahip olan Gıda’nın fındık işleme tesisini Hintliler satın almış. Hintliler Giresun fındığını işleyerek ihraç ediyor.
Türkiye’de toplam kabuklu fındık üretimi 500-540 bin ton dolayında. Giresun’un ürünü 60-70 bin ton dolayında. Toplam üretimin yüzde 12.5’i kadar.
Türkiye’de yetiştirilen yaş çay yaprağı 1.3 milyon ton. Giresun’da yetiştirilen yaş çay yaprağı 20 bin ton.
Toplam deniz avcılığı ile üretilen balık 300-350 bin ton. Giresun’da denizde avlanan balık 32 bin ton. İç sularda yetiştirilen balık 34 bin ton. Giresun’da iç sularda yetiştirilen alabalık miktarı 25 ton..
Giresunluların derdi, özelleştirilen limanın işletilmemesi. Şehrin deniz ulaşımı ile ilişkisi kesilmiş durumda.
Yurtdışında yaşayanların yaz aylarında Giresun’a gelmeleri ekonomide hareket yaratıyor.
Dağ taş yeni bina... Yurtdışında yaşayanlar “Yatırım olur... Çocuklar oturur” diyerek, 3-5 konut satın alıyorlarmış.
Turizm Giresun için önem taşıyor. Ne var ki turistleri şehir ve çevresinde uzun süre tutma imkânı henüz yok.