Gıda mühendisinin isyanı...
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Ekonomik Kalkınma Planı çerçevesinde İşgücü Piyasası Programı'nı açıkladı. Program kapsamında 43 eylem planı var. Fakat, uzun yıllardır atama bekleyen ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler ve ziraat teknikerleri ile ilgili hiç bir çalışma, öngörü yok.
Hükümet yıllardır tarım alanında görev yapacak mühendis ve teknik elemanların taleplerini duymazlıktan geliyor. Oysa her gün bize de sosyal medyadan e-posta ile çok sayıda mesaj geliyor. Bir gıda mühendisinin gönderdiği mesajı, atama bekleyen on binlerce mühendisin görüşlerini yansıttığı için aynen paylaşıyoruz.
****
Ali Bey Merhaba,
Öncelikle tarım dünyasına ait objektif yazılarınız için size teşekkür ederim. Sayenizde olan biteni gerçek anlamıyla okuma fırsatı buluyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda da yazılarınız ilgiyle takip ediliyor.
Ali Bey, yayınlar mısınız bilmiyorum, fakat emin olun ses getirir hem de mağduriyetimizi anlatır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na önerim şu, gıda mühendisliği bölümlerini kapattırsınlar. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile temasa geçip daha fazla mağdur yaratmamak için bunu yapmaları lazım.
Şu an Türkiye genelinde okuyan yaklaşık 5 bin gıda mühendisi var ve sanırım 35 bin civarı da mezun. Bakanlıkta istihdam edilen gıda mühendisi sayısı 1500 civarında. Hepsini Mehdi Bey almadı. Bir kısmı gıda denetimi Sağlık Bakanlığı'ndan alınınca, oradan Tarım Bakanlığı’na geçti. Yaklaşık 400 mühendisi önceki bakan Sayın Sami Güçlü aldı.
Mağduruz Ali Bey, hem de ciddi anlamda. Şu an piyasa da en mağdur olan kesimiz.
Ali Bey, gıda mühendisliği 1980 sonrası branşlaşan bir alan. Daha önceleri hayvansal gıdalara veteriner hekimler, bitkisel gıdalara ziraat mühendisleri, özellikle yağ alanına ise kimyager ve kimya mühendisleri bakıyordu. Sonra devlet "ben bütün bu gıda alanlarını birleştireyim, dağınık olmasın, hepsini bir branş altında toplayayım" dedi. Doğru mu yanlış mı bilemem, görünen bu.
Özellikle veteriner hekimler gıda alanının kendilerinden alınmalarını kabul edemediler. Haklı ya da haksızlar bunun üzerinde durmuyorum, sadece durum tespiti için söylüyorum.
Hayvansal gıdada tek yetkili biziz dediler. Bizim bölümü "uyduruk" olmakla suçladılar ama bizim hiç bir hocamız, hiç bir dersi kafasından uydurmadı. Bizzat benim hocalarım veteriner hekimdi. Tabiatıyla gıda ile ilgili ne kadar ders varsa veteriner hekimler kadar, hatta daha fazla saat aldım. Çünkü onların hayvan sağlığı, cerrahi müdahaleler ve benzeri ile ilgili dersleri olduğundan, bizden daha az saat ders görüyorlar. Fakat buna rağmen "siz uyduruksunuz" diyorlar. Nitekim Bakanlık da böyle düşünüyor.
Yıllardır personel alımlarında halimiz içler acısı. Ben 88.5 KPSS puanı ile atanamadım. Bakanlıktan çoğu veteriner hekim ile görüştüğümde sizin ne işiniz var gıdada diyorlar. Bakanlık yönetiminin de böyle düşündüğü zaten alımlardan belli.
Nitekim 2 yıl önce bazı arkadaşlarımız Bakanlık Müsteşarı ile görüşürken kendisi gıdacıların "mikrobiyoloji" bilmediklerinden dem vurmuştu. Bakanlığın genel görüşü bu.
Özele gelelim: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası ile önümüz tamamen kapandı. İşveren isterse biyolog çalıştırır, isterse kimyager, ister ziraat mühendisi. Piyasada eleman da çok olunca bizim bölümün/mesleğin önü tamamen kapanmış oldu. İşsizlikte mühendislikte zirveyiz diyebilirim. KPSS puanları ise uçuyor.
Ali Bey, dönem dönem her mühendislik dalı böyle şeyler yaşayabilir, normaldir diye düşünebilirsiniz ama ortada şöyle bir durum var; Enerji Bakanlığı maden mühendisliğine "gereksiz-uydurma" demiyor. Yine iş konusu sıkıntılı olan çevre mühendislerine "uyduruk -gereksiz" denilmiyor. Kimya mühendislerine denilmiyor. Dolayısıyla bizimki diğer işsiz gruplara benzemiyor. Bakanlığın bütün stratejisi de bizi "gereksiz" olarak gördüğü için çalıştırmaması.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olsaydık, girebileceğimiz onlarca farklı alan olurdu belki. Fakat bizim tek bir alanımız var; gıda. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da diyor ki o sizin işiniz değil.
Doğru kabul edelim, bizim işimiz olmasın ama insan olarak da bizi mağdur etmesinler değil mi? Mezunlara ek ders hakkı verip, en yakın bölümün diplomasını versinler. Halihazırda okuyanlar ziraat veya veterinerliğe kaydırılsın. Yeni insanlar mağdur olmasın, çünkü bu bölümün geleceği yok, ondan ziyade devlet fazlalık olarak bakıyor. Bu insanların yapacağı tek şey esnaflık. Gidip dükkan açacak ya da farklı alanlarda çalışacak. Bakanlığımızın bakışı bu. Cidden daha fazla insanlar mağdur edilmeden bu bölüm aciliyetle ele alınmalı ve gerekirse kapatılmalı.
Mehdi Bey gıda mühendisliğinden haz etmiyor, bu belli ama gıda mühendislerine bir kin beslediğini zannetmiyorum. Cidden bize bir iyilik yapmak istiyorsa, yönetim bu önerimi dikkate almalı. Gıda mühendislikleri bölümü kapatılmalı."