Gıda maddeleri ithalatının üçte biri yağlı tohumlardan

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Tarım ve gıda ürünleri ithalatı için 2013 yılında 11,2 milyar dolar harcadık. İthalatın üçte biri yağlı tohum, ham yağ, margarin ve yağlı tohum küspesinden oluştu.

Yağlı tohumu yeterli ölçüde ülkede üretemediğimiz için 3,68 milyar dolar ithalat yaptık.

Yağlı tohum, halkımızın nebati yağ talebini karşılamak için gerekli. Yağlı tohumun küspesi, hayvanları beslemek için gerekli.Yılda toplam 2.8 milyon ton sıvı yağ üretimimiz var. Üretime yerli tohumların katkısı sadece 800 bin ton.Kalan 2 milyon ton yağın 600 bin tonu ithal tohumla üretilen, 1.400 tonu ithal ham yağla üretilen sıvı bitkisel yağ. Sıvı bitkisel yağın 1 milyon tonunu halkımız yemeklerinde kullanıyor. 750 bin tonuyla margarin üretiliyor. 770 bin tonu ihraç ediliyor. İhracatın 620 bin tonu sıvı yağ. Kalan 280 bin ton sıvı yağ da sanayinin değişik kesimlerinde kullanılıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Başkanı’nın açıklamalarına göre; yerli tohum üretimimiz yetersiz olduğu için 2013 Yılında yapılan 3.68 milyar dolarlık ithalatın:

•1,240 milyar doları tohum, 
•1,600 milyar doları ham yağ,
• 808 milyon doları küspe ve margarin ithalatı.

Şimdilerde yağlı tohum üreten ülkeler tohumu işleyerek ham yağ olarak satıyor. Bu nedenle bizim ham yağ tesisleri boş dururken ham yağ ithal ediyoruz. 

2013 yılında, 

• 918 milyon dolar değerinde ayçiçeği tohumu ham yağı,
•585 milyon dolar değerinde palm yağı, 
• 48 milyon dolar değerinde mısır yağı ithal ettik.

Ziraat Odaları Birliği Başkanı diyor ki, ”Ülkemizde yağlı tohumlu bitkiler içinde, özellikle ayçiçeği, soya, yerfıstığı, susam ve kanola gibi bitkilerin üretimlerini artırabilmek için büyük bir potansiyel var. Üretimi teşvik edici bir fiyat politikası izlenmeli, üreticiye alım garantisi verilmeli”. Yerli üretici, maliyet satış fiyatını karşılamadığı için yağlı tohum üretmiyor. Yağ üreticiler, başka ülkelerin yağlı tohum ve ham yağ fiyatları ucuz olduğu için ithalat yapıyor.

Ziraat Odaları Birliği Başkanı, yerli maliyet ile ithal fiyat arasındaki farkın ancak teşvik primi ile kapatılabileceğini, buna ek olarak da gümrük koruması gerekeceğini söylüyor. Bütün bunlar yağlı tohum ve ham yağda ithalatın artarak devam edeceğini gösteriyor. Çünkü halkımızın sıvı yağ talebi giderek artıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018