Gezi parkı kazanımları ve bir anket

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Gezi parkı olaylarıyla ilgili değerlendirmeler içeren Başbakan’a sunulduğu belirtilen bir anket üzerine Belediye’nin aldığı bazı kararları hatırladım. Bu kararların Gezi Parkı olaylarının kazanımları olduğunu düşünüyorum ve bunu belirtiyorum.

Önce biraz geriye gidip 1989 yerel seçimleri dönemindeki bir anket olayını anlatmak istiyorum.

O dönemde çalıştığım Günaydın gazetesi için Yönelim araştırma şirketine bütün Türkiye’de kentlerde kimin kazanacağının araştırmasını yaptırmıştık. Sonuç ANAP’ın sadece üç ilde kazanacağını İstanbul’da da Sözen’in sürpriz bir şekilde yüzde 2.7 farkla Dalan’ı mağlup edeceğini şeklindeydi. Oysa, bugünde araştırmacı olarak televizyonlara çıkan bir kuruluşun patronu bize ANAP’ın 38 ilde kazanacağı sonucunu veren bir araştırma sunmuştu. O dönemin uluslar arası bağlantısı olan bir şirketin sonuçlarına göre Dalan, 19 puan farkla seçimi kazanıyor gözüküyordu. Sonuçta, ANAP Türkiye’de biri farklı üç ilde belediye başkanlığını aldı. Dalan ise Sözen karşısında kaybetti.

Bunu dün Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Başbakan Erdoğan’a sunulduğu belirtilerek bir gazetede yayınlanan “bana inandırıcı gelmeyen” anket sonuçları nedeniyle hatırladım ve altını çizmek istedim. O anket sonuçlarına göre, Gezi Parkı olayları konusunda katılımcıların yüzde 51.2’si “ Göstericilerin amacının kargaşa çıkartmak Hükümeti zor duruma düşürmek” olduğu için  “Desteklemediklerini” belirtmişlerdi. “Demokratik haklarını kullandıklarına inananların” oranı yüzde 33.3 olarak yansıtılırken, “Fikir beyan etmeyenlerin” oranının ise yüzde 12.8 olduğu belirtiliyordu.

Eğer, bu anket sonuçlarının doğruluğuna İstanbul Belediye Başkanlığı inansaydı “Gezi Parkı kazanımları” olarak gündeme geldiğini düşündüğüm kararları almazdı.

Neydi bu Gezi Parkı sonrasının kazanımları:

-Gezi Parkına AVM’de içeren kışla inşasıyla ilgili çalışmalar durduruldu.

-Gezi Parkı’nın Hilton’dan-Maçka yönünde yeni yeşil alan kazanılmasıyla genişletilmesi üzerine açıklamalar yapıldı.

-Kültür Bakanı Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılmayacağını, onarım çalışmalarının süreceğini açıkladı.

-Kadir Topbaş, sembolik bir açıklama ile “Gemi seçimini İstanbul halkına yaptırdık. Artık bir otobüs durak değişimini bile o semt halkına hem şehrilerimize soracağız” açıklamasını yaptı.

-Kadıköy Salı Pazarının yerine AVM yapım projesinden vazgeçildiği kararı açıklandı.

-Son olarak da sözünü ettiğim anketin yayınlandığı gazetenin iç sayfasında da yer alan haberde Zeytinburnu’nda Çırpıcı Çayırı’nın 500 bin metrekarelik İSKİ ve Belediye arazisine bir park yapımı başlatılmakta olduğu, Hipodrum arazisinin de bu eklenmesine çalışıldığını, bu parkın dünyaca bilinen Central Park gibi önemli bir park olacağı da Kadir Topbaş tarağından açıklandı.

Bütün bunlar o anket sonuçları doğruysa, “Gezi Parkı olaylarının sonrasındaki bu Belediye’nin attığı yeni adımlar neden atıldı?” sorusunu akla getirmez mi?

Ayrıca, bir anket sonuçları ortaya koyulurken, sadece Pollmark olarak firma adı yapım tarihi belirtiliyor. Ancak, kaç denekle, nerelerde, hangi yöntemle yapıldığının haberde yer almıyor. Bunların ortaya konması gerekir. Aksi durumda sonuçları konusunda inandırıcılık şüphesi gündeme gelir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar