Gerçekleri görebilmek
Muhammed Satılmış - Yönetim Danışmanı
“Keşke”leri azaltmak ve daha az duymak için gerçekler tatlıdır.
Şirketinizde işler iyi gitmiyorsa, stratejik hatalar yapılmışsa, rakibiniz sizi geçmeye başlamışsa ve önemli yatırımlar gerçekleştirmişse, yanlış bir yöneticiyi transfer etmişseniz, kariyerinizde yanlış adımlar atmışsanız, üniversite eğitimi için yanlış bir tercih yapmışsanız, insanlar değişmişse, güvendiğiniz dağlara kar yağmışsa...
Bu gerçekleri geç olmadan öğrenmek ve kabul etmek tatlıdır, değerlidir. Tedbir alabilmek için gerçekleri duymak sevindiricidir. Sorun, çok geç haberdar olmaktır, işte o zaman gerçekler acıdır.
Çünkü, istisnaları hariç tutarsak iş işten geçmiştir ve yapılacak pek bir şey yoktur.
Bir şirkette gerçeklerin acımaması için erken uyarı sistemine ihtiyaç duyarız. Bu konuda 'Kurumsal Risk Yönetimi' sistemi güçlü bir araçtır. Bu sistemin kurulması ve işletilmesi detaylı bir çalışma ve sahiplenme gerektirir. Burada ana fikri paylaşmak gerekirse, kurumsal risk yönetimi, şirketin tüm risklerini özellikle de stratejik risklerini sistematik olarak takip etmesi ve gerekli tedbirleri almasıdır. Müşteri, rekabet, değişim, iş sürekliliği, yasal, sosyal, marka ve proje riskleri stratejik riskler arasındadır. Örneğin, rakibin Ar-Ge gücünü artırmakta olduğu gerçeğini zaman geçmeden öğrenmenin ve harekete geçmenin getirisi duruma göre hayatidir.
Bir başka boyutuyla gerçeklerden bahsedelim. Şu ana kadar olumsuzluk içeren gerçeklere değindik. Bir o kadar hatta daha değerli olan gerçekler de potansiyele dönük olanlardır. İnsanların kendileriyle ve diğerleriyle olan ilişkilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan Johari Penceresi tekniğinde, dört alandan bahsedilir. Bu alanlardan ikisi, insanın bilmediği fakat başkalarının bildiği ve hem insanın hem de başkalarının bilmediği alanlardır.
Bu alanlarda neler mi var, hem kurumlar hem de insanlar için örnekler vermek gerekirse; bir kurumun büyüme, globalleşme ve sektörüne öncülük yapabilme potansiyelinden bahsedebiliriz. Bir insan içinse, çok büyük bir organizasyona liderlik edebileceği, uygun şartlarda önemli yeniliklere imza atabileceği ve üstün müzakere yeteneğini düşünebiliriz. Bu gerçekler tatlı olmakla birlikte, ortaya çıkmadığı zaman sorun olmaktadır. Bu gerçekleri büyük başarı hikayelerinde görebiliyoruz, hiç fark edilmeyenler için üzülmeye bile fırsatımız olmuyor maalesef.
Olumsuzluk veya potansiyel içersin, günün birinde ortaya çıkacağı için, ne kadar erken yüzleşebilirsek ve tanışabilirsek, gerçekler o kadar iyidir ve tatlıdır.