“Geometri bilmeyen kalmasın..”
Bugün size Bilkent Üniversitesi, İç Mimari ve Çevresel Tasarım Bölümü'nü daha sonra da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programı'nı tamamlayan Gizem Aytaç’tan bahsedeceğim..
Gizem, tasarım alanında başarıdan başarıya koşan girişimcilerimizden. Kendisinden yakaladığı bu güzel başarıyı anlatmasını rica ettim..
“2005 yılında Santralistanbul’un kurulma sürecinde ve birinci İstanbul Tasarım Haftası’nda görev aldım" diye hikayesini anlatmaya başlayan Aytaç, "2012'de, Joker Oyuncak'ın kurucusu Selim Asena ile çocuk ve oyun konusunda çalışmalara başladım. Tasarım ve çocuk konusunda kendimi geliştirmeye başlamam bundan sonra oldu. Dünyada özellikle Finlandiya, Singapur gibi ülkelerde eğitimin bir reform içerisinde olduğunu gözlemledim. Bizim eğitim sistemimizdeki eksik kalan yanları görme fırsatı buldum. 2015 senesinde tesadüfen karşıma çıkan, nesli tükenmiş bir oyuncak anlatmak istediklerime bir araç olması adına ilham verdi. Önce geliştirerek çizimlerini ardından matbaa işini öğrenip, GOM’un prototip üretimine geçtim. GOM, 3 boyutlu kütleler yapmaya olanak sağlayan kağıt modüllerden oluşan bir oyuncak.
Açılımı Geometrik Obje Maketi. Tasarım mesleği geometri ile çok yakın ilişkidedir. GOM, tasarım öğretisini çocuklara anlatabilmek için önce geometri bilmelerinin gerekliliğine inandı. Analitik düşünce çocukta 3 boyutlu düşünebildiği zaman gelişmeye başlar. Bu hem zeka gelişimine hem de yaratıcı düşüncenin gelişmesine katkı sağlar. Ülke ekonomisi bence yaratıcılık ve inovasyon katkısı ile gelişebilir. Zaman içerisinde GOM’un kendine has bir eğitim içeriği oluştu. GOM bir ürün marka olarak, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. 2015 senesinde hayallerimin peşinden gitmeye karar verip, bireysel emeklilik sigortamı bozdurarak, GOM markasını yarattım. Üretimler tamamlandığında 4-14 yaş aralığındaki kuzen, yeğen ve arkadaş çocukları ile ürünümü test etmeye başladım.
Kadıköy Belediye’si tarafından desteklenen ve halka açık bir alan olan Tasarım Atölyesi'nde ilk buluşma gerçekleşti. Üç yıl içinde içerisinde 2000'den fazla çocuk ile, 5 farklı şehirde, 25 farklı mekanda 65 adet GOMYAP Atölyesi düzenledim.
Çocuklarla yapmaya başladığım atölyelere GOMYAP adını verdim. Bu şehirler arasında Yozgat, Kütahya ve Ankara da var. Belediyeler ve okullar ile işbirliği yapıyor. GOM'un çocuklarda, işbirliği, konsantrasyon, sabır, kendine güven, 3. boyut algısı ve analitik düşünme gibi becerilere de katkısı var.
GOMYAP atölyelerinde önce platonik cisimlerin maketleri yapılıyor. GOM’un katlama temel kurallarını öğrendikten sonra çocuklar hayallerindeki ürünü tasarlıyorlar. Tasarım kelimesinin anlamını henüz bilmeden, 5-12 yaş aralığındaki çocukların birlikte tasarlaması ve atölyelerin interdisipliner bakış açısı çocuğun yaratma cesareti oluşturup, GOM’dan hareketli bir çöp toplama robot maketi yaptığını görmek doğru yolda olduklarına dair inançlarını arttırıyor. Çocuklar bir saat boyunca telefonlarını ve tabletlerini bırakıp kağıtlara dokunarak konsantre oluyor ve atölyeyi takip ediyorlar. Eğitimin gücü ile iyi yetişen gençler, gelecekte bizi ileri taşıyacak olanlardır inancı ile GOM’un eğitim boyutuna geldiğimizde VKV Koç Özel Okulları, Matematik Departmanı Başkanı Eda Aydemir ve araştırmacı matematik öğretmen grubu kararı ile GOM, ders müfredatına dahil edildi.
İstanbul Erkek Lisesi ile de benzer görüşmeler içerisindeyiz. Amacımız üretim arttıkça maliyeti düşürmek ve bu eğitim aracını devlet okullarında ve Anadolu’da yaygınlaştırabilmek” diyor..
Tasarım ve geometriye ilişkisini de “Platon, dünyadaki ilk okul sayılan Platon Akademisi’nin kapısına “Geometri bilmeyen giremez” yazdırmış.
Çünkü felsefi bir tartışma yapabilmek için, mantık yürütebilmenin ve analitik düşünmenin gücüne inanırmış. Biz de buradan yola çıkarak diyoruz ki “Geometri bilmeyen kalmasın”sözleriyle anlatıyor.
Girişimcilik ve ödül kazanma süreci ise şöyle; İTÜ Çekirdek ön kuluçka merkezinde girişimcilik eğitimi alan Gizem Aytaç, 2017'de T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Design Turkey yarışmasında 68 yerli ürün arasında “üstün tasarım ödülü” alan 8 firmadan biri oluyor. GOM markasının bilinirliği az iken, üretim gücü yüksek markalar ile birlikte anılıyor. Design Intelligence Award (DIA) yarışmasının kapısını da bu başarı aralıyor.
Bu yıl, Çin Sanat Akademisi tarafından Hangzhou kentinde 3'üncüsü düzenlenen, DIA yarışmasında 60 ülkeden katılan 7800 ürünü değerlendiren, seçici kurulda, tasarım uzmanları yer alıyor. Jüri üyeleri inovatif bir ürün tasarımı yapmış olmak, orijinal marka stratejisi oluşturmuş olmak ve bu markanın yeni bir iş modeli, düşük maliyetli, hafif ve geri dönüşümü kolay, ihracat potansiyeli yüksek ve maliyeti düşük bu ürün konseptini yarışma kriterleri olarak görüyor.
Bu uzmanlar arasında Endüstri Meslek Kuruluşu Başkanı Sertaç Ersayın da var. Yerli tasarım oyuncağı GOM, önce ilk 3000 ürün arasına, ardından ilk 100 ürün arasına giriyor. Ardından jüri huzurunda tasarımınızı savunuyorsunuz. Design Yiwu kategorisinde birinciliği “China Block” ismindeki ahşap oyuncak, ikinciliği GOM kazanıyor.
Gizem ödül öyküsünü şu sözlerle tamamlıyor; “GOM, Türkiye’yi bu enternasyonel platformda, temsil etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum..”
Gizem Aytaç'ı başarıları nedeniyle kutlarken, dileğim başarılı girişimcilerimizin sayısı artması...