Genetiği değiştirilmiş mısır Almanya'da yasaklandı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Fransa, Avusturya, Macaristan, Lüksemburg ve Yunanistan'dan sonra Almanya'da da genetiği değiştirilmiş mısır tohumu üretimi de kullanımı yasaklandı.

Mısır bizim için çok önemli bir ürün. Şimdilerde kendimize yeter üretim yapıyoruz.

Tabii ki mısırda ithal tohum kullanıyoruz.

Bizde şimdilik genetiği değiştirilmiş tohum ithalatının yapılmadığı söyleniyor.

Ama bu konuda ciddi bir kontrol yok.

Buna karşılık Batı ülkelerinde genetiği değiştirilmiş tohum konusunda ciddi tartışmalar var.

Geçtiğimiz haftalarda Almanya'da önemli bir karar alındı. ABD'nin biyo teknoloji devlerinden Monsanto'nun ürettiği genetiği değiştirilmiş tohumun Almanya'da üretimi ve kullanımı yasaklandı.

MON 810 diye adlandırılan bu tohumun doğaya zararı tam olarak bilinmiyor.

Alman Radyosu DW'nin yayın benim ilgimi çekti. Aşağıdaki bilgiler DW'de yayınlandı. Ben sadece bingi için sayın okuyucularıma aktarıyorum. Uzmanlar her halde bu konuda Türkiye'nin durumunu daha iyi değerlendirir.

DW'de yayınlanan habere göre Almanya'da Tarım Bakanlığı son haftalarda yoğun baskı altındaydı. Kısa bir süre içersinde mısır ekimine başlayacak olan Alman çiftçiler, Tarım Bakanı Ilsa Aigner'in, genleri değiştirilmiş "MON 810" türü mısır tohumunun yasaklanıp yasaklanmayacağı konusunda acilen karar vermesini istiyordu.

Bakan Aigner'in üyesi olduğu Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi içerisinde de, sadece hayvan yemi olarak öngörülen bitkinin ekilmeye devam edilmesine izin verilmemesi isteniyordu. Parti, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle Almanya'daki genel seçimler öncesinde, Bavyeralı tüketicilerle çiftçileri karşısına almak istemedi. Ancak beklenen açıklamayı yapan Alman Bakan Aigner, kararının siyasi nitelik taşımadığını vurguladı:

"Bu kararın, 'Yeşil Gen Tekniği' konusunda geleceğe dönük bir ilke kararı olmadığının altını çizmek istiyorum. Bu, tek bir konuya ilişkin, lehte ve aleyhteki tüm unsurlar titizlikle tartılarak, bilimsel zeminde alınmış bir karardır. Avrupa'da izin verilen bu genetik değişikliğe uğramış tek organizmaya ilişkin yanıtsız kalan birçok soru daha güçlü bir güvenlik araştırmasının yapılmasının önemini açıkça ortaya koyuyor."

Tarım Bakanlığı, uğur böcekleri, su piresi ve kelebekleri tehdit ettiği görüşünde. Karar öncesinde politikacılar "MON 810" türü mısır türünün polenlerinin balda tespit edildiğini gündeme getirmişlerdi. Arıcılar ürünlerinde hayvan yemi içeriği ya da gıda ürünlerinde bulunmasına izin verilmeyen içerik bulunduğu takdirde üretimlerini sürdüremiyorlar. Federal Tarım Bakanlığı uzmanlarından Christian Grugel'a göre ise bu argüman kararda belirleyici bir rol oynamadı:

"Elimizde şu anda, arılarda, somut bir tehlike olduğunu ortaya koyacak türden bir etki olduğunu belgeleyen bir bilimsel araştırma yok. En azından benim arılarla bir bağ olduğunu ortaya koyan bir araştırmadan haberim yok. Ancak mevcut araştırmaların belirli sorulara yanıt vermediği bir durumla karşı karşıyayız."

Genetiğiyle oynanmış mısır tohumlarının üreticilerinden Monsanto Federal, Alman hükümetinin bu kararına karşı dava açabilir. Hatta şirketin sözcüsü bu yönde adım atmaya hazırlandıklarını bir haber ajansı aracılığıyla duyurdu bile. Tarım Bakanı Aigner ise endişeli değil. Zira diğer Avrupa ülkeleri de bu mısır türünü yasakladı:

"Avusturya, Macaristan, Yunanistan ve hatta Lüksemburg'a karşı dava açılmadı. Fransa'ya karşı 2008 yılında dava açıldı ve halen karar çıkmış değil. Bizde süreç farklı bir zeminde ilerledi. 2007 yılında önce koruma önlemi alındı. Horst Seehofer başkanlığında bir izleme süreci kararlaştırılmıştı. Şimdiki hukuki durum ise işte geldiğimiz noktadır."

Siyasetten farklı tepkiler yükselirken çevre ve doğal hayatı koruma örgütleri kararı memnuniyetle karşıladı. Alman Çiftçiler Birliği'nden Adalbert Kienle da genetiği değiştirilmiş mısırın yasaklanmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu:

"Almanya'da bu karardan etkilenen çiftçi sayısı çok az. Bu mısırın ekilmesi için yapılan başvurularda toplam 3 bin 600 hektarlık bir alan öngörülmüştü. Bu Almanya'daki ekilebilir alanların sadece yüzde 0,02'sini oluşturuyor. Ancak yine de etkilenen çiftçiler var."

Biz bir tarım ülkesiyiz. Mısır bizim için önemli bir ürün. Dışarıda olan biteni iyi izlemek zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018