General Electric 64 yıldır Türkiye'de

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, General Electric (GE) Başkan Yardımcısı John Rice ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda GE'nin Türkiye'de 900 milyon dolarlık yatırım yapacağı açıklandı.
GE firması 64 yıldır Türk pazarında. Bugüne kadar üretimden çok ithalat konusuna ağırlık verdi. Bu köşede 18 Haziran'da bundan sonra ne gibi konularda nerelerde yatırım yapılacağını merak ettiğimi belirten bir yazım yayınlandı.

GE Türkiye Başkanı ve CEO'su Kürşat Özkan, bu yazı üzerine bir not gönderdi. Notu aynen yayınlıyorum:
Kürşat Özkan diyor ki, "Sizin de yazınızda belirttiğiniz üzere GE, 1948 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet göstermektedir. Türkiye'deki 64 yıllık tarihi boyunca GE, ülkenin gelişimine farklı alanlarda katkıda bulunmak amacıyla çalışmıştır. 1948 yılında Koç Grubu ile gerçekleştirilen ilk önemli yatırım olan ampul fabrikasının kurulmasıyla başlayan GE'nin Türkiye'deki varlığı, şu anda, havacılık, enerji, aydınlatma, sağlık, ulaştırma ve Ar-Ge alanlarında önemli ilişkiler ve ortaklıkları kapsamaktadır.

Halen Türkiye'de 6 ayrı tesiste toplam 600 kişiyle hizmet veren GE, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini sağlamakta, Türkiye'de mevcut tüm uçakların yüzde 60'ını GE motorları taşımakta ve her gün 20 binden fazla sağlık teknolojisi ürünü Türkiye'nin dört bir yanındaki hastanelerde kullanılmaktadır.

GE'nin 11 Haziran 2012'de açıklanan 900 milyon dolarlık yatırım planı, şirketin kilit büyüme alanlarındaki ortaklıklarını güçlendirmek ve Türk halkı için yeni imkanlar yaratmak amacını taşımaktadır.

Planlanan yatırımların odak noktalarından biri, inovasyonun değişen doğasını ve ortaklıkların önemini de göz önünde bulundurarak, ülke çapında inovasyon çalışmalarına destek olmak ve pazara özgü ihtiyaçlara cevap vermektir.

Yatırımı açıklamaktaki ana amacımız Türkiye'ye olan taahhüdümüzün altını çizmektir. Açıkladığımız yatırım taahhüdünün hızla büyüyen Türkiye ekonomisi için sağlam ve güçlü fırsatlar doğuracağına ve 2023 vizyonu çerçevesinde ülkenin altyapı ihtiyaçlarının tamamlanmasına katkı sağlayacağına inancımız büyüktür.

Bu minvalde, havacılık, enerji, sağlık, ulaştırma ve altyapı gelişimi, yatırım yapacağımız ana alanları teşkil ediyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi yenilikçilik ve Ar-Ge çalışmaları da GE için tüm dünyada büyük önem taşıyan konular arasında yer alıyor.

Takdir edeceğiniz üzere bu tür büyük çaplı yatırımlar, herkes için en iyi sonuçlara ve belirlenen hedeflere ulaşabilmek adına son derece detaylı ve dikkatle hazırlanmış planlamalar yapılmasını gerektiriyor.

Ayrıca bu gibi yatırımları şekillendirirken mevcut pazar şartlarını gözetmek de bir başka gereklilik olarak karşımıza çıkıyor.

Belirtmek isteriz ki 900 milyon dolarlık bu yatırım, GE'nin önümüzdeki 3 yılı kapsayan küresel yatırım planları içerisinde oldukça önemli bir yer tutuyor.

Bu nedenle, her alanda en iyi sonuçlara ulaşmak amacıyla, ilgili taraflarla görüşmelerimiz halen devam ediyor. Konuyla ilgili detaylar belli olur olmaz bunları da kamuoyu ile paylaşacağımızı belirtmek isteriz."

Kürşat Özkan'ın açıklamasından anlaşılabilenler şunlar:

- GE'nin 900 milyon dolarlık yatırımı bir "niyet" ifadesidir. Henüz ne konuda, nereye ve ne büyüklükte bir yatırım yapılacağı belli değildir.

- Bizim bekleyişimiz yıllar önce GE'nin Koç Grubu ile ortaklaşa kurduğu ampul fabrikası benzeri "sabit sermaye yatırımı"dır.

- GE Koç Ampul fabrikası o yıllarda ilk önemli yabancı sermaye yatırımı, önemli bir üretim tesisi idi. Sonra kapatıldı.

- GE Türkiye'de lokomotif motoru üretimine önemli katkılar yaptı. Satın alınan uçaklarda GE motoru kullanılıyor. Enerji tesislerinde GE tribünü kullanılıyor. Hastanelerde GE ürünleri kullanılıyor. Bütün bunlar ithal ürünler.

- Kamuoyu GE'nin Türkiye'de hangi üretim faaliyetlerine katıldığını, üretim konusundaki yatırımlarını bilmiyor. Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarına nasıl katkı yaptığını bilmiyor.
Kamuoyu merak ediyor mu bilemem ama hiç olmaz ise ben merak ediyorum. GE'nin üretime dönük yatırımları ve Türkiye'deki Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi alacağım. Ve de sayın okuyucularıma aktaracağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018