Genel Sağlık Sigortası kapsamını daraltmak zor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

TÜİK, 2009 - 2012 dönemine ait Sağlık Harcama İstatistiklerini yayımladı.

2012 yılında sağlık harcamaları 76 milyar TL’ye ulaştı. Yıllık harcama artışı yüzde 10 dolayında. Kişi başı sağlık harcaması 2012 için 1.019 lira (566 dolar) olarak belirlendi.

Devlet 2012’de toplam sağlık harcamasının yüzde 76.8’ini karşıladı.

Hane halkları tarafından yapılan cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 15 dolayında.

Türkiye nüfusunun yüzde 83’ünü oluşturan 62.5 milyon kişi Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamına girmiş oldu. 2012’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık harcamaları toplamı 44 milyar TL olarak gerçekleşti.

2011’de toplam harcamalar 36 milyar TL idi. 

Bütçeden karşılanan bu harcamalar giderek artıyor. İşte bu nedenle Hükümet, şu anda tüp bebekten, diş tedavisine kadar tüm tedavi ve ilaç giderlerini karşılayan GSS kapsamını daraltma arayışına girdi.

Bu amaçla “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” uygulamasından yararlanma imkanları gündeme geldi. GSS kapsamında verilen sağlık hizmetlerinde, karşılanan faturalarda belli kısıntılar yapılarak, GSS’nın devlete yükünün azaltılması,  imkanları olanların GSS kapsamı dışına çıkarılan hizmetleri ve ödemeleri karşılamak için, özel sigorta şirketlerinden “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” poliçesi satın almalarını sağlayacak bir düzenleme söz konusu.

Bu ise kişi başına önemli ölçüde bir sigorta faturasının ödenmesini gerektiriyor. Özel sigorta şirketlerinin “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” ücretleri yatarak tedavide yılda ortalama 250-300 TL, ayakta tedavide ortalama 500-600 TL dolayında.

• GSS kapsamının genişliği nedeniyle sağlık harcamalarının bütçeye yükü çok büyüdü. 2012 yılı için 44 milyar TL. önemli bir yük. Daha da önemlisi faturanın yıllık artışı. Fatura bir yılda yüzde 20 oranında büyümüş durumda.

• GSS kapsamını daraltmak çok zor. İnsanlar verilen hakların kısılmasını kolay kabul edemez.

• Tamamlayıcı Sağlık Sigortası faturalarını Türkiye genelinde çok az kişi karşılayabilir. Hane halkları bu yükü karşılayacak gelire sahip değil. Sonuç: Kısa sürede sistemde ve uygulamada değişikliğe gidilemeyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018