Genel olarak piyasalar

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

 

 

Geride bıraktığımız haftada gürültüsü bol ancak fiyatlara etkisi az gelişmeler yaşandı. Şahsen nedenini çözemediğim bir şekilde ECB açıklamaları başladığı saniyelerde yükselmeye başlayan euro bu yazı yazıldığında 1.2850 ile tüm kazancını ve hatta daha fazlasını geri vermişti.

ECB açıklamalarında euroya hareketlendirecek hiç bir şey olmamasına rağmen biraz da "İspanya fona baş vuracakmış" dedikoduları ile gelen alımlar 1.3050 dirençini aşmaya yetmedi. Euro'da ana trend aşağıya doğru ve önümüzdeki dönemde çok daha düşük fiyatlar beklemeyi sürdürüyorum. Ancak 1.2820 ve daha önemlisi 1.2770 kırılmadığı sürece yukarı yönlü tepkiler söz konusu olacaktır. 1.3050 ve 1.3140 aşılır, İspanya da fona baş vurduğunu açıklarsa 1.35'lere kadar alım görebiliriz. Fakat temel durumda bir değişiklik söz konusu olmaz. ABD endekslerinde de düzeltme beklememizi gerektirecek hareketler yaşanıyor. Dow yeni zirveler yaparken ulaştırma endeksi bunu onaylamıyor.  Ayı piyasalarının diplerinde blue chip hisselerin yani Dow üyelerinin önderliğinde bir yükseliş pozitif bir gelişmedir. Ancak yukarı trend içindeki bir piyasada öncü Dow değil Nasdaq olmalıdır ki şu anda tam aksi bir durum söz konusu ve temkinli olmamızı gerektiriyor. Bilanço dönemine girmemiz nedeni ile kısa vadede net bir hedef vermek çok zor olsa da Apple'ın artık eski performansını gösterebileceğini sanmıyorum. Bazılarında düşük  miktarlarda olsa da yaklaşık 230 hedge fonda bulunan bu senet biraz fazla "popüler". 

Daha önceki secim yıllarında yaşanan hareketi paylaşmıştım. Tarihe uygun bir seyir endekslerin önce yüzde 10 civarında düşmesini ardından da yeni bir zirve yapacak kadar yükselmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak bu kez ABD'de sadece bir seçim değil "mali uçurum" belirsizliği de olması nedeni ile her zamanki performansı göremeyebiliriz. Değerli metallerde de satışlar yaşandığını görüyoruz. Normal koşullarda sadece altında değil platinum gibi metallerde de yükseliş getirebilecek olan G. Afrika haberlerinin hiçbir etkisi olmadığına şahit oluyoruz. Gerek altın gerekse gümüş (ve elbette Cumhuriyet Altını) biraz daha satışa uğrayacak gibi görünüyor. Altında 1.690-1.700'e doğru bir geri çekilme alım için iyi bir fırsat olacak. Tüm bu piyasalarda görülen zayıflama elbette ABD tahvillerine yarıyor. Tarihi dibini yaptığını düşündüğü ABD tahvil getirilerinde yükselişler cılız kaldı. Dahası mali ucurum konusu talebi bir süre daha canlı tutabilir. Ancak beklentim artık ABD, Japon bonoları gibi çok uzun süredir güvenli liman olarak görülen bono sınıfının popülaritesini yitirmesi yönünde. 12 Ekimde JP Morgan'ın bilançosu ile piyasalar ekonomik verilerden çok şirket açıklamalarına bağlı hareket etmeye başlayacaktır.  

Düğünü olanlar - Davetli olanlar
Cumhuriyet altını fiyatları yükseliyor. Maalesef bu iki grup arasında çıkar çatışması söz konusu. İhtiyacınız yoksa elbetteki elinizde tutun ama düğün sahibi çiftlerin masrafları karşılamak için hemen imzayı atmasını ve hazineyi bozdurmalarının mantıklı olabileceğini düşünüyorum. Hatta gerekirse düğün tarihi öne çekin.
Davetli olanların ise Cumhuriyet altını almak için düğün gününe kadar, önümüzdeki 15-30 günlük düğünler için konuşuyorum, direnmelerini tavsiye ederim, ufak bir düzeltme yaşanacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019