Genel gıda harcamaları yüzde 7 azaldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ülke genelinde, gıda başta olmak üzere, başlıca tüketim maddeleri için harcanan parada azalma var. 

Hızlı tüketim için yapılan harcamalarda geçen temmuzdan bu temmuza, sabit fiyatlarla (enfl asyondan arındırılmış fiyatlarla) yüzde 3 gerileme oldu. 

Hızlı tüketim harcaması, Ayşe Hanım Teyzem’in pazarda, bakkalda, markette yaptığı, gıda, içecek, kişisel bakım, temizlik maddesi alışverişine harcadığı paraların toplamıdır. 
Hızlı tüketim harcaması ile toplam tüketim harcamaları farklıdır. 

Toplam tüketim harcamasının içinde hızlı tüketim harcamaları da vardır ama kira, gaz, elektrik, dolmuş, yatak yorgan, giysi, elektronik eşya, buzdolabı, çamaşır makinesi, tatil ve eğlence harcamaları gibi çok farklı harcamalar da vardır. 

Hızlı tüketim harcamaları insanların, ailelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri, ocaktaki tencereyi kaynatabilmeleri, elbiselerini yıkayabilmeleri için yaptıkları zorunlu harcamalardır. 

Geçen temmuz ayından bu temmuz ayına bir yılda halkımızın enflasyondan arındırılmış sabit fiyatlarla harcamalarında genelde yüzde 3 daralma oldu ama, gıdada gerileme yüzde 7 oranında. Et ve et ürünlerinde gerileme yüzde 8 oranında, yağda yüzde 4, alkolsüz içeceklerde yüzde 2 oranında gerileme var. 

Kişisel bakım harcamaları vücut ve saç bakımı ile temizlik kağıtlarını kapsıyor. Bu tür harcamalar yüzde 3 arttı. Ev ve bulaşık malzemesi harcamalarındaki artış ise yüzde 8 oranında. 

Yılın ilk 7 ayında bakkallar ve değişik tür marketlerde ve hatta pazarlarda satışlar gerilerken, indirim marketlerinde satışlar yüzde 11 büyüme gösterdi. 

Görülüyor ki, tüketim için harcayabilecekleri paraları azalanlar, indirim marketlerine yöneliyor. 

Fiyatlar artarken, insanlar gıdaya bir yıl önceye göre neden daha az para harcarlar? Dikkat buyurunuz harcamadan söz ediliyor. Harcanan para azalırken, eğer fiyatlar artmış ise, harcanan para ile sepete giren gıda maddelerinin miktarı çok daha fazla azalmış oluyor. 

Hızlı tüketim harcamalarının büyük bölümünü gerçekleştiren dar ve sabit gelirli halkın alım gücü artmıyor. İşte bu nedenle nüfus artışına rağmen, fiyatlardaki artışa rağmen, hızlı tüketim için yapılan harcamalar sabit fiyatlarla geriliyor. 

Unutmayalım gelirin artması üretimin artmasına bağlı. 

İşte onun için ekonomi politikalarının ana hedefi üretimi artırmaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018