Genel değerlendirme
Murat İMAN / YATIRIM FİNANSMAN MENKUL DEĞERLER
Şubat ayının ortalarına doğru gelirken tüm piyasalarda bir hareketlilik göze çarpıyor. Düşmeye çalışıp düşemeyen daha sonra da yükselmeye çalışıp yükselemeyen endeks değerleri görüyoruz. Borsalar, pariteler ve çeşitli emtia fiyatlarında sıkışan fiyat hareketlerinin artık bir tarafa doğru kırılma zamanı geliyor. Son bir kaç aydan beri süren alçalan tepeler ve yükselen dipler, tansiyonun yakın zamanda boşalmaya başlayacağını gösteriyor, volatilite göstergeleri ise düşük değerlerde sıkışarak hareketlenmelerde artış için hazır olduğunu gösteriyor. Peki önümüzdeki haftalarda bizi neler bekliyor?
Emtia fiyatları: Her ne kadar mal piyasalarında herkes altın fiyatlarını izliyor olsa da, bu haftadan itibaren bakır, platinium, gümüş ve petrol fiyatlarını da izlemekte fayda var. Her ne kadar gümüş fiyatları son 1-2 haftadır hareketli olsa bile platinium, bakır ve petrolde yukarı yönlü fiyat hareketleri görmeye bu günlerde başlayabiliriz ve bu yükselişler %20-25 seviyelerinde olabilir.
Parite: Para birimlerine yakından baktığımızda gitgide sıkışan bir Euro/USD paritesi görüyoruz. 1,27-1,33 aralığında 6 baz puana kadar düşen sıkışma önümüzdeki haftalarda sert hareketlerin yaklaştığını gösteriyor. Geçen senelerde olsa, artan emtia fiyatlarının doları negatif yönde etkilemesi gerektiğini söyleyebilirdik ve mal piyasalarındaki yükseliş beklentimiz çerçevesinde paritenin 1,40'ları hedeflediğini söyleyebilirdik ama piyasalara hakim olan dengesizlik, paritenin 1,40' a mı yoksa 1,16'ya doğru mu gittiği konusunda bir saptamada bulunmamızı engelliyor. En iyisi yönü görmek ve yukarıdaki bantın nereye kırılacağını beklemek.
Borsalar: Mal piyasalarındaki sıkışmanın aynısını borsalarda da görüyoruz fakat buradaki hareketlerin aşağı yönlü olması muhtemel çünkü böyle büyük çaplı düşüşlerin yumuşak havalarla sonlanmadığını daha önceki tecrübelerimiz bize gösteriyor. Önümüzdeki günlerde başlayacak ve panik havasına dönüşecek borsa düşüşlerine hazır olmakta fayda var. Muhtemelen 2007 Ekimi'nde başlayan düşüş dalgasını sonlandıracak olan bu gevşemenin, endişe verici bir tabloyu arkasına alarak ilerlemesini bekleyebiliriz. Açıklanması beklenen kurtarma paketlerine bile elinden gelse pozitif tepki vermeyecek yatırımcı davranışları izliyoruz. Batı borsalarındaki hareketlerle karşılaştırıldığında İMKB'nin daha yukarıda konsolide olması bugüne kadar olası bir IMF anlaşmasıyla açıklanıyordu fakat yurtdışı hareketlere hassas olan borsamızın, zamansız bir satış dalgasıyla sert düşüş hareketleri yapmasına karşı da hazırlıklı olmalıyız. Bu görüntüler çerçevesinde borsadan biraz daha uzak durmakta yarar var.
Sonuç olarak, oturup sıkışmanın sonlanmasını bekleyelim, piyasalar bizi fazla bekletmeyecek gibi gözüküyor.