Gençlerin sanatına da 'bi yer' açın
İstanbul Şişli’de yer alan Bomontiada, dört gün boyunca çoğu güzel sanatlar fakültesi öğrencisi 28 gencin ayrı bir heyecan duymasına neden olan bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Sanata gönül vermiş öğrencileri böylesine heyecanlandıran, eserlerinin aralarında iş insanlarının da bulunduğu koleksiyoner ve resim-fotoğraf tutkunlarının karşısına çıkacak olması.
Neden heyecanlanıyorlar? Çünkü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de genç sanatçıların eserlerini kitlelerle buluşturma imkanı kısıtlı. Çünkü bu eserlerin ünlü galerilerde koleksiyonerlere satılması, pazarlanması, fiyatlandırılması hiç kolay değil. Çünkü Türkiye’de genel olarak sanatçıların ama ille de genç ve amatör sanatçıların kendilerine bir “yer” bulması çok zor. İşte o imkan, o pazarlama fırsatı, aranılan o yer, 22-24 Haziran’da Bomontiada Leica Gallery’de karşısına çıkıyor gençlerin. Bu aynı zamanda sanat tutkunları için bir fırsat; taze kanları keşfetmek, alışılmışın ötesini görmek adına.
3 bin 500 eser geldi
Projenin adı Sanata Bi Yer. Bu, Doğuş Grubu’nun “Sanata Doğuştan İyi Bir Gelecek” adıyla başlattığı sosyal sorumluluk hareketi içinde oluşturulan bir platform. 2015’te güzel sanatlar fakültesi öğrencilerini motive etmek ve eserlerini geniş kitlelerle buluşturma fırsatı sunmak için yola çıkan Doğuş, bu alandaki öğrencilere bir çağrı yapmıştı. O çağrıda “Genç sanatçılar gelin eserlerinizi sanatabiyer.com sitesine koyun, orada meraklıları ve alıcılarla buluşsun” deniliyordu.
İşte bu çağrıya üç yılda 3 bin 500 yanıt geldi. 3 bin 500 eser, bu siteye yüklendi. Sitenin 900 üyesi var ve bugüne kadar farklı mekanlarda 350 öğrencinin 600’den fazla eseri sergilenmiş. Bir danışma kurulu oluşturuldu, onların seçtiği eserler Doğuş Grubu’na ait restoran, otel gibi mekanlarda sergilendi. Buralarda tablo ve fotoğrafl arı görenler eserin sahibine ulaşarak satın aldı. Aynı şekilde Doğuş’un genel merkezi başta olmak üzere bayiler ve diğer çatı kuruluşların ofis duvarlarını da süsledi gençlerin tabloları.
Sanata Bi Yer platformunu, işin sözcüsünden dinledik. Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Bahar Erbengi, platform aracılığıyla bugüne kadar 60 eserin satışına aracılık ettiklerini söylüyor. “Çünkü sanat alan ister mottosuyla yola çıktık. Hem gençlerin ilgisi giderek artıyor hem de Doğuş şirketlerinin müşterileri bu eserleri mekanlarımızda gördüğünde merakla gelip sorular soruyorlar. Onlar da bunun harika bir fikir olduğu görüşünde” diyor Erbengi.
Öncelikle vurgulanması gereken bir nokta var. Sanata Bi Yer, başlangıçta sadece güzel sanatlar fakültesi öğrencilerine açık olsa da bir süredir tüm üniversitelilerin girebileceği bir platform haline geldi. Bu nedenle farklı disiplinlerden öğrencilerin de görsel sanatlarla ilgili eserlerine sitede rastlamak mümkün.
Proje, başta Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve CEO Hüsnü Akhan olmak üzere grubun üst düzey yöneticilerinin de büyük desteğini alıyor. Sanata Bi Yer’in danışma kurulunda Hüsnü Akhan da yer alıyor. Hatta üst düzey isimlerin de eser satın alan koleksiyonerler arasında olduğunu söylüyor Bahar Erbengi.
Şimdi Bomontiada’da dört gün sanatseverlerle buluşacak eserler 350 ila 7 bin TL arasında fiyatlarla satılacak. Toplam 100 bin TL’lik eserin koleksiyonerlerle buluşamasına aracılık etmekten mutlu olduklarını anlatan Erbengi, “Geliri tamamen genç sanatçılar alacak. İlerleyen dönemde onlara destek vermek için projeye yeni ayaklar da ekleyeceğiz” diyor.
Sanat ekonomisi öğretiyor
Sanata Bi Yer, sadece eser sahipleri ile bu işe meraklı kişileri bir araya getirmekle kalmıyor, son dönemde dünyada ve Türkiye’de bir endüstri haline gelen sanat piyasasında kendilerine nasıl yer bulacaklarını da öğretiyor gençlere. Bu amaçla yıl boyunca eğitim atölyeleri gerçekleştiriliyor. “Çünkü akademilerde öğrenciler sanatlarıyla ilgili eğitim alıyorlar. Ama eseri pazarlamayı, fiyatlandırmayı, kendini sunmayı, fatura kesmeyi bilmiyorlar. Bunları bilmeden sanat ekonomisi içinde alan yaratamazlar” diye açıklıyor hedefl erini Erbengi. Bugüne kadar yapılan eğitimlere 600’den fazla öğrenci katılmış.
67 yılda topluma 400 milyon dolarlık yatırım
Doğuş Grubu’nun kurulduğu 1951 yılından itibaren sosyal sorumluluk projelerine faaliyetlerinde önemli bir yer verdiğini vurgulayan Bahar Erbengi, bugüne kadar Türkiye’de toplum adına yaptıkları yatırım miktarının 400 milyon dolara ulaştığını söylüyor. Bu yatırımlar içinde sanat ve spor ağırlıkta. Her ikisinde de gençleri teşvik etmeye, yetenekleri desteklemeye odaklanan bir politika güdülüyor. Örneğin 2006’da kurulan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası 800 genç yeteneğin 100 binden fazla izleyiciye ulaşmasını sağladı. Bodrum’u bir klasik müzik destinasyonu olarak dünyaya tanıtmayı hedefl eyen Bodrum Müzik Festivali ise 4 binden fazla müzisyeni bir araya getiren bir etkinlik. Şimdi grubun üzerinde çalıştığı yeni bir proje de Ara Güler Müzesi. Yine Bomontiada’da yer alan bu müzenin açılışı, ünlü fotoğraf sanatçısının 90’ıncı yaş gününe denk gelen 16 Ağustos’ta gerçekleşecek.