Gençlere 'imece' kültürünü öğretecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

imece, sadece Türkçe’de olan, başka hiçbir dilde karşılığı bulunmayan, Anadolu kültürünün dünya literatürüne armağan ettiği bir sözcük. Herkesin kendi isteğiyle eş it bir şekilde dahil olduğu, el birliğiyle meselelerin çözüldüğü bir iş yapma kültürünü anlatıyor.

İnsanların Anadolu’da meselelerini ortak bir şekilde çözüyor olmasından ilham alan imece sosyal inovasyon platformu, 3 sene önce bu kültürün yeni iş modellerine yansımasını bulmak için yola çıktı.

Zorlu Holding ve ATÖLYE’nin kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen imece, bugüne kadar 24 sosyal giriş imin gelişmesine liderlik etti.

imece, “Fark et, katıl, çözüm üret” felsefesi kapsamında, birey ve kurumları sosyal meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretilebilmek için çeşitli kaynaklarla buluşturmayı hedefliyor.

imece şimdi de, bu kültürü gençlere öğretmek ve gençlerle birlikte çözüm üretmek için yeni bir adım atıyor ve sosyal, kültürel ve çevresel meselelere kolektif bir ş ekilde çözüm üretilmesini sağlayacak açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçiriyor. Bu adımın temel hedefi, “toplumsal meseleleri çok paydaşlı ele almak” olarak tanımlanıyor.

Çünkü imece, ancak farklı kaynak ve uzmanlıklara sahip birey ve kurumların aynı mesele etrafında bir araya gelmeleri ile çarpan etkisi yaratacak çözümler üretilebileceğine inanıyor.

Bugünün gençleri, hayata ve çalışmaya farklı bakıyorlar. Yaptıkları işin, hem kendileri hem de yaşadıkları toplum için bir anlam taşımasını istiyorlar. Başarıyı finansal rakamlarda değil, yaratılan sosyal faydada arıyorlar.

imeceLAB de, hayata farklı bakan bu gençlerin, ekonomik, ekolojik, sosyal ve kültürel dinamikleri belirleyecek yetkinlikler kazanarak üreteceği bir açık sosyal inovasyon ortamı sunuyor.

Bu laboratuvar bünyesinde günümüz dünyasını yakından ilgilendiren meseleler belirleniyor. Bir kurumun ana partnerliğinde gerçekleştirilen bu süreçte, sivil toplum, akademi, kamu kuruluş ları gibi pek çok paydaşın kaynak ve uzmanlıkları bir araya getiriliyor. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan imeceLAB takımları 10 hafta boyunca belirlenen meselelere odaklanıyorlar ve kendilerine sunulan içerik, eğ itim ve mentorluk ile çözüm fikirleri ve projeler geliştiriyorlar.

Ve böylece, her bir genç çözümün bir parçası oluyor.

İlk mesele: Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik

imeceLAB tarafından belirlenen ilk mesele ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’. Bu ilk açık inovasyon sürecinde, kentlerin gündelik hareketliliğ ine maruz kalan farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin ihtiyaçlarına odaklanılacak ve bu ihtiyaçlara yönelik çözüm fikirleri ve projeler geliştirecek.

Belirlenen ilk meselenin ana partnerliğini Hollanda Konsolosluğu üstleniyor. Dünyanın akıllı ulaşım sistemleri alanında en başarılı ülkelerinden birisi olan Hollanda, özellikle bisiklet kullanımı konusunda örnek teşkil ediyor.

Hollanda’nın İstanbul Baş konsolosu Bart van Bolhuis, İstanbul’da yaşanan trafiğin hem vakit hem da hava kirliğine yol açtığını söylerken, İstanbul’da bu meselenin çözülmesi ve açık, yaratıcı, dayanıklı, akıllı ve sürdürülebilir bir şehir oluşturulması için müthiş bir güç olduğuna değiniyor. Bartvan Bolhuis, “Hollanda, bisiklet kullanımını günlük hareketliliğe baş arılı bir şekilde entegre etmesinin yanı sıra, elektrikli araç uyumu alanında da öncülük ediyor ve insan odaklı tasarlanmış ş ehirler yaratıyor. Hem ülkelerimiz hem de şehirlerimiz arasında kentsel hareketlilik meselesine yönelik iş birliği fırsatları var” diyor ve özellikle yerel seçimler öncesinde bu konunun gündemde olmasına dikkat çekiyor.

Hedef sosyal inovasyon topluluğu yaratmak

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ise, “Üç yıl önce yola çıkarken hedefimiz, imece’nin kendi ayakları üzerinde durabilen, sürdürülebilir bir platform haline gelmesi ve bunu destekleyen bir ekosistem yaratılmasıydı” yorumunu yapıyor.

Zorlu’nun da dediği gibi, yaptığı çalışmalar sonucunda bugün sosyal inovasyon konusunda ciddi bir içeriğe, tecrübeye ve deneyime sahip olma yolunda ilerleyen imece’nin hedefi, gelecekte farklı partnerlerin dahil olmaya devam ettiğ i, ülke geneline yayılmış bir sosyal inovasyon topluluğuna dönüşmek. Emre Zorlu, holding olarak kaynaklarını, imece gibi toplum için değer yaratabilecek fikir, giriş im ve platformlara yönlendirmeye devam edecekleri bilgisini de veriyor.

Gençlerin merakı, bize güç verecek

“3 yıldır sosyal Ar-Ge yapıyoruz” diyen imece Direktörü Buğ ra Çelik, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl eri’ne ulaş maya yönelik çözümler üreten 24 sosyal proje ve giriş im ile kuruluş aş amasından itibaren yakın çalışmalarda bulunduklarını ifade ediyor.

Bu 24 girişimden 7 girişimin her birine 120 bin TL hibe sağlanmış. Birleşmiş Milletler ile verilen fonlama eğitimlerinin ardından ise 3 girişim kitlesel fonlamadan toplamda 190 bin TL fon almayı başarmış.

Buğra Çelik, “Mevcut eğitim sistemi, gençlerin karmaşık sorunlara birlikte çözüm üretmesini sağlayacak yapıda değil” diyor. Bu nedenle, özellikle de sosyal girişimcilik alanında çok önemli bir yetenek açığı yaşanıyor. Farklı disiplinlerden insanları bir araya getirecek olan açık inovasyon programı imeceLAB, 10 haftalık müfredatla gençleri “imece” kültürü ile tanıştırmayı hedefliyor. Bu sayede gençler, 21. yüzyıl yetkinlikleri kazanarak sosyal, kültürel ve çevresel meselelere beraber çözüm üretebilecekler.

“Bizim için bu süreçte önemli olan yalnız gençler için bir proje geliş tirmek değil, gençlerle birlikte hareket etmek. Onların merakı bize güç verecek” diyen Buğra Çelik, “Bu nedenle hep birlikte bir araya gelme, analiz etme, soru sorma, cevap arama, üretme ve iş birliği yapmaya dayalı açık sosyal inovasyon ile bir öğrenim yolculuğuna çıkacağız” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar