Gençlerbirliği’ne geçmiş olsun

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe, kadın ve çocuk taraftarlarının önünde çıktığı kritik Gençlerbirliği sınavını Cüneyt Çakır’ın çok konuşulan penaltı kararlarıyla 2-0 kazandı. Maçın sonucunu oyunu 90 dakika takip eden bir jüri tayin etse, muhtemelen üç puanı Fenerbahçe’ye verirdi. Çünkü başkent temsilcisi ilk 10 dakikalık hücum gayretinden sonra tamamıyla 0-0’a razı bir görüntü çizdi. Aslına bakarsanız maç bu görüntüsüyle hemen bir gün öncesinde oynanan Beşiktaş – Antalyaspor maçını da fazlasıyla anımsattı. İki maç arasındaki tek fark hakem yönetimiydi. Çağatay Şahan, Holosko ile Joseph Boum’un ceza sahası içindeki omuz omuza mücadelesine doğal olarak penaltı vermedi ancak tam tersini yapıp beyaz noktayı gösterse muhtemelen kırmızı-beyazlı takım çözülecek, maçı da Beşiktaş kazanacaktı. Ondan sonra üretilecek senaryoları ise ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Tıpkı bu maç gibi.

Sarı-lacivertli ekibin etkili oyunu ve özellikle ikinci devrede önde basmasıyla rakibini geriye doğru itmesi elbette takdire şayan. Benim dikkatimi çeken ise Fenerbahçe takımına hâkim olan telaş ve anksiyete bozukluğu. Çok basit pozisyonlarda isteneni yapamama, göz göre göre yanlış tercih kullanma ve risk almaktan çekinme olarak belirti veren bu durum, sarı-lacivertli takımın ligin ilk yarısındaki performansından uzaklaşmasındaki en büyük neden. İşte bu yüzden Fenerbahçe’nin yüzde 60 topla oynama istatistiğine ulaştığı böyle bir maçta dahi peşinen kazanacağını iddia etmek güç oluyor. Bu durumun aşılması için en az 3-4 maçlık bir galibiyet serisi gerekiyor ki, benim sahada izlediğim Fenerbahçe takımının bu seriye imza atabilmesi çok kolay gözükmüyor. Ersun Yanal ve öğrencilerinin içine düştükleri bu durumu “sarmal” ya da “paradoks” kelimeleriyle betimlemek doğru olur mu bilemiyorum ancak her puan kaybı özgüvenden bir parçayı koparıp götürürken, özgüvenin düşmesi ise puan kayıplarına yol açıyor. Bahsettiğimiz seriye ulaşabilmek, deplasmanda kazanmakla mümkün. Fenerbahçe’nin önündeki üç deplasman ise Trabzonspor, Gaziantepspor ve Galatasaray maçları. Anlayacağınız şampiyonluk çok kolay değil.

Gelelim hakem Cüneyt Çakır’a. Kendisi Türkiye’nin en iyi hakemi ve bizi Dünya Kupası'nda temsil edecek. Tecrübeli hakemimizin Fenerbahçe – Gençlerbirliği maçındaki yönetimini ise en kısa yoldan şöyle anlatabiliriz: Çakır, Dünya Kupası'nda böyle tartışmalı kararlar verir, kartları es geçerse işi zor. Günlerdir hakem hocaları bile aralarında anlaşamadı. Hangisi penaltı, hangisi değil? İkisi de penaltı mı yoksa ikisi de değil mi? Ne acıdır ki, Sivas’ta ve Elazığ’da bariz şekilde canı yakılan Fenerbahçe, haftayı savaş tamtamları çalarak geçirdi. Tamtamlardan ürken federasyon, atama sürecini MHK’dan rol çalarak geçirdi. Sancılı bir süreç sonucu maça çıkan Cüneyt Çakır ise kritik dakikaları penaltı düdüğü çalarak geçirdi. Eh, tüm bu olan bitenden sonra Gençlerbirliği’ne “Geçmiş olsun” denmez de ne denir?

23. HAFTANIN SEYRİ

Akhisar Belediyespor-Bursaspor
Mehmet Akyüz sahne aldı-  Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Akhisar Belediyespor 2-1 kazanarak haftayı üç puanla kapattı. Karşılaşmada Akhisar’a galibiyet getiren golleri 15 ve 36. dakikalarda Mehmet Akyüz kaydederken, Bursaspor’un 10. dakikada Fernandao ile bulduğu gol ise teselliden öteye gidemedi. Bu sonucun ardından Akhisar Belediyespor 35 puana yükselerek ligin üst sıralarını takibini sürdürdü. Bursaspor ise 31 puanda kalarak orta sıralardan bu hafta da kurtulamadı. 24.haftada Akhisar, Galatasaray deplasmanında puan arayacak. Bursaspor, sahasında Karabükspor ile karşılaşacak.

Kardemir Karabükspor ile Gaziantepspor
Tek gol yetti- Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan ve Volkan Bayarslan düdük çaldığı mücadelede galibiyete ulaşan taraf 1-0’lık skor ile Gaziantepspor oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golü 11. dakikada Abdou Razack Traore kaydederken, ev sahibi Karabükspor ise mücadele boyunca gol sevinci yaşayamadı. Bu sonucun ardından Kardemir Karabükspor 34 puanda kalırken, zorlu deplasmandan 3 puan ile ayrılmayı başaran Gaziantepspor ise puanını 29’a yükseltti. Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında Karabükspor, Bursaspor deplasmanına konuk olurken, Gaziantepspor ise sahasında Kayserispor’u ağırlayacak.

Eskişehirspor-Kasımpaşa
Çıt çıkmadı- Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşma 0-0’lık eşitlikle tamamlandı. Karşılaşmada iki takım da geliştirdiği gol pozisyonlarında başarılı olamayınca mücadele başladığı gibi sona erdi. Bu sonuçla birlikte Kasımpaşa, Eskişehirspor ile yaptığı son 9 resmi maçta da rakibine üstünlük sağlayamadı. 0-0’lık beraberliğin ardından Eskişehirspor, puanını 33’e çıkartırken Kasımpaşa ise puanını 34’e yükseltti. Süper Lig’in 24.haftasında Eskişehirspor deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Kasımpaşa’nın rakibi ise Sanica Boru Elazığspor olacak.

Sivasspor evinde Elazığspor’a
Elazığspor fırtınası-  Sivasspor evinde Elazığspor’a 3-1 mağlup oldu. Mücadeleye iyi başlayan konuk ekip Elazığspor, 8. dakikada bulduğu golle öne geçmeyi de başardı. İyi oyununu sürdüren Elazığspor 33. dakikada Burhan Eşer’in golüne engel olamayınca soyunma odasına 1-1 eşitlikle gidildi. İkinci yarıda da baskılı oyununu sürdüren Elazığspor, 68. dakikada Deniz’in attığı golle yeniden öne geçti. Bu golden 3 dakika sonra Serdar Özkan sahneye çıktı ve farkı 2’ye çıkaran golü kaydetti. Mücadelenin geri kalan bölümünde başka gol olmadı ve Elazığspor 3 puanı hanesine yazdırdı. Bu sonuçla birlikte Sivasspor 36 puanda kalırken, Elazığspor 26 puana yükseldi.

Kayseri Erciyesspor – Kayserispor
Erciyes, kardeşine acımadı- Kayseri derbisinde gülen taraf 4-0 ile Kayseri Erciyesspor oldu. Karşılaşmanın ilk yarısını Erciyesspor 44. dakikada Edinho’nun golü ile önde tamamladı. Mavi-siyahlılar 56’da Edinho ile farkı ikiye çıkarırken maçın skorunu belirleyen golleri biri penaltıdan olmak üzere 81 ve 87. dakikalarda İbricic’den geldi. Bu sonuç ile Kayserispor 16 puan ile son sırada kalırken konuk ekip Kayseri Erciyesspor ise 22 puana yükseldi. Süper Lig’in 24. haftasında Kayserispor, Gaziantepspor deplasmanına konuk olacak. Kayseri Erciyesspor da kendi evinde Torku Konyaspor ile karşılaşacak.

Torku Konyaspor-Trabzonspor
Konya’da sessizlik- Son sıralardan kurtulmak isteyen Torku Konyaspor ile moral peşinde olan Trabzonspor karşı karşıya geldi. Konya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadı’nda oynanan ve Hüseyin Göçek’in düdük çaldığı karşılaşmada gol sesi çıkmadı ve mücadele başladığı gibi 0-0’lık eşitlik ile sona erdi. Alınan bu sonucun ardından ev sahibi Torku Konyaspor puanını 28’e yükseltirken, Trabzonspor ise 34 puana ulaştı. Spor Toto Süper Lig’in 24 haftasında Torku Konyaspor, Kayseri Erciyesspor’a konuk olacakken, Trabzsonpor ise Hüseyin Avki Aker Stadyumu’nda Fenerbahçe’yi konuk edecek.

Çaykur Rizespor-Galatasaray
Galatasaray kaptı ama kaçamadı - Çaykur Rizespor’a konuk olan Galatasaray, 1-0 öne geçtiği maçın son anlarında penaltıdan yediği golle sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı ve Fenerbahçe ile arasındaki puan farkının açılmasına engel olamadı. Aurelien Chedjou 61’de sarı kırmızılı ekibi 1-0 öne geçirirken, sonucu belirleyen gol 85.dakikada Kweuke’nin penaltısıyla geldi. Galatasaray bu sonucun ardından puanını 48 yaparken Çaykur Rizespor 22 puana yükseldi. Sarı-kırmızılı ekip, ligin 24.haftasında Akhisar Belediyespor’u ağırlarken, Çaykur Rizespor deplasmanda Medical Park Antalyaspor’a konuk olacak.

TEKNİK ANALİZ

(Beşiktaş – MP Antalyaspor)

Sıfıra sıfır, elde var bir
Beşiktaş, zirve yarışında kendisi için büyük önem taşıyan maçta Antalyaspor ile 0-0 berabere kalarak, iki puan bıraktı. Maçın genel görünümü için yapacağımız değerlendirme, konuk takıma hafta içinde 0-0’lık sonuç teklif edilmiş olsa uçağa binip İstanbul’a bile gelmeyecekleri yönünde. Antalyaspor’un 90 dakikada isabetli şutu 1, yerini bulan ortası 2 tane. Bu bakımdan karşılaşmayı spor yazarı olarak yorumladığımda Antalyaspor’un sahadan istediğini alarak ayrıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bir futbolsever olarak fikrim sorulduğunda ise bilet alıp izleyeceğim son takımlardan birinin Antalyaspor olacağını. Sonuç itibariyle, maç içinde edilgen bir görüntü çizen Bilic’in risk almayarak bu beraberlikte pay sahibi olduğunu da belirtmek gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016