Gençler, 'kendinizin en iyisine ulaşın'
The Duke of Edinburgh’s International Award dünya genelinde 140’tan fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren bir gençlik gelişim programı.
Ödül ilk kez 1956 yılında Edinburgh Dükü Ödülü adı ile Birleşik Krallık’ta Edinburgh Dükü Prens Philip’in desteği ile başlamış.
14-24 yaş arası her gence açık olan program, gönüllülük esasına dayanıyor. Amacı, gençleri kendi hedeflerini belirlemek ve amaçlarına ulaşmak için gayret göstermeye teşvik etmek; girişimciliğe, yaratıcılığa, sorumluluk almaya, doğaya saygı duymaya, farklı kültürleri tanımaya yönlendirmek. Bugüne kadar 8 binin üzerinde genç Ödül Programı’na katılmış. Hedef 2020 yılına kadar 20 bin gence ulaşmak.
TİKAV 10 sene önce Türkiye’ye getirdi
Türkiye’de ise Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı (TİKAV) programı bundan 10 yıl önce Türkiye’ye getirmiş. Bugüne kadar Türkiye’den 12 bin kişi programa dahil edilmiş.
Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü Ulusal Komite Başkan Yardımcılığını Akfen Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın üstleniyor.
Mayıs 2002’de, Milli Eğitim Bakanlığı, Ödül programının Ankara, Bursa, Aydın, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri olmak üzere 7 pilot ildeki lise dengi okullarda uygulanmasını onaylamış.
2003 yılında, Uluslararası Gençlik Programını kendi bünyelerinde uygulayan eğitimciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından Gençlik Ödülü Derneği kurulmuş; 2013 yılından bu yana ise, program “The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye” adıyla Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık vakfı tarafından temsil ediliyor ve Ulusal Otorite olarak yürütülüyor.
Türkiye’nin 2016 hedefi, 2000 olan katılımcı hedefini 3000’e çıkarmak. Programın gençlere verdiği mesaj çok net: “Kendinin en iyisine ulaş!”
Bunun için program dört bölümden oluşuyor: Toplum hizmeti, beceri geliştirme, fiziksel gelişim ve macera ve keşif.
Dolayısıyla gençler, gönüllü toplumsal hizmette bulunmayı; çevreye karşı duyarlı olmayı, sorumluk almayı, güvenmeyi ve güvenilmeyi; sosyalleşmeyi; organize olmayı; bilgiye nasıl ulaşacağını; birlikte çalışmaktan mutlu olmayı; kendini yeni alanlarda denemeyi; yeni beceriler keşfetmeyi; zorluklarla mücadele etmeyi; liderlik yetilerini geliştirmeyi; güçlerini farketmeyi öğreniyorlar.
Topluma fayda
Programın topluma fayda açısından 9 etki ölçütü var. Bunlar; eğitime katılımın artırılması; istihdamın artırılması ve geçim kaynağı yaratılmasının desteklenmesi; geliştirilmiş sağlık ve iç huzurun gelişmesi; sivil hayata katılımın artması; sosyal bütünleşmenin sağlanması; çevre duyarlılığının artması; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların rolünün güçlenmesi; şiddetin azalması ve önlenmesi ve barışın sağlanması; yeniden suç işleme oranlarının azalması olarak sıralanıyor.
Program kapsamında verilen ödüllerin amacı gençler arasında rekabet yaratmak değil; tm tersine mücadeleyi öğretmek, rekabete dayanmayan gönüllü faaliyetleri desteklemek; kişisel gelişimi, azmi, kendine güveni ve toplumsal hizmeti teşvik etmek. Yani aslında yarının liderlerinin sahip olması gereken değerleri kazandırmak.
Bireyler bu değerleri kazandıkça, toplumlar da yeniden şekillenecek şüphesiz.
Ve yarının liderleri; kavgaya değil; barış içinde çözüm yaratmaya odaklanacağımız günleri getirecekler. Teşekkürler TİKAV!