Genç Yazarlar Sarp’a Umut oluyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Birazdan okuyacağınız hikaye Genç Yazarlar Kulübü ile Sarp’ın Umudu Derneği arasındaki çok değerli bir dayanışmanın hikayesi… Birbirlerine umut olan çocukların hikayesi… 

Bilkent Laboratory & International School bünyesinde 2012 yılında kurulan Genç Yazarlar Kulübü, öğrencileri hem yazmaya hem de okumaya yöneltmeyi amaçlayan bir girişim. Bir diğer önemli hedefi ise gençlere sosyal sorumluluk duygusu kazandırmak; topluma fayda sağlayan, toplumun dertlerine çözüm üretebilen nesiller yetişmesine katkı sağlamak. Genç Yazarlar Kulübü’nde öğrenciler, farklı projeler içinde aktif şekilde çalışmalarda bulunuyorlar. Kulübün farklı çalışmaları var;

- “Geleceğin Sesi Genç Yazarların Kalemi” adlı çalışma öykü kitabı olarak çıkarılmış. Kitabın tüm geliri LÖ- SEV’e armağan edilmiş. Çalışma süresince LÖSEV ailesinin de desteği alınmış.

- “Düşlere Karışmış Kafiyeler” adlı şiir kitabının geliri ZİÇEV’e armağan edilmiş. Bu proje ZİÇEV’in kurucuları tarafından da desteklenmiş.

- Atatürk Özel Sayısı dergisi, 2014 yılının Kasım ayında gerçekleşmiş. Dergi, öğrencilerin aktif yazı yazdıkları ve araştırma yaptıkları bir süreçle sonunda gerçekleşmiş.

- “Yüzümüzde Bir Umut Hikayesi: Pamuk Prens’in Gülümsemesi” adlı çalışma Sarp’ın Umudu Derneği’ne ve Türkiyede’ki Canavan hastası çocuk lara umut olmak için yazılmış. Deneme türünden oluşan çalışma, Sarp’ın Umudu Derneği’ne üye Canavan hastası çocuklarının aileleri ile iletişim kurularak gerçekleştirilmiş. Sarp’ın Umudu Derneği’ne destek vermek için yazılan bir diğer kitap ise, “Bir Yağmur Damlası Yüzünde Bin Barış Çığlığı" adlı deneme ve şiir kitabı.

Genç Yazarlar Kulübü’nün son çalışması ise göç hikayelerinden oluşan “Kendim Bavulum Yolum” isimli kitap. Kitabın tüm geliri yine Sarp’ın Umudu Derneği’ne bağışlanıyor. Genç Yazarlar Kulübü’nü kuran ve kendi de aynı zamanda bir yazar olan BLIS eğitimcilerinden Berna Uslu Kaya, genç yazarların kaleme aldığı kitabın girişinde şu sözleri dile getiriyor: “Bazı hikayeler başlangıcı için ufak bir sesi bekler. Genç Yazarlar Kulübü de bu küçük ama benim için çok anlamlı sözle kuruldu. (…) Ben ruhumdaki kalemi onların tertemiz kalbinde yaşatan çok şanslı bir insanım. Genç Yazarlar Kulübü bendeki zamanı sevgili çocuklarımın 13 yaşında durduran bir sihir ve bu sihrin gücü Sarp’a ve arkadaşlarına kadar uzanmakta.”

Genç Yazarlar Kulübü 5. yılında 70 öğrenci ile yazmış kitabını. Ayrıca her yıl Berne Uslu Kaya’nın belirlediği Genç Yazarlar Kulübü Yönetim Takımı kuruluyor. Bu yılın Genel Koordinatörlüğü’nü Can Ay üstlenmiş. Kitabın kapağı ve içindeki resimleri yönetim takımına alınan çizerlere ait. Bu yılın kapak çiziminde Defne Savaş’ın imzası var. Ayrıca kulübün 5. yılında BLIS eğitmenlerinden Serap Durur ve Ruken Yuca da Berna Uslu Kaya’ya destek vermişler.

Sarp’ın Umudu

Canavan hastalığı, beyindeki bir enzim eksikliğinden kaynaklanan, ölümcül bir hastalık. Canavan hastası çocuklar, çok temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar, konuşamıyorlar, yürüyemiyorlar, hatta başlarını bile tutamıyorlar. Yaşam boyunca ‘anne-baba’ kelimelerini dahi heceleyemeyen Canavan hastaları, hayatlarını ilk 3 ila 10 yıl arasında kaybediyor.

Sarp da bir Canavan hastası. Sarp'a, Canavan hastalığı teşhisi konduğu günden itibaren, o ve ailesi bu çok nadir görülen hastalık ile mücadele içinde. Sarp'ın hayatını devam ettirebilmek için alınması gereken cihazların Türkiye'deki mevcut mevzuatla karşılanamayacağını anlayan ailesi, yurtdışında bir çok vakıf, dernek ve fon araştırmasına giriyor. Bu süreçte yardımlaşma ve dayanışmanın önemini anlıyor. ‘Birlikten kuvvet doğar’ inancı ile, Türkiye'deki diğer Canavan hastası çocuklara ve ailelerine yol gösterebilmek, yardımcı olabilmek, tecrübelerini paylaşmak, yalnız olmadıklarını hissettirebilmek ve en önemlisi dayanışmak için "Sarp'ın Umudu Genetik Hastalıklı ve Engelli Çocuklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni kuruyorlar. 2012 tarihinde kurulan Sarp'ın Umudu Derneği, başta Canavan olmak üzere, genetik hastalıklarla dünyaya gelmiş ve bu nedenle, yaşamlarını engelli olarak sürdürmek zorunda olan çocukların, yurt içi ve yurt dışındaki teşhis, tedavi giderleri, malzeme ihtiyaçlarına yardım sağlamayı; psikolojik destek vermeyi hedefl iyor. Sarp’ın annesi Bihter Saraçoğlu, “Çalışmamızın temel hedefi, çocukların kısacık hayatlarındaki yaşam kalitelerini yükseltmek, ailelerine maddi ve manevi destek sağlamak” diyor.

Genç yazarların hayalleri, emekleri ve kocaman kalpleri, Sarp ve arkadaşlarının kısacık hayatını güzelleştirecek, hem onlara hem de yarınlara umut olmaya devam edecek.

Kendi masraflarını karşılamak için "üretiyorlar"

Genç Yazarlar Kulübü, kitap basım maliyetini sponsorlar yardımıyla yürüttüğü gibi, asıl maddi desteğini “bake sale” çalışmalarından sağlıyor. “Bake Sale” kulüp üyelerinin evde yaptıkları çeşitli yiyecekleri satmaları ile oluşan, küçük bir kermes faaliyeti. Kitabın temel giderleri ve diğer masrafl ar, bu bütçeden karşılanıyor. Satıştan elde edilen gelir, senenin sonunda ilgili derneğe teslim ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar