Genç nüfusta okumayan ve çalışmayanların sayısı her geçen gün artıyor
Haziran ayı verilerine göre her 100 gençten 27’si ne eğitimini sürdürüyor, ne çalışıyordu. Biz de bu konuyu işlerken 25 Eylül tarihindeki köşe yazımızın başlığını “Bu durum sürdürülebilir mi” diye atmıştık.
Sürdürülebiliyormuş! Hatta Türkiye İstatistik Kurumu’nun temmuz ayına ilişkin verileri gösterdi ki, bir önceki ayı aratacak şekilde bir bozulma olduğu halde bu durum sürdürülebiliyormuş! Ama ne pahasına, o ayrı...
TÜİK’in temmuz ayı verilerine göre, yaşları 15-29 arasında bulunan yaklaşık 18 milyon gencin yüzde 29.3 oranındaki 5.3 milyonu ne eğitimine devam ediyor, ne de çalışıyor.
Bu durumdaki gençler, “boşta gezen gençler” ya da “boşluktaki gençler” olarak adlandırılıyor.
1.3 milyon genç ne yapıyor?
Bu 1.3 milyon, 15-19 yaş grubunda bulunan ve ne eğitimine devam eden, ne de çalışan gençleri gösteriyor.
15-29 yaş arasında yaklaşık 6.3 milyon genç var. Bu gençlerin 3.2 milyonu eğitimine devam ediyor. 845 bin genç yalnızca çalışıyor, 924 bin genç ise hem eğitimini sürdürüyor, bir yandan da çalışıyor.
Geriye kalıyor 1 milyon 277 bin genç! İşte yaklaşık 1.3 milyon genç adeta boş boş oturuyor, hiçbir şey yapmıyor.
Eğitim, yok! Çalışma, yok! Yaş grubuna bakar mısınız, 15-19!
Yani yaşları 15-19 arasında olan her 100 gençten 5’i hiçbir şey yapmıyor. Ne kadar vahim bir durum bu...
Yaş büyüdükçe okul bitiyor, bu sefer de iş bulamama durumuyla yüz yüze kalınıyor. Bu yüzden, 15-19 yaş grubunda yüzde 20 olan ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı 20-24 yaş grubunda yüzde 34’e, 25-29 yaş grubunda ise yüzde 35’e yükseliyor.
Bu sayılar ve oranlar toplam nüfus üstünden hesaplanmış olanlar. Cinsiyete göre çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor.
Çalışmayan ve eğitimine devam etmeyenlerin oranı erkeklerde kadınlara göre çok düşük. 15-29 yaş grubunda erkeklerde yüzde 16 olan oran kadınlarda üç kata yaklaşıyor ve yüzde 43’ü buluyor.
Genç kadınların 3.8 milyonu boşta
TÜİK verileri kadın istihdamıyla ilgili dramatik bir tablo çıkarıyor ortaya. Yaşları 15 ile 29 arasında bulunan 8.9 milyon kadının yüzde 43 oranındaki 3.8 milyonu ne eğitimde ne istihdamda.
Bu kadınlar bir anlamda hiçbir şey yapmadan oturuyorlar. Kadınlar arasında özellikle 25-29 yaş grubunda ne çalışan ne okuyanların oranı yüzde 55’e kadar tırmanıyor.
Çok vahim bir tablo bu. Her 100 kadından 55’i iş hayatında da, eğitim hayatında da değil.
TÜİK’in son istihdam verilerinden görüyoruz ki kadınlarda işgücüne katılma oranı temmuz ayı itibariyle şimdiye kadarki en yüksek düzeye çıktı; ama çıka çıka ancak yüzde 34.3 oldu. Ve biliyoruz ki bu oran gelişmiş ülkelerdeki oranların çok çok altında.
Ama neyse ki işgücüne katılma oranımız düşük! Ya bir de kadınlar işgücüne daha çok katılmak istese işsizlik oranımız nereye giderdi kim bilir...
Hatırlamakta yarar var. Temmuz ayı itibariyle genel işsizlik oranımız yüzde 10.7; ama kadınlardaki oran yüzde 14.6. Erkeklerdeki işsizlik oranı ise yüzde 8.8 düzeyinde.