Genç kızların girişimcilik hayallerine destek verecekler
Henkel’in saç bakım markası Gliss, genç kızları hayal kurmaya teşvik etmek ve girişimcilik konusunda cesaretlendirmek için “Saçlarım Yeter, Hayallere Destek Ver” adıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.
İstanbul Kültür Üniversitesi ve kişisel bakım ürünleri zincirleri Watsons’ın iş birliği ile gerçekleştirilen projeye Ayşe Kucuroğlu, Aslışah Alkoçlar, Ayşe Tolga, Başak Dizer Tatlıtuğ ve Yasemin Özilhan gibi ünlü isimler de tasarladıkları saç küpeleriyle destek oluyor. Proje kapsamında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde kız öğrencilerin “En yaratıcı iş fikirlerini” projelendirerek sunacakları bir yarışma gerçekleştirilecek.
Proje hakkında Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş ve İstanbul Kültür Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar ile konuştuk.
Kadınlar kendilerine güvenebilirlerse birçok şeyi başarabilirler
Türk Henkel Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, Türkiye’de kadınların girişimcilik konusunda cesaretlendirilmeye ve teşvik edilmeye ihtiyaçları olduğunu söylüyor ve “Kadınlar kendilerine güvenebilirlerse birçok şeyi başarabilirler” diyor.
Henkel yönetiminde yer alan kadın oranı, global olarak geçtiğimiz yıla göre yüzde 1’den fazla artış göstermiş ve sistemli politikalar ile yaklaşık yüzde 34’e yükselmiş. Alemdar, “Henkel’de kadının gücünü yönetimimize yansıtmak adına kadın çalışanlarımızın kariyerlerini sistematik bir şekilde yönetiyor, onlara uluslararası kariyer ve deneyim fırsatları sunuyoruz. Bugün Türk Henkel’de görev aldıktan sonra, dünyadaki diğer ülkelerde orta ve üst düzey yönetici konumuna gelen pek çok kadın yöneticimiz bulunuyor" bilgisini veriyor.
Alemdar’a kulak verelim: “Türkiye’de TÜİK verilerine göre toplam 1,2 milyon girişimci bulunuyor. Bu girişimcilerin sadece yüzde 9’u kadınlardan oluşuyor. İş gücüne katılımda ise kadınların yüzde 31 oranında olduğunu görüyoruz. Kadın girişimcilerin yıllar içerisindeki artışına baktığımızda tablo bize pozitif bir gelişme gösterse de, aktif iş gücüne oranla hala düşük oranda kaldığımızı söyleyebiliriz. Tüm bu gerçeklerin ışığında ‘Gliss ile Desteğin Yeter, Hayallere Güç Ver’ projesini hayata geçirmeye karar verdik. Bu amaçla İstanbul Kültür Üniversitesi’nin yanı sıra güzellik ve kişisel bakım ürünleri zinciri Watsons ile bir araya geldik.”
Bu kapsamda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde kız öğrencilerin “En yaratıcı iş fikirlerini” projelendirerek sunacakları bir yarışma gerçekleştireceklerini söyleyen Alemdar, dereceye girenlere sermaye desteği vereceklerini belirtiyor. Bu sermaye desteği ise Ayşe Kucuroğlu, Aslışah Alkoçlar, Ayşe Tolga, Başak Dizer Tatlıtuğ ve Yasemin Özilhan gibi ünlü isimlerin tasarladıkları saç küpelerinin bulunduğu özel ürün setlerinin Watsons mağazalarındaki satışından elde edilecek.
250’nin üzerinde Watsons mağazasında satılacak
Bu noktada sözü Watsons Türkiye Genel Müdür Yardımcısı ve Ticaret Direktörü Mete Yurddaş’a veriyoruz. Yurddaş şöyle diyor: “Watsons olarak, kendilerinden ilham aldığımız ve büyük değer verdiğimiz kadınlarımıza yönelik sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyoruz. Watsons’ın 70’ten fazla şehirde 250’nin üzerinde mağazası buluyor. Bu proje kapsamında Ayşe Kucuroğlu, Aslışah Alkoçlar, Ayşe Tolga, Başak Dizer Tatlıtuğ ve Yasemin Özilhan tarafından hazırlanan saç küpelerinin içinde bulunduğu özel Gliss ürün setlerini tüm mağazalarımızda satışlara sunduk. Ayrıca ürün satışının yanı sıra projenin Türkiye’nin dört bir yanından pek çok insana ulaşması anlamında da projeye destek vermeyi hedefliyoruz.”
7 bine yakın kız öğrencimizde girişimcilik isteği yaratmayı hedefliyoruz
Projenin üçüncü ortağı İstanbul Kültür Üniversitesi. Üniversite olarak akademik anlamda girişimciliği desteklediklerini söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel şöyle diyor: “Girişimcilik, ülke ve dünya kalkınması adına çok değerli bir kavram. Gerek felsefesi gerekse katma değer yaratan çıktılarıyla bütün iş sahaları için bir gündem. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz bünyesinde Girişimcilik bölümünü açtık. 2016- 2017 yılında ilk öğrencilerimizi aldık. Şu anda, 18 öğrencimiz bulunuyor. Bu öğrencilerimizin 5’i kız. Bölümümüzde bu sayıyı artırmak temel hedefimiz. Bunun için İKÜ’de Girişimcilik, Women In Business Club adı altında girişimciliği ve kız öğrencileri teşvik eden kulüp çalışmalarımız var. ‘Gliss ile Desteğin Yeter, Hayallere Güç Ver’ projesi ile yedi bine yakın kız öğrencimizde girişimciliğe ilişkin farkındalık ve istek yaratmayı hedefliyoruz.”
15 dolarla iş kurdu
Birleşmiş Milletler’in UNWomen. org sitesinde dünya genelindeki başarılı kadınların hikayeleri yer alıyor. Gerçekten her bir hikaye cesaret ve umut verici.
Sandra Letio da bu kadınlardan biri. Sabun üretmeye karar veren ve iş hayatına 15 dolar ile atılan Sandra Letio, bugün 29 yaşında ve 700 bin dolar değerinde bir şirkete sahip. Başarısının sırrı kararlılık, yetenek, ona destek veren bir aile ve inanan genç bir ekip. Sandra Letio, BM kapsamında yaptığı çalışmalarla hem genç girişimcilere ilham veriyor, hem de karar vericileri “gençlere fırsat vermeye” çağırıyor.
Letio şöyle anlatıyor hikayesini: “23 yaşındaydım ve işsizdim. İş arıyordum ama bulamıyordum. Annem sabun yapıp satabileceğimi söyledi. Yatırım yapacak 15 dolarım ve sabunu nasıl üretebileceğime dair bir tarifim vardı. Gece sabunları ürettim, sabah ise kapı kapı dolaşıp sabun sattım. İlk hafta on müşterim oldu. Hepsi sabunlarımı beğendi ve daha fazla satın almak istedi. İlk hafta satışlardan 22 dolar kazandım. Kazancımın bir bölümünü ayırıp, geri kalanı ile yeni sabun ürettim. İlk ayın sonunda 50’den fazla müşterim olmuştu.
Hala unutamadığım bir anım var: Bir mağazaya girip, mağaza yöneticisine benden sabun satın alıp almayacağını sormuştum. Mağaza yöneticisi kadın, beni baştan aşağı süzdü ve markasız bir sabunu hiçbir mağazanın satın almayacağını söyledi. İlk başta moralim bozuldu ama vazgeçmedim. Tereddüt etmeden, Uganda Sanayi Araştırma Enstitüsü’ne bir mektup yazdım ve sabumunu geliştirip, markaya dönüştürmek için onlardan yardım istedim. Şirketimin adını ‘Pelere Group’ olarak tescil ettirdim. Madi dilinde, Pelere ‘mükemmel şey’ anlamına gelir. Bugün 20 çalışanım var. Çalışanlarımın yarısı 30 yaşın altında ve çoğunluğu kadın. İşimi geliştirdim ve bugün deterjan, sabun ve kozmetik dahil tamamen organik 10 farklı ürün satıyorum. Şirketimin değeri 700 bin dolara ulaştı ve uluslararası pazarlara açılmayı planlıyorum. İşe ilk başladığımda, kimse bu kadar başarılı olacağımı düşünmemişti. Kimse beni ciddiye almadı, çünkü gençtim. Bugün Uganda’daki genç girişimcilerin elçisiyim. Gençler, bana iş kuracak kadar paraları olmadığını söylediklerinde, onlara işe 15 dolar ve sabunumu üretecek boş bir kova ile başladığımı hatırlatıyorum. Genç olabiliriz, ama hepimize eşit fırsatlar sunulması gerekiyor.”
Sandra Letio, Uganda’da BM Kadın için gönüllü olarak çalışıyor. Genç girişimcilerin finansal kaynak ve kredilere ulaşmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.
BinYaprak, yaprakları bir araya getirmiş çiçeklerin en güzeli
B-wise Ortak Akıl Platformu Kurucusu ve Medipol Üniversitesi Sağlık Fakültesi Öğretim Üyesi Habibe Açık, İzmirli öğretmen bir ailenin çocuğu. “Merak ve öğrenme aşkı küçük yaşlarda aile teşvikiyle edinilen bir alışkanlık” diyen Açık, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra MBA Carnegie Mellon University’de İşletme Master’ı yapmış.
Kariyerine Amerikan havayollarında başladıktan sonra, Ericsson, Turkcell ve Microsoft şirketlerinde çalışan Habibe Açık, proje yöneticiliğinden iş geliştirmeye, ürün yönetiminden büyüme projeleri üretmeye kadar pek çok alanda çalışmasını “Hem cebimde biriktirdiklerimi değerlendirmek hem de beni yeni öğretilerle farklı alanlara yönlendirecek işler yapmayı motto edindim” diyerek açıklıyor.
“Bugün farklı ne yaptın anne” diye soran küçük kızının, özünde yatan sağlıklı yaşam ve mutluluk coşkusunu uyandırdığını anlatan Açık, kurucusu olduğu B-wise Ortak Akıl Platformu ile kurumları daha inovatif kılacak, bireylerin potansiyellerine ulaşmalarını sağlayacak sağlıklı yaşam ve mutluluk kültürüne dair çözümler sunuyor. B-wise Ortak Akıl Platformu ile sektördeki birikimleri yoğun, konularının uzmanı olmuş kişileri zorlu ve kompleks projelerde bir araya getirmenin ve bir artı birin ikiden fazla ettiği bir dünya yaratmanın peşinde.
Habibe Açık’a ilham kaynağını sorduğumuzda, bizi çok şaşırtan bir cevap alıyoruz: “Doğadan aldığınız zaman çiçekler, bitki örtüsü ve yaşam sonlanır. Küçücük ama etkisi kocaman bir canlı olan Arılar.”
Sözlerini bizi çok mutlu eden anonim bir atasözü ile bitiren Açık, “Mutluluk bir tohumdur, paylaşılan mutluluk ise çiçektir. BinYaprak ise yaprakları bir araya getirmiş çiçeklerin en güzelidir” diyor.