Genç Kalyoncular'dan 'Kibar' ortaklık
Son yıllarda adından en fazla söz ettiren şirketlerden biri Kalyon Grubu. 1974'te Gaziantep'te kurulmasına rağmen özellikle İstanbul'daki birçok inşaat projesiyle öne çıkan grup, inşaattan enerjiye bir çok alanda dev projelerle adından söz ettirdi. Dünyanın en büyüğü olmaya hazırlanan 3'üncü Havalimanı'ndan tutun KKTC'ye su sağlayan boru hattı çalışmasına kadar birçok işe imza atan Kalyoncu Ailesi'ne ait Kalyon Grubu'nun genç kuşak temsilcileri, şimdilerde özel bir ortaklığa başladı. Genç Kalyoncular, Kibar Holding ile ortaklık kararı aldı. Ortaklık Kibar Holding'e ait Kibar Enerji üzerinde olacak. Resmi kurumlardan onay alan işlemde firmanın ortağı Hency Trading Limited, sahibi olduğu yüzde 20'lik hissesini satma kararı aldı. Hisseyi alan ise Galleon Construction and Property Limited adlı şirket.
Şirket Londra'da kurulu
Şirket, İngiltere'nin başkenti Londra merkezli. Adres olarak ise ‘45 Clarges Street, Mayfair, London' olarak gösteriliyor. Şirket İngiltere merkezli olsa da sahipleri Türk. Kayıtlara göre ise hissedarlar Murathan Kalyoncu, Mehmet Kalyoncu ve Haluk Kalyoncu. Gelelim ortak olunan Kibar Enerji'ye… 2011'de doğalgazın ithalat ve toptan satışını yapmak üzere, Kibar Holding bünyesinde kurulan şirket, 2012'de Batı Hattı Kontrat Devri kapsamında, yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz alım kontratını devralarak ilk önemli projesine başladı.
Zapsu da hisse almak istiyor
Kibar Enerji'de iş ve siyaset dünyasının tanıdığı bir isim daha var. O da Cüneyd Zapsu. Türkiye'nin ilk indirim market zinciri BİM'in kuruluşuna öncülük yapan, ardından A101'i kuran Zapsu, son dönemde perakendenin ardından enerjiye odaklanmıştı. Kayseri'de 3.5 milyon liralık yatırımla 1 MW'lik lisanssız güneş enerjisi santrali kuracağı açıklanan Zapsu'nun hayata geçirdiği Beykoz Enerji, geçen yıl haziranda Kibar Enerji için görüşmeye başladı. Zapsu'nun şirketi, Hency Trading Limited ve Kibar Enerji'nin yüzde 30 hissesini devralmak için çalışma başlatmıştı. Zapsu'nun Beykoz Enerji şirketindeki ortakları arasında ise kızı Ayşe ile evli olan damadı Muzaffer Taviloğlu ve AK Parti milletvekili adayı asistanı Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu da yer alıyor.
Katar'a ‘medyatik' ambargo
Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile başlayan Katar'a siyasi ve ekonomik ambargonun savaşa dönüşmesinden korkuluyor. Türkiye, Katar'ın yanında yer alarak bir anlamda bu coğrafyayı kapsayan ülkelerin çoğunu da karşısına aldı. Bilindiği üzere Katar'a karşı oluşturulan bloktaki ülkeler 13 maddelik bir talep listesi ilettiler. İçinde Türk askerinin ülkede bulunmaması da vardı. Ancak dikkat çeken maddelerden biri de ülkede Katar merkezli veya Doha Yönetimi'nin fonladığı medya kuruluşlarının kapanma talebiydi.
Al Jazeera, Arabi21, Rassd, Al Arabiya, Al Jadeed ve Middle East Eye bu medya kuruluşlarından bazıları. Katar gerilimi sadece siyasi, ekonomik anlamda devam etmiyor. Bu olay medyaya da yansımış durumda. Bölgenin en önemli ekonomi yayınlarından Arabian Business, ambargo uygulayanların başında geliyor. Öyle ki her yıl ‘Dünyanın en etkili 100 Arabı' adlı listesinde bu yıl Katar'a ve Katarlı isimlere yer vermedi.
Gigi Hadid var, onlar yok
Geçen hafta açıklanan 2017 listesinde kimler var? Dünyanın en zengin isimlerinden Suudi Prens Al Waleed bin Talal, Fransızların efsanevi futbolcusu Cezayir asıllı Zinedine Zidane, Filistinli bir babadan dünyaya gelen model Gigi Hadid, Renault-Nissan'ın Başkanı Lübnanlı Carlos Ghosn, ünlü milyarder Carlos Slim listede dikkat çeken isimler… Listede dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Arap var ancak kişi başına gelirde dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'a bu yıl ambargo konuldu. Geçmiş yıllarda üst sıralarda kendine yer bulan Paris Saint Germain kulübünün patronu Nasser Al Khelaifi, dünyaca ünlü havayolu firması Qatar Airways'i yöneten Akbar Al Baker, dünyanın en büyük kamu fonlarından Qatar Investment Authority'nin kaptanı Ahmed Al Sayed, Qatar Petroleum'un Başkanı Saad Sherida Al Kaabi bu yıl listeye alınmadı. Yani bir anlamda ataları Ortadoğu'da doğup, kendileri Batı'da yaşayan isimler listede yer alırken, Katar ve Katarlı ünlü ve güçlü isimler ‘En Etkili Araplar' listesine giremedi.
Akıllara şu soru da geliyor? Katar'ın sahibi olduğu futbol kulübü Paris Saint Germain'e ambargocu Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Fly Emirates kulübü sponsor olmaya devam edecek mi? Çünkü hatırlanacağı gibi Qatar Foundation'ın sponsor olduğu Barcelona'nın Birleşik Arap Emirlikleri'nde formasını giymenin cezası 15 yıl olarak belirlenmişti.
‘Gizemli yabancı' Abraaj çıktı
Geçtiğimiz günlerde buradan duyurduğumuz Netlog satın almasının arkasındaki gizemli yabancı belli oldu. DUNYA Executive'de yer alan habere göre, satın almayı Birleşik Arap Emirlikleri merkezli özel sermaye kuruluşu Abraaj gerçekleştirdi. Bu Turkven'in MNG Kargo'yu satın almasının ardından Abraaj'ın bir ay içinde gerçekleştirdiği ikinci anlaşma.
Abraaj bu satın almada Hollanda merkezli özel amaçlı araç (SPV) şirketi Turklogistics BV'yi alıcı olarak kullandı. Portföyündeki 23 şirket ve lojistik hizmet markasıyla dünya pazarlarında önemli nakliye ofisleri bulunan Netlog, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde 74 depo işletiyor. 2013 ve 2014 yıllarında Belçikalı depolama ve dağıtım şirketleri Belspeed ve TNT Fashion'i satın alan Netlog 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında büyüme gerçekleştirmişti. Şirketin Türkiye'de 6 iştiraki ve çoğunlukla Avrupa'da olmak üzere 5 uluslararası şirketi bulunuyor. Bunlar arasında en önemlisi bugüne kadar 100 milyon euro yatırımla 21 depo kurduğu soğuk zincir lojistik operasyonu Polar XP. İştirak henüz pozitif FAVÖK üretmese de büyüme vaadeden en umut verici operasyon.