Genç kadınlar mücadeleye hazır, yeter ki kapıyı açın!

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Sara Demirel, Van doğumlu, beş çocuklu bir ailenin kızı. "Doğuda kadın olmak çok zor" diyor. Okumasını istemeyen bir baba; ortaokuldan sonra eğitimine devam etmesine izin verilmeyen bir abla; ve tüm engellere rağmen kendi kendine okuma-yazma öğrenmeye çalışan bir anne. "Eğer anneme okuma fırsatı verilseydi, Coca Cola'ya CEO olurdu" diyor Sara.

Sara kendi fırsatını kendisi yaratmış, engellere rağmen okumaktan vazgeçmemiş, liseyi birincilikle bitirmiş ve sonrasında Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanmış.

Bu örnek hikayenin taçlandığı nokta ise, Sara'nın "Geleceğin Kadın Liderleri" projesi ile tanışması olmuş. Sara bugün Borusan Holding'te İnsan Kaynakları Uzmanı olarak çalışıyor. "Bu proje hayatımı değiştirdi. Hayallerime ulaşmamı sağladı. Şimdi ben de, benim elimi tutan kadınlar gibi, diğer genç kadınlara destek oluyorum, yol gösteriyorum" diyor.

Geleceğin Kadın Liderleri projesi, Sanofi Türkiye ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİ- DER) iş birliği ile 2010 yılından bu yana devam ediyor. Projenin hedefi genç kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak. Geleceğin Kadın Liderleri projesinden bugüne kadar yaklaşık 500 genç kadın mezun oldu.

Proje kapsamında üniversiteden yeni mezun veya son sınıf öğrencisi, başarı potansiyeli yüksek ve eşit fırsata sahip olmayan genç kadınlar seçiliyor. Katılımcılara eğitim ve mentorluk desteği veriliyor. Proje, genç kadınların toplum ve iş hayatındaki yerlerini kuvvetlendirmek amacıyla; onların iş arama süreçlerini kolaylaştırmayı, iletişim ağlarını genişletmeyi, iş gücüne katılımlarını sağlamayı ve sosyal duyarlılıklarını geliştirmeyi hedefliyor.

Projede, 3 gün süren eğitim programı çerçevesinde iş hayatına yönelik temel bilgi ve beceriler, kariyer geliştirme ve yönetmeye yönelik bakış açısı ve işe giriş becerileri başlıkları altında eğitim veriliyor. Katılımcıların hem girişimci hem de profesyonel hayattan rol modeller ile buluşmaları sağlanıyor, endüstri, şirket ve girişimcilik tanıtımları yapılıyor.

Eğitimler sonrasında ‘Geleceğin Kadın Liderleri' projesinden mezun olan genç kadınlar hem işe girişlerinde hem de kariyerlerinin ilk yıllarında eğitimcilerden, mentorlerden ve daha önce programdan mezun olmuş diğer katılımcılardan destek alıyor.

Toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının ekonomik güçlenmesini destekleyen projeler sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıyor. Kadın istihdamı konusunda Türkiye'deki tablonun parlak olmadığını biliyoruz. Kadının istihdama katılımı açısından OECD ortalamasının oldukça gerisindeyiz. Kadınların sadece yüzde 27,5'i istihdamda yer alıyor, fakat Geleceğin Kadın Liderleri gibi, sivil toplumu ve özel sektörü topluma fayda sağlamak amacıyla bir araya getiren projeler geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar'ın dikkat çektiği gibi; girişimcilik, istihdam ve eğitim birbiri ile yakından bağlantılı. Türkiye'de çalışabilecek yaştaki 29 milyon kadının sadece 8.2 milyonu iş hayatında. Girişimci kadın sayısı ise sadece 105 bin. Kadınların eğitim düzeyi arttıkça işe giriş oranı da artıyor.

Üniversite mezunu kız öğrencilerin sadece yarısı iş hayatında

Diğer yandan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı Servisimin Cömert Birced'in vurguladığı önemli bir veri daha var: Bugün Türkiye'de üniversiteden mezun olan kız öğrencilerin yüzde 73'ü iş arıyor. Geri kalan yüzde 27'si herhangi bir iş arama girişiminde bulunmuyor. İş arayan yüzde 73'ün, yüzde 56'sı iş bulabiliyor. Yani özetle üniversiteden mezun olan genç kadınların sadece yarısı iş hayatına giriyor.

Bu oranın artması gerekiyor. Sanem Aktar'ın söyledikleri önemli: "Kadınlarla erkeklerin eşit fırsatlara erişemediği her alan bizim için dengelenmesi ve müdahale edilmesi gereken bir alandır. Kız çocukları, kadınlar, genç kadınlar pek çok zorlukla karşılaşıyor ancak hayatlarını iyileştirecek tek bir destek, tek bir olumlu adım bile hayatlarını bambaşka bir yöne götürmeye yetebiliyor. Çünkü kapı bir kez açıldığı zaman, o kız çocukları, kadınlar, genç kadınlar mücadele etmekten asla vazgeçmiyor; giderek güçleniyorlar, başka kız çocuklarını, kadınları, genç kadınları da güçlü kılmak için çaba sarf ediyorlar."

Geleceğin Kadın Liderleri projesinin yeni dönem başvuruları 17 Ağustos'a kadar devam ediyor. Proje, kapıları sonuna kadar açıyor; daha çok kadına ulaşmayı hedefliyor. Tek yapmanız gereken, cesaret etmek, ‘onlar yaptıysa ben de yaparım' demek ve adım atmak.
Geleceğin kadın liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar