Aralarında Nobelli bilim adamlarının da bulunduğu bazı bilim adamlarının araştırmalarında gelişmiş ülkelerde inovasyonun gelişmeye eski katkısının ve verimliliğinin olmadığı iddiaları öne sürülüyor. Bu konudaki görüşler araştırmalarla da besleniyor. Buna karşın inovasyonun eğitimle beslendiği gelişmekte olan ülkelerin ise hala katkısının çok yüksek olduğunu belirtiyorlar.
Özellikle gelişmiş ülkelerde inovasyonun etkisi üzerine bilim adamlarının yaptığı araştırmalar bu ülkelerde inovasyonun bugünkü şekliyle eski cazibesinin azaldığını ortaya koyuyor. Buna dayalı olarak yeni bir deyim içeren "Yapısal inovasyon"un gerekliliğinden söz ediyorlar. Gelişmekte olan ülkelerde ise eğitimle destekli inovasyon çalışmalarının hala önemli kaldıraç olduğunu belirtiyorlar.
Bu değişim gerekliliğini ortaya koyan Profesör Gordon, yeni inovasyon tekniklerinin daha çok pazarlama alanında kendini gösterdiğini, bu nedenle "Alçak dallarda toplanacak meyvelerin" kalmadığını, bunun için "yapısal inovasyon" kavramına uygun çalışmalara ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.
Bir başka bilim adamı Profesör C. Jones'un, ABD'de 1950-1993 dönemlerinde büyümenin odağındaki iki etkiyi ortaya koyan araştırması bunlardan birinin eğitimin artan kalitesi diğerinin araştırmada yoğunlaşma olduğu sonucuna varıyor.
Araştırmadaki yoğunlaşmanın son dönem sonuçlarını ortaya koyan bir diğer çalışma ise son dönemde "Daha fazla araştırmacı insanla daha az iyinin üretildiği" iddiasını ortaya koyuyor. İddiasını ispat için de 1950'de Ar-Ge işçisinin verimliliğe katkısının 2000 yılına göre 7 kat fazla olduğunu öne sürüyor. Ar-Ge eleman sayısının artmasına karşın verimliliğin aynı şekilde artmamasını ise "bilgi kamburluğu" deyimiyle isimlendiriyor.
Büyümenin motoru konusunda teknolojinin etkisi çalışmasıyla Nobel ödülü alan Robert Solow, yeni dönem buluşlarından söz ederken esprili düşüncesini, "Bilgisayar çağının ürünlerini her yerde görüyoruz, ama verimlilik istatistiklerine ne yazık ki yansımıyor" diyerek ortaya koyuyor. Solow'un bu düşüncesini Boston College'de yapılan bir verimlilik araştırması da doğruluyor. Bu araştırmaya göre enformasyon teknolojilerine yapılan yatırımların verimlilik artışına etkileri 15 yılı gerektiriyor.
Bilim adamları gelişmiş ülkelerde inovasyonun hız kesmesine karşın, gelişmekte olan ülkelerde hala verim artışında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının önemli etkisi olduğunu belirtiyorlar. Ancak, bunun olabilmesi için bu ülkelerde eğitimdeki gelişmelerle inovasyondaki verimliliğin paralellik taşıdığının da unutulmamasının altını çiziyorlar.
Not: TÜSİAD Genel Kurulu üzerine yazdığım yazıda Koç Holding'den yeni yönetimde görevli eksikliğinden söz etmiştim. Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, "Yönetim kurulunda Koç Ailesi'nin bir ferdi yer almamakla birlikte, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanımız Cenk Çimen aracılığıyla bu önemli kuruluşta temsilimize ve katkımıza devam edeceğiz. Sizlerin her zamanki yapıcı ve aydınlatıcı üslubunuz ve fikirlerinizden yararlanarak TÜSİAD'ın Türkiye ekonomisine katkısını artırarak sürdüreceğine inancımız tamdır" açıklamasını aldım. İletmek isterim.